Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Elintarviketehtaassa käytössä ollut vaarallinen kone toi sakkoja työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi elintarvikealan yrityksen 20 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi kaksi työnjohtajaa sekä päätyönjohtaja tuomittiin 15 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta ja tuotantopäällikkö 20 päiväsakon yhteiseen sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja työsuojelurikkomuksesta. Käsiteltävänä oli marraskuussa 2020 Keravalla tapahtunut työtapaturma ja sen tutkinnassa havaitut puutteet työturvallisuudessa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 29.4.2024.

Tapaturma sattui, kun työntekijä havaitsi töihin tullessaan, että keiton valmistamiseen käytettävän laitteen pumppu oli jäänyt likaiseksi. Hän ryhtyi puhdistamaan pumppua sienellä, jolloin pumppu imaisi työntekijän sormen aiheuttaen vakavan työtapaturman. Pumpun yhde oli niin lyhyt, että sormien oli mahdollista joutua pumpun vaara-alueelle. Pääsyä koneen vaara-alueelle ei sen ollessa käynnissä ollut estetty. Työntekijä ei ollut huomannut pumpun olleen käynnissä, koska se oli lähes äänetön käydessään.

Koneiden käyttöön liittyvät vaarat on estettävä ensisijaisesti teknisin toimenpitein

Käräjäoikeus katsoi, että työnantaja on laiminlyönyt työturvallisuusmääräyksiä. Työnantajan olisi teknisin toimin pitänyt estää se, että keitonsiirtopumppuun voi työntää sormet. Vaara oli tehtaalla pyritty poistamaan ensisijaisesti työntekijöille annettavalla ohjeistuksella, joka sekin oli puutteellinen. Käräjäoikeuden mukaan toimenpiteet vaaran estämiseksi eivät olleet riittäviä.  

Lisäksi käräjäoikeus katsoi, että tuotantopäällikkö on laiminlyönyt ilmoitusvelvollisuutensa työtapaturmasta, joka on aiheuttanut vakavan vamman. ”Vaikeaan vammaan johtaneet työtapaturmat on viipymättä ilmoitettava työsuojeluviranomaiselle”, muistuttaa juristi Anna Tiainen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta. Työsuojeluviranomainen tutkii kuolemaan ja vaikeaan vammaan johtaneet työtapaturmat.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 22/4117. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juristi Anna Tiainen, puh. 0295 016 448, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket har gett Österbottens välfärdsområde en anmärkning och begärt tilläggsuppgifter om tillgången till psykologtjänster17.5.2024 10:10:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har utrett tillgången till psykologtjänster inom elevhälsan i Österbottens välfärdsområde. Detta gjordes som ett tillsynsärende inom hälso- och sjukvården efter att regionförvaltningsverket fått en anmälan om missförhållanden gällande tjänsterna och upptäckt brister i tjänsterna genom en enkät som genomfördes 2023. Det råder brist på psykologer i området, något som märks i form av svårighet att ordna nödvändiga psykologtjänster på lika villkor för alla skolelever och studerande.

Aluehallintovirasto on antanut Pohjanmaan hyvinvointialueelle huomautuksen sekä pyytänyt lisätietoa psykologipalveluiden saatavuudesta17.5.2024 10:10:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on selvittänyt opiskeluhuollon psykologipalveluiden saatavuutta Pohjanmaan hyvinvointialueella terveydenhuollon valvonta-asiana saatuaan palveluita koskevan epäkohtailmoituksen ja havaittuaan vuonna 2023 toteutetussa kyselyssä palveluissa esiintyviä puutteita. Psykologeista on alueella pulaa ja se näkyy vaikeutena järjestää tarvittavia psykologipalveluita yhdenvertaisesti kaikille koululaisille ja opiskelijoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye