Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon ruoka-alalle ja -matkailulle haetaan uutta kiinnostavuutta

Jaa

Etelä-Savon ruoka-ala ja ruokamatkailu kytkeytyy tiiviisti osaksi Saimaan seudun European Region of Gastronomy -juhlavuotta. Maakunnalle saadun kansainvälisen huomion myötä matkailualaa virkistämällä pyritään kompensoimaan muiden elinkeinoelämän sektoreiden alavireistä tilannetta.

Savonlinnan satama kesällä. Etualalla järvivettä, ylhäällä sininen taivas ja valkoisia pilviä. Keskellä kaupungin asuinrakennuksia
Savonlinnan satama

Etelä-Savon maakunnan alueellisia kehitysnäkymiä tarkasteltiin työ- ja elinkeinoministeriön koostejulkaisua varten yhteistyössä seudullisten toimijoiden kanssa. Etelä-Savon maakuntastrategian kärjet ovat metsä, ruoka ja vesi – luonnonvaroihin ja luontoarvoihin liittyvä osaaminen ja niiden kestävä hyödyntäminen. Saimaan alueen valinta European Region of Gastronomy -tittelin saajaksi vuodelle 2024 tuo Itä-Suomeen kansainvälisiä ja kotimaisia vierailijoita, uudenlaisia ruuan ja kulttuurin yhdistäviä tapahtumia sekä ruoka-alan kilpailuja. 

Teknologiateollisuuden kysynnän heikentyminen on jatkunut. Koko maassa liikevaihto laski vuoden toisella vuosineljänneksellä edelliseen vuosineljännekseen verrattuna 1,1 %, Etelä-Savossa liikevaihto supistui 7 %. Etelä-Savossa rakentamisen kokonaisvolyymi kääntyi laskuun loppuvuonna 2023. Sahatavaramarkkinoilla kysynnän epävarmuus jatkunee myös kuluvana vuonna. Kahden huippuvuoden jälkeen metsäteollisuuden tuotteiden kysyntä heikentyi vuonna 2023 selvästi keskeisillä markkina-alueilla. 

Samaan aikaan panostukset luontomatkailun ja kokonaisvaltaisen palvelutarjonnan kehittämiseen samoin kuin uudet matkailuinvestoinnit maakunnan alueella luovat uskoa Saimaan matkailun kasvuun tulevaisuudessa. 2023 Etelä-Savossa kirjattiin ennakkotietojen mukaan 611 793 rekisteröityä majoitusvuorokautta (+1,9 %). Lisäksi maakunnassa on yli 200 maatilamatkailutoimijaa, joiden majoitusvuorokaudet eivät näy tilastoissa. 

Työvoiman rekrytointivaikeuksia kohtalaisen vähän

Matkailualan noste näkyy muun muassa siinä, että MaRa-alan (matkailu- ja ravintolapalvelut) koulutukseen on hakeutunut aiempia vuosia enemmän opiskelijoita. Arvonlisäveron korotus heikentää kotimaista kulutuskysyntää ja tekee Suomesta vähemmän kilpailukykyisen matkakohteen kotimaisille ja ulkomaisille matkailijoille. 

Koulutukseen ja työkokemukseen liittyviä syitä oli rekrytointivaikeuksien takana vuonna 2023 Etelä-Savossa selvästi koko maan osuutta vähemmän. Rekrytointivaikeuksia Etelä-Savossa oli Suomen maakunnista toiseksi vähiten. Työttömien kokonaismäärä on kuluneen vuoden aikana noussut ja laskenut paljolti lomautettujen määrän vaihtelun mukaan. Työttömien aktivointiasteessa on vuoden 2023 toukokuun jälkeen ollut laskusuuntaus, joka valtaosin johtuu palkkatuella työllistettyjen määrän pienenemisestä. Aktivointiaste oli Etelä-Savossa tammikuun lopussa 30 prosenttia.

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Saimaan tulva nousemassa korkealle, mutta Etelä-Savon länsiosissa tulvahuippu on pääosin ohitettu14.5.2024 12:21:25 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnan länsiosissa tulvat ovat kääntyneet tai kääntymässä laskuun. Tulvat ovat Etelä-Savossa nousseet tänä keväänä jopa harvinaisen korkealle. Tavallista isompia tulvia on mitattu kaikilla maakunnan havaintoasemilla. Maakunnan länsiosissa Kyyvedellä ja Iso-Naakkimalla mitattiin korkeuksia, joita on viimeksi tavattu 1980-luvulla. Mäntyharjun Pyhävesi ja Kallavesi nousivat korkeudelle, jolla järvet ovat viimeksi olleet 1950-luvulla. Näiden järvien tulvahuiput on nyt ohitettu ja ne ovat kääntyneet laskuun.

Etelä-Savon maakunnan vesihuoltosuunnitelma 2040 laadinta etenee14.5.2024 08:36:41 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnassa suunnitellaan laajassa sidosryhmäyhteistyössä vesihuoltopalvelujen toimintavarmuuden lisäämistä. Tavoitteena on syventää ylikunnallista yhteistyötä sekä tunnistaa kestävät ja teknistaloudelliset ratkaisut, joilla vaikutetaan koko maakunnan ja kuntien vesihuollon kehittymiseen ja turvaamiseen. Lisäksi ratkaisuilla edistetään maankäytön ja elinkeinojen kehittymistä sekä viime kädessä asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia. Vuoteen 2040 ulottuva suunnitelma valmistuu loppuvuodesta 2024.

Norppakin tarvitsee aurinkoa ja haluaa loikoilla rauhassa13.5.2024 10:12:18 EEST | Tiedote

Liikkuessasi vesillä saatat nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee keväällä kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva norppa kaipaa rauhaa, koska se ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen. On syytä muistuttaa, että norppien tahallinen häiritseminen karvanvaihtoaikana on myös luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye