Tampereen yliopisto

Väitös: Tekoälypohjainen videomonitorointi mahdollistaa epilepsiakohtausten automaattisen dokumentoinnin ja tukee hoitoa

Jaa

Epilepsiakohtausten dokumentointi on pitkään nojannut kohtauspäiväkirjoihin. Ne ovat kuitenkin alttiita epätarkkuuksille kohtausten vajavaisen havaitsemisen ja kohtausten tulkinnanvaraisuuden vuoksi. Lääketieteen lisensiaatti Petri Ojanen tutki väitöskirjassaan tekoälypohjaisen liikeanalyysin toimivuutta kohtausten automaattisessa havaitsemisessa ja luokittelussa.

Petri Ojanen.
Petri Ojanen. Kuva: Petri Ojanen

Epilepsia on neurologinen sairaus, jonka aiheuttamista kohtauksista voi seurata potilaille elämää haittaavia oireita tai kehitysviivettä. Havaitsemattomat kohtaukset nostavat kuolleisuutta ja sairastavuutta, joten kohtausten dokumentoinnin parantaminen on tärkeää.

Epilepsian hoidon ja kohtausten tiheyden seurannassa on jo pitkään käytetty kohtauspäiväkirjoja. Erityisesti yöaikaiset kohtaukset ovat kuitenkin dokumentoinnin kannalta haasteellisia ja nakertavat hoidon tehoa. Koska tekoälypohjaisen automatisoidun videoanalyysin tutkimus on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti, se on mahdollistanut myös tekoälypohjaisten kohtausdokumentointilaitteistojen kehittämisen.

Petri Ojanen selvitti väitöstutkimuksessaan, voisiko tekoäly auttaa tunnistamaan ja luokittelemaan kohtaukset automaattisesti. Tässä hän hyödynsi tekoälypohjaista liikesignaalianalyysia videodatasta, joka potilaista oli kuvattu. Tutkimuksessa käytettiin tamperelaisen Neuro Event Labs Oy:n Nelli®-laitteistoa. Ojanen myös vertasi, miten tekoälypohjaisten kohtausdokumentointilaitteiston ja kohtauspäiväkirjojen kohtausten dokumentoinnit erosivat toisistaan.

Tutkimustulosten perusteella laitteisto havaitsi lähes kaikki yöaikaiset kohtaukset kuvatusta videosta ja erotti ne normaalista unenaikaisesta liikehdinnästä. Lisäksi tulosten perusteella videomonitorointilaitteiston tarkkuus oli selkeästi korkeampi kuin kohtauspäiväkirjojen. Tällä on vaikutusta tulosten tulkintaan ja mahdollisesti siten myös hoidon suunnittelemiseen.

– Kohtauspäiväkirjojen ja videopohjaisen dokumentoinnin aiheuttamat tulosten tulkinnan erot voivat ohjata hoitavaa lääkäriä eri tavalla hoidon suunnittelussa. Tutkimukseni perusteella videopohjaisen laitteiston käytöstä on hyötyä potilaiden hoidossa. Automaattinen kohtausdokumentointi tuotti myös lupaavia tuloksia laitteiston jatkokehitystä ajatellen, Ojanen kertoo.

Yliopistosairaaloissa käytössä olevat video-EEG-järjestelmät ovat käytännön sovelluksia videopohjaisesta kohtausten dokumentoinnista. Niiden käyttö on kuitenkin kallista ja potilaalle kuormittavampaa verrattuna Ojasen tutkimaan laitteistoon. Näin ollen laitteiston kehitystyön myötä voitaisiin saada myös kustannussäästöjä.

– Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan myös kohtausten automaattinen luokittelu kohtausten ilmiasun perusteella on mahdollista, kun tekoälyä opetettiin luokittelemaan erityyppisiä kohtauksia videon pohjalta. Tämä on laitteen ensiaskel kohti automaattista kohtausten luokittelua, joka olisi merkittävä lisä automaattisen kohtauksia havaitsevan laitteiston kehittämisessä, Ojanen sanoo.

Väitöstilaisuus perjantaina 10. toukokuuta

LL Petri Ojasen lääketieteen tekniikan alaan kuuluva väitöskirja Machine learning in video-based monitoring of epilepsy patients: feasibility in seizure detection, classification and documentation tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 10.5.2024 kello 12 alkaen Arvo-rakennuksen auditoriossa F025 (Arvo Ylpön katu 34). Vastaväittäjänä toimii professori João Cunha Porton yliopistosta. Kustoksena toimii neurologian professori Jukka Peltola Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petri Ojanen
petri.ojanen@tuni.fi

Kuvat

Petri Ojanen.
Petri Ojanen.
Lataa

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Hapetusreaktori simuloi päästöjen käyttäytymistä ilmakehässä16.5.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Polttomoottorit tuottavat haitallisia hiukkas- ja kaasupäästöjä ilmakehään. Osa kaasumaisista päästöistä muodostaa uutta hiukkasmassaa ilmakehässä useiden päivien aikana päästön jälkeen. Väitöstutkimuksessaan DI Pauli Simonen kehitti mittausmenetelmää, jolla voidaan arvioida ilmakehässä muodostuvan hiukkasmassan eli sekundääriaerosolin määrää eri päästölähteistä. Simosen mukaan esimerkiksi etanolin lisääminen bensiiniin vähentää sekundääriaerosolin muodostumista.

Väitös: Yhteisestä etiikan opetuksesta on käyty katsomus- ja koulutuspoliittista kamppailua yli sata vuotta16.5.2024 08:40:00 EEST | Tiedote

Hyvän ja pahan, oikean ja väärän pohtiminen on keskeinen osa kasvatusta. Siitä, pitäisikö etiikkaa opettaa yleissivistävässä koulussa katsomusryhmittäin vai kaikille oppilaille yhteisesti, on Suomessa väitelty viimeisen sadan vuoden aikana useaan otteeseen. FM Eenariina Hämäläinen selvitti väitöstutkimuksessaan näiden debattien historiaa.

Väitös: Ulkoilman kosteus vaikuttaa rasituksen laukaisemaan keuhkoputkien supistumiseen lapsilla13.5.2024 09:15:00 EEST | Tiedote

Lapsilla astman diagnosointiin käytetään yleisimmin ulkona suoritettavaa juoksurasituskoetta. Ei kuitenkaan tarkkaan tiedetä, kuinka paljon ulkoilman tekijät vaikuttavat juoksurasituskokeen herkkyyteen. Väitöstutkimuksessaan lääketieteen lisensiaatti Pauliina Tikkakoski selvitti ulkoilman fysikaalisten ja biologisten tekijöiden vaikutusta lasten ulkojuoksurasituskokeen tulokseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye