Ennätyksellinen lumisade huonontanut ajokeliä
Nurmijärven Röykän havaintoasemalle satoi maanantai- ja tiistaiaamun välillä ennätykselliset 21 senttimetriä lunta.
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maan lounaisosaan satoi 10–20 senttimetriä lunta maanantaiaamun ja tiistaiaamun välillä. Lunta kertyi etenkin Uudenmaan länsiosaan, Kanta-Hämeen eteläosaan sekä Varsinais-Suomeen. Eniten lumensyvyys kasvoi aamumittausten välillä Nurmijärven Röykän havaintoasemalla, jonne satoi 21 senttimetriä lunta.
"Nurmijärvellä havaittu 21 senttimetrin lumisadekertymä on ennätyksellinen tähän aikaan vuodesta. Maan lounaisosassa ei ole ennen satanut näin paljon lunta vuorokaudessa näin myöhään keväällä", kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.
Lunta on ollut maassa tähän aikaan vuodesta enemmänkin menneinä vuosikymmeninä, mutta tuolloin kyseessä on ollut talven jäljiltä maassa ollut vanha lumi. Edellisen kerran vastaavanlaisia lumisateita oli maan lounaisosassa huhtikuun lopulla vuonna 1985. Tuolloin Laitilassa kertyi lisää lunta 19 senttimetriä vuorokaudessa.
Runsaan lumentulon lisäksi keliolosuhteita on hankaloittanut jäätävä sade.
Sademäärät ovat kasvussa
Ilmaston lämpenemisen seurauksena ilmakehän kosteussisältö on kasvanut noin 10 prosenttia, mikä lisää voimakkaampien sateiden riskiä. Erityisesti vuoden talvipuolisko on lämpenemässä, ja samalla sademäärät ovat kasvussa.
"Myös sään ääri-ilmiöiden todennäköisyys on kasvussa. Ääri-ilmiöiden tutkimus on parhaillaan kehitysvaiheessa, ja tiedeyhteisön tavoitteena on ottaa käyttöön nykyistä tarkemman erotuskyvyn ilmastomalleja, joilla voidaan saada parempaa tietoa sään ääri-ilmiöiden, kuten voimakkaiden lumisateiden esiintymisen muutoksista", tutkimusprofessori Hilppa Gregow Ilmatieteen laitokselta toteaa.
Lumisade on jatkunut runsaana myös tiistaina
Lumisade jatkuu tiistaina, ja puoleenpäivään mennessä lumipeite on kasvanut Espoon Nuuksion automaattimittauksen mukaan jo 28 senttimetriä. Koska menneinä vuosikymmeninä lumensyvyyshavainnot tehtiin vain kerran vuorokaudessa aamuisin, voidaan vertailu historiaan tehdä vain samaan aikaan tehdyistä aamuhavainnoista.
Poimintoja tilastoitavista lumensyvyyden muutoksista maanantaiaamusta tiistaiaamuun (klo 09):
- Nurmijärvi Röykkä: 21 cm
- Lohja Porla: 19 cm
- Espoo Nuuksio, Kaarina Yltöinen, Hyvinkää Hyvinkäänkylä: 16 cm
- Turku Artukainen: 13 cm
- Helsinki-Vantaan lentoasema: 12 cm
- Helsinki Kaisaniemi: 8 cm
Yhteyshenkilöt
Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Arktinen merijää kutistui syyskuussa vuosikymmenelle tyypilliseen laajuuteen31.10.2024 08:21:32 EET | Tiedote
Vuonna 2024 arktisen merijään laajuus oli pienimillään 11. syyskuuta, jolloin jään peittämä ala oli 4,28 miljoonaa neliökilometriä. Laajuus on kuudenneksi pienin mittaushistoriassa ja lähes sama kuin viime vuoden syyskuussa.
Lumisateet heikentävät ajokeliä loppuviikosta30.10.2024 13:42:22 EET | Tiedote
Talvisempiin ajokeleihin on syytä varautua lähipäivinä maan keskiosassa ja paikoin myös etelässä.
Korjattu tiedote: Kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä oli vuonna 2023 ennätyksellisen korkea28.10.2024 12:28:45 EET | Tiedote
Vuonna 2023 mitatut ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuudet olivat korkeampia kuin koskaan aiemmin mittaushistorian aikana. Hiilidioksidin pitoisuus on kasvanut yli kymmenen prosenttia vain kahdessa vuosikymmenessä. Tiedot selviävät Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n julkaisemasta koosteesta.
Hyviä uutisia ilmanlaadusta: elohopeapitoisuudet ovat laskeneet Suomessa ja koko pohjoisella pallonpuoliskolla18.10.2024 16:22:54 EEST | Tiedote
Ilmakehän elohopeapitoisuudet ovat laskeneet pohjoisella pallonpuoliskolla jopa kymmenen prosenttia viimeisen 15 vuoden aikana, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Elohopean väheneminen on hyvä uutinen, mutta herättää samalla kysymyksiä siitä, miksi globaalit päästötiedot kertovat päinvastaista.
Viime yönä koettiin auringonpilkkujakson toiseksi voimakkain aurinkomyrsky11.10.2024 14:45:04 EEST | Tiedote
Aleksis Kiven päivänä 10. lokakuuta alkanut geomagneettinen myrsky jäi hieman heikommaksi kuin toukokuinen äitienpäivän myrsky. Tällä kertaa revontulet piileksivät Suomessa enimmäkseen pilvien takana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme