Caruna Networks Oy

Joustoa sähkönkäytössä tarvitaan edelleen – yli 300 000:lla olisi mahdollisuus hyödyntää ilmaista kuormanohjausta

Jaa

Sähkön jakeluyhtiö Carunan maaliskuussa toteuttaman kansalaiskyselyn mukaan 41 % ihmisistä lataa sähköautoaan edelleen pahimpaan sähkönkäytön ruuhka-aikaan eli illalla kello 18–21. Carunalla on edelleen noin 300 000 asiakasta, jotka eivät hyödynnä kuormanohjausta, vaikka heidän sähkömittarinsa mahdollistaa sen.

Sähköasentaja tarkastaa asiakkaan mittauskeskusta, kuvituskuva
Caruna

Maaliskuussa jakeluyhtiö Caruna teetti kyselyn sähköautoilijoille. Tuloksista selvisi, että moni lataa edelleen autoaan pahimpana piikkituntina.  

Kyselyn mukaan sähköautoilijoista 39 % lataa autoaan yöllä kello 24–06. Aikuisista (35–44 –vuotiaat) 100 % lataa autoaan yöllä kello 24–03. Yli 65-vuotiaista näin tekee vain 13 prosenttia. 

Se, että 40 % sähköautoilijoista lataa autoaan kello kuudesta eteenpäin ei kuulosta suurelta, mutta sähköautojen lisääntyessä iltapiikki kasvaa hurjasti. Traficomin mukaan vuonna 2023 sähköautojen ensirekisteröinnit kasvoivat yli 100 prosenttia. 

Vuosi sitten pelättiin sähköpulaa, ja moni oli tietoinen sähkönkulutuksen ajoittamisesta. Tarvitaanko joustamista enää? 

“Jakeluverkko on mitoitettava suurimman hetkellisen kulutuksen mukaan. Sähkönkulutuksen kasvu ei varsinaisesti ole se ongelma, vaan se, että kulutus pakkautuu tietyille ajanjaksoille”, Carunan innovaatiopäällikkö Matti Uusipaasto sanoo. 

Sähkönjakelun valvontamenetelmät muuttuivat vuoden alussa. Jatkossa verkon vahvistaminen ja sähköautojen latauspisteiden liittäminen verkkoon viivästyy niillä alueilla, joilla sähköverkon kapasiteetti ei riitä vastaamaan nopeasti kasvaviin sähkönkäyttötarpeisiin. Asiakkaiden sähkönkäytön joustamisella on siis tulevaisuudessa entistä suurempi rooli sähköjärjestelmän tasapainottamisessa. 

Vain 30 % asiakkaista on ottanut käyttöön ilmaisen kuormanohjauksen 

Carunan jakelualueella asiakkailla on käytössä ilmainen kuormanohjauspalvelu, jolla voi ajastaa esimerkiksi lämminvesivaraajan käynnistymään yöaikaan. Vuonna 2024 kuormanohjaus on käytössä noin 137 000 asiakkaalla. Asiakkaita, joilla on ns. releellinen mittari eli mahdollisuus ottaa käyttöön kuormanohjaus, mutta jotka eivät ole vielä aktivoineet sitä on noin 300 000. 

Kuormanohjauksen on siis ottanut käyttöön vain 30 % sellaisista asiakkaista, jotka voisivat ottaa sen käyttöön.  

“Kannustan sähkölämmitteisissä omakoti- ja paritaloissa ottamaan kuormanohjauksen käyttöön. Etenkin, jos on SPOT-sähkösopimus, sähkönkulutuksen siirtämisestä yölle saa myös rahallista hyötyä”, Uusipaasto sanoo 

Carunan mittausomaisuuden hallinnan Viivi Rautio on tutkinut diplomityössään Carunan verkkoalueen kulutusjoustopotentiaalia sekä markkinaehtoisen kuormanohjauksen toteutettavuutta. Markkinaehtoinen kuormanohjaus vastaa entistä tehokkaammin muuttuvan energiamarkkinan ja verkkokapasiteetin ylläpidon tarpeisiin, sillä kuormanohjaus voidaan toteuttaa aiempaa reaaliaikaisemmin esimerkiksi sähkön spot-hintojen perusteella. 

“Kun sähköä kulutetaan silloin, kun sitä voidaan uusiutuvasti tuottaa, hyötyy sekä asiakas että yhteiskunta. Jos kulutus piikkitunnilla lisääntyy, sähköä pitää tuottaa ei-uusiutuvilla metodeilla ja pahimmillaan kapasiteetin rajat tulevat vastaan ", Rautio sanoo. 

Mistä voi tarkastaa, voiko omassa kiinteistössä ottaa käyttöön kuormanohjauksen? 

“Kuormanohjausryhmän pitäisi näkyä oman sähkömittarin näytöllä, kun kuormanohjaus on otettu käyttöön. Carunan asiakkaat voivat olla yhteydessä asiakaspalveluun nettisivujen chatissa, jos kuormanohjausta ei saa itse käyttöön Caruna Plussassa”, Rautio vinkkaa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi

Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.

Puh:020 520 5500caruna.info@caruna.fi

Kuvat

Linkit

Caruna lyhyesti

Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.

Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 737 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy

Nyrkin kokoinen anturi voi auttaa pelastamaan kokonaisen kunnan sähkökatkolta - kulma-anturit tekevät sähköverkosta turvallisemman ja häiriöttömämmän asiakkaille16.5.2024 10:30:00 EEST | Artikkeli

Eri puolille Carunan sähköverkkoa on viimeisen parin vuoden aikana asennettu pieniä IoT-antureita. Tulevaisuudessa ne ehkäisevät ja lyhentävät sähkökatkoja ja tekevät sähköverkosta turvallisemman. Antureita on asennettu etenkin Koillismaalle. Antureiden tarjoamaa dataa on viimein tänä vuonna päästy hyödyntämään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye