Taideyliopisto

Lassi Logrénin ensimmäinen soololevy osoittaa, että jouhikosta on myös soolosoittimeksi

Jaa

SibaRecordsin julkaisema levy paljastaa uusia puolia uuteen nousuun kohonneesta kansansoittimesta.

Lassi Logrén
Lassi Logrén Kuva: Isa Holmgren

Jouhikko on kansanmuusikko Lassi Logrénin ensimmäinen soololevy. Julkaisullaan Logrén haluaa tuoda esiin tämän hetken tulkinnan siitä, mitä kaikkea jouhikolla voi soittaa, minkälaisia virityksiä siinä voi käyttää ja minkälaisia soundeja sillä saa aikaan. Levy esittelee jouhikon ainutlaatuisuuden Logrénin oman musiikin ja muusikkouden kautta.  

Yhtyeestä soolosoittimeksi 

Jouhikko on suomenkielinen nimi jousilyyralle, jonka historia ulottuu keskiajalle. Kiinnostus sen soittoa ja rakentamista kohtaan on kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana. Siitä huolimatta se on edelleen marginaalinen ilmiö, ja ammattimaisia rakentajia ja soittajia on vähän. Suomessa kansanmusiikkia esitetään nykyisin yleisimmin yhtyeinä, mutta Logrén halusi julkaisullaan tuoda esille jouhikon mahdollisuuksia nimenomaan soolosoittimena. 

”Säveltäjänä ja muusikkona halusin tällä julkaisulla testata, koskettaisiko jouhikolla soolona soitettu instrumentaalimusiikki nykykuulijaa. Soolosoitto on kuitenkin omanlaisensa kuninkuuslaji: siinä soittaja joutuu ja pääsee tuottamaan musiikin itse. Tavoittelin levylläni luonnollista ja hengittävää pulssia”, Logrén kertoo. 

Keskiaikainen musiikin tehokeino häntäjouhilla tähän päivään 

Jouhikko toimii hyvin soolosoittimena vapaana soivan säestävän borduna-kielen ansiosta. Sama tehokeino on käytössä muissakin keskiajan soittimissa. Suurin osa levyllä kuultavista kappaleista koostuu viidestä tai kuudesta sävelestä. Vähäsävelisyys on tyylikeino, jota esiintyy esimerkiksi suomalais-ugrilaisessa runolaulussa ja pienkantelemusiikissa. Tyylillisesti albumin sävellykset ovat tanssimusiikkia ja kumpuavat eurooppalaisista kansanmusiikkitraditioista. Yhteinen nimittäjä kappaleille on Logrénin lempeä ja kauniisti lipuva svengi. 

Levyllä kuullaan soitinrakentajamestari Rauno Nieminen tekemiä 3-kielisiä jouhikoita, joiden kielet on punottu hevosen häntäjouhista. Kolme eri kokoista jouhikkoa, kappaleesta toiseen vaihtuvat viritykset, asteikot ja rytmityypit johdattavat kuulijan ennen kuulemattomalle matkalle. 

Lassi Logrén soittaa viulua muun muassa yhtyeissä Freija ja Värttinä. Jouhikkoa hän on soittanut 12-vuotiaasta asti. Albumi on osa Logrénin jatko-opintoja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Logrén on mukana 50 äänilevyllä ja on esiintynyt yli 30 maassa ja työskennellyt muun muassa tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa ja muusikko-näyttelijänä Nukketeatteri Sampossa Helsingissä. Hän oli myös Värttinä-yhtyeen jäsenenä säveltämässä Taru Sormusten Herrasta –musikaalia, jonka uusin versio saa ensi-iltansa Chicagossa heinäkuussa 2024.  

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian levymerkki SIbaRecords julkaisee levyn 26.4.2024. Fyysinen painos on saatavilla ainoastaan vinyylinä. Levy on saatavilla digitaalisilla alustoilla 26.4.2024 alkaen.

Lassi Logrén: Jouhikko

  • Äänitys, miksaus ja masterointi: Jock Loveband, Urban Sound Studios (Oslo) 2023 
  • LP: SRLP-1031, EAN: 6430037170362 
  • Digitaalinen julkaisu: SRDG-1031 / 6430037170386 


Jakelu 

Levynjulkaisukeikkoja  

  • 17.5. klo 20 Nukketeatteri Sampo (Erottajajankatu 7, Helsinki) 
  • 30.5. Fjordtunet, Oslo 
  • 26.6. Sommelo, Kuhmo 
  • 29.6. Kihaus, Rääkkylä

Jakelu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lassi Logrén
lassi.logren@gmail.com

Kuvat

Linkit

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye