Sokerituotteiden verotuksella ei ole vaikutusta hammashoidon tarpeeseen
Oulun yliopiston tutkijat selvittivät sokerituotteita koskevan verotuksen vaikutuksia julkisen hammashoidon tarpeisiin ja kustannuksiin. Aihetta ei ole aiemmin tutkittu Suomessa.
Tutkimuksessa hyödynnettiin suomalaisista rekistereistä saatuja pitkittäisaineistoja vuosilta 2011-2020.
Vuosina 2011–2016 Suomessa oli käytössä makeisvero, joka koski makeisia, jäätelöitä ja virvoitusjuomia. Tutkimusjakson loppupuolella, vuosina 2017-2020 makeiset ja jäätelö eivät enää olleet valmisteveron alaisia.
Tutkimuksessa havaittiin, että mitä enemmän valmisteverotuloja saatiin sokeripitoisista tuotteista, sitä suuremmat olivat julkisten hammashoitopalvelujen ja suun perushoitotarpeiden kokonaistoimintakustannukset. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun sokerituotteista kertyi enemmän verotuloja, myös julkisten hammashoitopalvelujen ja suun perushoitotarpeiden kustannukset kasvoivat.
Keskimääräisen sokerin kulutuksen ei kuitenkaan havaittu vaikuttavan julkisten hammashoitopalvelujen kokonaiskustannuksiin eikä suun perushoitotarpeisiin.
Tutkimuksen mukaan sokerin kulutus pysyi suhteellisen vakiona Suomessa vuosina 2011-2020, vaikka makeiset ja jäätelö eivät olleet enää tarkastelujakson loppupuolella valmisteveron alaisia.
Julkisten hammashoitopalvelujen kokonaiskustannusten määrä kasvoi tutkimusjakson aikana keskimäärin 1,9 prosenttia vuodessa.
Vaikka sokerituotteiden verotus ei näytä vaikuttavan sokerin kulutukseen, lisää se kuitenkin merkittävästi kansallisia kokonaisverotuloja. Nämä tulot voitaisiin tutkijoiden mukaan investoida edelleen suun ja yleisen terveyden edistämiseen.
”Tutkimuksemme osoittaa, että ihmiset eivät luovu sokeripitoisista tuotteista verotuksesta huolimatta. On siis tutkittava muita vaihtoehtoja sokerin kulutuksen vähentämiseksi. Investoinnit terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen on asetettava etusijalle, koska ne tuottavat yhteiskunnalle pitkällä aikavälillä suuria säästöjä", sanoo tutkija Saujanya Karki väestöterveyden tutkimusyksiköstä.
Tutkimus julkaistiin huhtikuussa Acta Odontologica Scandinavica -lehdessä: Jokirinta J, Päkkilä J, Mourelatos E, Sipola S, Laitala ML, Karki S. Trend in basic oral treatment needs in relation to taxation of sweets, ice cream, and sugar-sweetened beverages in Finland: a registry-based study. Acta Odontol Scand. 2024 Apr 16;83:160-165. doi: https://doi.org/10.2340/aos.v83.40335
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yliopistonlehtori Saujanya Karki, Oulun yliopisto, 050 473 2337 (englanti), saujanya.karki@oulu.fi
Professori Marja-Liisa Laitala, Oulun yliopisto, 040 058 0741 / 0294 48 5423, marja-liisa.laitala@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Päivä professorina tutustutti nuoret spektroskopiaan14.5.2024 09:15:24 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston sähkö- ja tietotekniikan tiedekunta on mukana Tekniikan akateemisten (TEK) kilpailussa, jossa voittajille tarjottiin konkreettisesti mahdollisuus olla päivä professorina.
Ihmiset tiloissa – kokemus ja empatia tärkeitä rakennetun ympäristön suunnittelussa13.5.2024 07:28:00 EEST | Tiedote
Jotta tietotekniikan ja arkkitehtuurin suunnittelussa pystytään kehittämään ihmisille miellyttäviä ja turvallisia fyysisiä ja virtuaalisia tiloja, tarvitaan kokonaisvaltainen ymmärrys ihmisistä ja heidän tilallisista aistikokemuksistaan.
Tervetuloa seuraamaan tohtoripromootion juhlintaa Oulussa – haastattelumahdollisuuksia tarjolla8.5.2024 10:27:06 EEST | Kutsu
Oulun yliopisto järjestää 12. tohtoripromootion 17.–19.5.2024. Promootio on yliopiston suurin akateeminen juhla, ja sitä on viimeksi vietetty vuonna 2022. Promootiossa viime vuosina väitelleet nuoret tohtorit otetaan seremoniallisesti akateemisen yhteisön täysivaltaisiksi jäseniksi. Juhlassa promovoidaan yhteensä 243 nuorta tohtoria.
Korkea myötätunto voi suojata työn kuormittavuudelta ja univaikeuksilta8.5.2024 06:56:00 EEST | Tiedote
Korkealla myötätunnolla on todettu olevan yhteyksiä moniin hyvinvointia kuvaaviin tekijöihin. Se muun muassa saattaa ennustaa korkeampaa koettua työn palkitsevuutta ja suojella työn kuormitukselta ja univaikeuksilta.
Oulun yliopiston tutkijat kehittivät koronaviruksen lisääntymisen estävän yhdisteen8.5.2024 05:50:00 EEST | Tiedote
Korkeatasoisessa Journal of Medicinal Chemistry -tiedelehdessä julkaistu tuore tutkimus voi olla merkittävä askel kohti sopivan lääkehoidon kehittämistä COVID-19-tautiin ja muihin koronavirusten aiheuttamiin infektioihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme