Hyvinvointialan liitto

Sote-uudistuksessa suunta on oikea, eteenpäin!

Jaa
Valinnanvapauskeskusteluissa on usein pelkona, että vain vahvimpien mahdollisuudet paranevat. Toiminnan tehostuminen voi kuitenkin vapauttaa voimavaroja, joita voidaan suunnata juuri heikoimmille, sanoi professori Mats Brommels puhuessaan ”Mitä olisi sote ilman valinnanvapautta” -tilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona 29.3.

Professori Mats Brommels ei näe valinnanvapautta uhkana tasa-arvolle, päinvastoin hän muistuttaa, että on olemassa tilanteita, joissa valinnanvapaus edistää tasa-arvoa.

− Valinnanvapauden tuoman kilpailun lisääntyessä palveluntuottajat joutuvat ottamaan entistä paremmin huomioon asiakkaiden toivomukset ja lisäämään toimintansa tehokkuutta. Toiminnan tehostuessa voimavaroja ja työvoimaa vapautuu suunnattavaksi potilaille, jotka tarvitsevat apua ja palvelua eniten, Brommels sanoo.

Brommelsin mukaan valinnanvapaus on osa potilaan itsemääräämisoikeutta ja keino voimaannuttaa potilaita ja kansalaisia. 

Brommels näkee, että keskeisin tapa parantaa sote-järjestelmän mahdollisuuksia tuottaa lisääntyvää terveyshyötyä ja parantaa kustannustehokkuutta, on luoda edellytykset sote-palvelujen potilaiden kanssa toteutettavaan ”yhteistuotantoon.”

− Kustannustehokkuutta ei synny, ellemme kykene muuttamaan toimintatapojamme. Synnyttämällä kilvoittelua luomme paitsi toimijoille mahdollisuuksia uudistua, myös mahdollisuuksia uusille toimijoille tulla mukaan, hän muistuttaa.

Valinnanvapauskeskustelussa unohdettu tärkeä asia

VATT:n erikoistutkija Tanja Saxell nosti esiin, että Soten valinnanvapautta koskevassa julkisessa keskustelussa on unohtunut tärkeä aihe: palveluntuottajille maksettavat korvaukset.

− Hyvin suunnitellulla korvausjärjestelmällä on mahdollista edesauttaa soten keskeisten tavoitteiden toteutumista: palveluiden tasapuolista saatavuutta, parempia valinnanmahdollisuuksia sekä terveys- ja hyvinvointierojen kaventamista. Järjestelmän toimivuus riippuu kuitenkin olennaisesti siitä, kuinka hyvin tuottajille maksettavat korvaukset huomioivat yksilön henkilökohtaisen kustannusriskin.

Mikäli kapitaatiopainotteisella korvausmallilla halutaan mennä, hallituksen esitystä yksityiskohtaisemmat tarvetekijät olisi Saxellin mukaan tarpeen ottaa huomioon.

− Ikä ja sukupuoli ja työssäkäynti selittävät huonosti henkilön sote-palvelun tarvetta. Ehdotettu malli siirtää kustannusriskiä tuottajille eikä se välttämättä kannusta tarjoamaan palveluita keskimääräisiltä kustannuksiltaan kalliimmille asiakkaille. 

Palveluntuottajien riskit julkisessa järjestelmässä nyt vähäisiä

Nordic HealthCare Groupin kehitysjohtaja Paulus Torkki näkee, että tällä hetkellä julkisessa järjestelmässä tuottajien rooli on liian vahva ja riskit ovat vähäiset.

− Tämä hidastaa kehitystä, ja on juuri se ongelma, mihin ratkaisua haetaan. Tarvitsemme kannusteita innovaatioille, ja siihen valinnanvapaus voi pystyä, Torkki sanoo.

Lähtökohtaisesti asiakkaalle on luotava valintamahdollisuuksia niin paljon kuin mahdollista.

− Markkinoilla on oltava aito mahdollisuus uusille toimijoille ja uusille toimintatavoille, jotka parantavat kustannusvaikuttavuutta. Asiakkaalle taas on jaettava relevanttia ja käytettävää laatutietoa julkisesti. Valinnanvapauteen on parempi suhtautua analyyttisesti kuin ideologisesti, Torkki muistuttaa.

Professori Mats Brommels, erikoistutkija Tanja Saxell (VATT) ja kehitysjohtaja Paulus Torkki (NHG) puhuivat tänään Hyvinvointialan liiton ja Lääkäripalveluyritykset ry:n järjestämässä tilaisuudessa Vanhalla Ylioppilastalolla.

Lisätiedot:

Mats Brommels, professori, Karoliininen Instituutti, mats.brommels@ki.se
Tanja Saxell, erikoistutkija, VATT, tanja.saxell@vatt.fi
Paulus Torkki, kehitysjohtaja, Nordic HealthCare Group, paulus.torkki@nhg.fi

Suvi Syrjäläinen, viestintäpäällikkö, Hyvinvointialan liitto, p. 050 375 8129, suvi.syrjalainen@hyvinvointiala.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointialan liitto
Hyvinvointialan liitto
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

09 17285570http://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1500 jäsentä työllistävät 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointialan liitto

THL:n tuore selvitys vanhuspalveluista: Yksityisillä henkilöstömitoitus toteutuu laatusuosituksen mukaisesti18.10.2018 10:25:59 EEST | Tiedote

Vanhuspalvelujen henkilöstömitoitus näyttää Suomessa toteutuvan uuden laatusuosituksen valossa hyvin, selviää THL:n tuoreesta selvityksestä. Yli viidesosalla toimintayksiköistä mitoitus on yli 0,7. Vain 5 %:lla yksiköistä se jää alle 0,5, joka on vanhuspalveluiden laatusuositus. Nämä alle 0,5:n mitoituksen alittavat yksiköt ovat mitä ilmeisimmin julkisen sektorin yksiköitä, arvioi Hyvinvointiala HALIn johtava asiantuntija Aino Närkki. Hänen mukaansa toimiluvan omaavat yksityiset toimijat eivät saa tehostetun hoivan lupia alle 0,5:n mitoituksella. Myös hoitajien määrä on seurannut asiakkaiden määrän kasvua. Kahdessa vuodessa kotihoidossa työskentelevien lähihoitajien määrä on kasvanut noin 1 600:lla. Myös fysioterapeuttien ja sosionomien määrä on kasvanut. - Hyvän hoidon toteutumisen kannalta keskeistä on myös se, mitä työssä olevat hoitajat tekevät työvuoronsa aikana ja asiakkaiden kanssa. Asiakastyytyväisyyteen vaikuttaa paljon hoitajan ja asiakkaan välinen vuorovaikutus. Myös käytett

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye