HSY:n Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen rakennetaan 32 hehtaaria niittyjä pölyttäjien elinympäristöksi
HSY edistää luonnon monimuotoisuutta perustamalla niittyjä Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen vanhan kaatopaikan päälle. Tavoitteena on rakentaa noin 35 hehtaaria niittyjä seuraavien vuosien aikana. Niityillä luodaan sopivia elinympäristöjä erilaisille pölyttäjille. Niittyjen perustamisen vaikutusta alueen pölyttäjiin, kasvillisuuteen ja lintuihin seurataan säännöllisesti.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on lähtenyt mukaan edistämään luonnon monimuotoisuutta monin eri tavoin. Tavoitteena on myös lisätä lähiympäristön hyvää tilaa ja ympäristöterveyttä. Luonnon monimuotoisuutta voidaan edistää esimerkiksi luomalla pölyttäjille elinympäristöjä niittyjen ja laidunmaiden vähennyttyä. HSY etsii sopivia kohteita niittyjen rakentamiselle hallinnoimiltaan alueiltaan. Yhdeksi sopivaksi kohteeksi on valikoitunut Ämmässuon ekoteollisuuskeskus, jossa on runsaasti tilaa niityille vanhan kaatopaikan päällä.
– Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alue on juuri sopiva niittyjen perustamiselle. Tavoitteena on muuttaa vanha kaatopaikka kukkivaksi niityksi seuraavien vuosien aikana. Yhteensä niittyjä rakennetaan noin 35 hehtaaria. Kaatopaikalle ei ole viety asukkaiden jätteitä vuoden 2014 jälkeen, joten niittyjen perustaminen on osa vanhan käytöstä poistetun kaatopaikan hoitosuunnitelmaa, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Tiila Korhonen.
Työ aloitettiin jo viime vuonna, jolloin niittyjä perustettiin 4,8 hehtaaria. Tämän vuoden tavoite on 3,3 hehtaaria. Ennen niittykasvien siementen levittämistä on tehtävä kasvillisuusalusta niityille sopivaksi. Sitä varten Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa valmistetaan kylvettävälle niittytyypille räätälöity kasvualusta kierrätysraaka-aineista hyödyntämällä muun muassa biojätteen käsittelyssä jalostettuja multatuotteita.
– Jatkamme siementen kylvämistä kevään ja kesän aikana ja seuraamme kasvien kasvamista. Vuosien varrella kehitämme niittyjen kasvilajistoa monimuotoisemmaksi, ja samalla luomme monipuolisempia kasvuympäristöjä muille eliölajeille. Tämä on tärkeää työtä, sillä Suomessa niittyjen ja muiden avointen elinympäristöjen umpeenkasvu on keskeisin syy etenkin mesipistiäisten ja perhosten uhanalaistumiseen, HSY:n ympäristöpäällikkö Liisa Suhonen kertoo.
Niittyjen perustamisen vaikutusta kasvillisuuteen ja pölyttäjiin seurataan säännöllisesti. Toimenpiteiden vaikuttavuuden seuranta aloitetaan jo tänä vuonna kasvillisuus-, hyönteis- ja perhosseurannalla. Linnustolaskentoja jatketaan vakiintuneen käytännön mukaisesti.
Pölyttäjistä huolehtiminen ei ole uusi asia HSY:llä, sillä HSY rakensi ekoteollisuuskeskukseen jo vuonna 2019 pörriäisbaareja luonnon tärkeille pölyttäjille yhteistyössä alueen urakoitsijoiden kanssa. Tuolloin kylvettiin pölyttäjille sopivia mesikasveja ja rakennettiin asuinsijoiksi hyönteishotelleja kannoista ja puun rungoista.
Niittyjen siementen kylvötyöt jatkuvat keväällä, mutta toivottuja tuloksia ei välttämättä näe nopeasti, sillä niittyjen muodostuminen saattaa viedä aikaa.
– Niittyjen tekijän on oltava kärsivällinen, sillä niiden kehittyminen on hidasta. Odotamme näkevämme jonkin verran niittykasveja jo tänä kesänä, mutta seuraavina kesinä saamme jo ihailla kunnon kukkaloistoa ja nähdä erilaisia pölyttäjiä esimerkiksi perhosia, mehiläisiä ja muita pörriäisiä, Suhonen kuvailee.
Ämmässuon niittyistäminen kuuluu osana HSY:n kärkihankkeeseen, jonka tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden lisääminen ja ylläpitäminen HSY:n maa-alueilla. Lisäksi selvitetään mahdollisia muita niityille sopivia HSY:n kohteita.
Ämmässuon ekoteollisuuskeskus on moderni jätehuollon ja kiertotalouden risteyskohta, jossa yritykset ja muut toimijat kehittävät uusia ratkaisuja kiertotalouteen sekä tekevät yhteistyötä toistensa ja HSY:n kanssa.
Yhteyshenkilöt
Korhonen TiilaKäyttöpäällikköHSY
Puh:050 307 2448tiila.korhonen@hsy.fiSuhonen LiisaYmpäristöpäällikköHSY
Puh:040 537 3030liisa.suhonen@hsy.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
HSY – Puhtaasti parempaa arkea
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
Ämmässuon mehiläiset tuottivat noin 300 kiloa hunajaa21.10.2024 08:31:00 EEST | Tiedote
Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen tuotiin kesällä kymmenen mehiläispesää. Niiden tarhamehiläiset tuottivat kesän aikana lähes 300 kiloa hunajaa. Ämmässuon pesät ovat olleet yleisesti ottaen kaupunkipesiä tuottavampia alueen niittyjen ja kasvuston takia. Mehiläisten tehtävänä on hunajan tuotannon lisäksi niittykukkien pölyttäminen alueelle perustetuilla niityillä yhdessä luonnon villien pölyttäjien kanssa.
Lajittele oikein ja käytä heijastinta – turvallisuutta Sortti-asemilla ja liikenteessä16.10.2024 07:07:00 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY nostaa syksyn aikana tehostetusti esiin palveluihinsa liittyviä turvallisuusasioita. Sortti-asemilla järjestetään 21.–25.10.2024 turvallisuusviikko, jonka tavoitteena on parantaa asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuutta sekä vähentää virheellisesti lajiteltujen jätteiden aiheuttamia riskejä. Lisäksi HSY kiinnittää huomiota jätteenkuljetuspalveluiden turvallisuuteen viikolla 43 alkavassa kampanjassa, jonka aikana jäteautojen kuljettajat jakavat heijastimia niitä tarvitseville kevyen liikenteen käyttäjille.
Vesi- ja jätehuollon hinnat nousevat 2025 - syynä muun muassa välttämättömät investoinnit11.10.2024 10:38:13 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY korottaa vesihuollon käyttömaksuja keskimäärin 8 prosenttia ja perusmaksuja 13 prosenttia 1.1.2025 alkaen. Korotukset ovat välttämättömiä ikääntyvän vesihuoltoverkoston saneerauksen vaatimien investointien vuoksi. Jätehuollossa jäteastioiden tyhjennysmaksut kiinteistöillä nousevat sekajätteen osalta 7 prosenttia ja hyötyjakeiden osalta 3–4 prosenttia. Sekä vesi- että jätehuollon hintakorotuksissa näkyy arvonlisäveron sekä yleisen kustannustason nousu. HSY:n hallitus päätti vuoden 2025 hinnat kokouksessaan 11.10.2024.
Kotitalouksien jätemäärä väheni pääkaupunkiseudulla – etenkin sekajätettä syntyi vähemmän11.10.2024 10:30:38 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kotitalouksissa syntyi vähemmän jätettä vuonna 2023 kuin edellisvuonna. HSY:n laskelman mukaan kotitalousjätettä syntyi 243 kiloa asukasta kohden, mikä on 20 kiloa vähemmän kuin vuonna 2022. Erityisesti sekajätteen määrä väheni. Samanaikaisesti myös kierrätysaste laski hieman.
HSY:n hallituksen päätökset 11.10.202411.10.2024 10:30:18 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä vesihuollon maksut ja palvelumaksuhinnaston sekä jätehuollon jätetaksan vuodelle 2025. Hallitus päätti myös hyväksyä toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2025–2027 ja esittää suunnitelman edelleen HSY:n yhtymäkokoukselle hyväksyttäväksi. Hallitus päätti lisäksi, että HSY osallistuu Länsiratikat-hankkeen alliansseihin. Hallitus päätti esittää myös seuraavat asiat yhtymäkokoukselle: - vesihuollon investointiohjelman 2025–2044 hyväksyminen - jätehuollon investointiohjelman 2025–2044 hyväksyminen - jätehuollon vuoden 2024 talousarvion muuttaminen - HSY:n poistosuunnitelman päivittäminen. Hallitus päätti hyväksyä hankesuunnitelman ja hankinnat: - Helsingin Kaivokadun, Asema-aukion ja Postikadun vesihuollon kehittämisen hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon raakalietepumppaamojen saneerauksen pääurakoitsijaksi valittiin Skanska Infra Oy - työterveyshuoltopalvelut vuosille 2025–2026 hankinta
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme