Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kaupunginmuseon kesänäyttely kutsuu yllättävälle retkelle pääkaupunkiin

Jaa

Elämyksellinen näyttely Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin tarjoaa tuoreita ja omaperäisiä näkökulmia Helsingin rakennettuun ja vihreään ympäristöön sekä haastaa kävijöitä pohtimaan omaa suhdettaan jatkuvasti muuttuvaan kaupunkiin.

Näkymä Helsingin kaupunginmuseon Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttelystä.
Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttely opastaa löytämään rakennetun ja vihreän Helsingin moninaisuuden ja rikkauden. Maija Astikainen Helsingin kaupunginmuseo

Kaupunginmuseossa 9. toukokuuta avautuva Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin kutsuu värikkäälle ja yllättävälle retkelle pääkaupunkiin. Viihdyttävässä, visuaalisesti runsaassa ja toiminnallisessa näyttelyssä voit sukeltaa meren pohjaan, tulkita hieroglyfejä, piipahtaa matkamuistokioskilla, kivuta Helsingin huipuille, selata jättimäistä puukirjaa tai rakentaa elementtitalon. Esillä ovat muun muassa vanhat ja uudet puutalot, lähiöpäiväkodit, puistot ja kalliorannat, elämää sykkivät teollisuusmiljööt ja monumentaalinen betoniarkkitehtuuri.

Näyttely on osa Helsingin kulttuuriympäristöohjelmaa 2023–2028, jonka keskeinen tavoite on, että tulevaisuudessakin Helsinki on edelleen kerroksellinen, monimuotoinen, arkkitehtonisesti ja historiallisesti kiinnostava pääkaupunki.

Mestat ja huudit -näyttely opastaa löytämään rakennetun ja vihreän Helsingin moninaisuuden ja rikkauden. Siinä ei kuitenkaan kaihdeta jatkuvasti muuttuvassa kaupungissa esiin nousevia kipeitä ja kiisteltyjä arvokysymyksiä kuten jälleen vyöryvää purkuaaltoa. Siksi luonnehdimme näyttelyä karnevalistiseksi pamfletiksi, koska se on pinnaltaan kepeä ja ilotteleva, mutta pohjimmiltaan sen viesti on vakava: monet Helsingin arvokkaat kulttuuriympäristöt ovat uhattuja eivätkä säily ilman vaalimista”, näyttelyn tuottaja Jere Jäppinen kertoo.

Kaupunginmuseo kannustaa helsinkiläisiä olemaan ylpeitä kotikaupungistaan

Näyttely kannustaa tutustumaan Helsingin mestoihin ja huudeihin uteliaasti omia lähinurkkia laajemmin. Kaupunkilaiset kutsutaan siivoustalkoisiin ensimmäisen maailmansodan aikaiseen linnoitekohteeseen Pohjois-Haagaan 23. toukokuuta, Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta kaupunginmuseossa järjestetään leikkimielinen Helsinki tietäjä -kilpailu ja kesällä striimataan yleisölle avoimia luentoja muun muassa Havis Amandan alueen arkeologisiin kaivauksiin liittyen. Lisäksi Malmilla ja Malminkartanossa on monipuolista kesäohjelmaa ja opastettuja pyöräily- ja kävelykierroksia. Näyttelyyn ja kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttelyn tuottajana on tutkija Jere Jäppinen, suunnittelijana Jonathan Maxwell ja graafisena suunnittelijana Samppa Ranta. Museon vapaaehtoisvalokuvaajien eli Kuvaussakin kuvat ovat näyttelyssä keskeisessä roolissa.

Medialla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn ennakkoon ti-ke 7.–8.5.2024. Avajaiset on keskiviikkona 8.5. klo 18, näyttelyn avaa Mikko Sarjanen (Notkea Rotta).

Haastattelu- ja kuvauspyynnöt:  
viestintäsuunnittelija Roope Pokki 
puh. 040 152 6479, roope.pokki@hel.fi

Lataa näyttelykuvat täältä

Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin 
9.5.–15.9.2024 
Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros 
Aleksanterinkatu 16 
Vapaa pääsy 
Avoinna: ma-pe klo 11–19, la-su klo 11–17

Katso kaikki tapahtumat

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Näkymä Helsingin kaupunginmuseon Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttelystä.
Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttely opastaa löytämään rakennetun ja vihreän Helsingin moninaisuuden ja rikkauden.
Maija Astikainen Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Näkymä Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttelystä.
Kulttuurimiljöiden kirjosta ovat esillä muun muassa lähiöpäiväkodit. Pesämäisessä konttaustilassa voi eläytyä lasten maailmaan ja mittakaavaan.
Maija Astikainen Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Näkymä Mestat ja huudit - Näe Helsinki toisin -näyttelystä.
Haikeaan Aarrekammioon on koostettu vanhojen rakennusosien lisäksi tämän päivän purkutalosta uudempia 1960-luvun rakennusosia.
Maija Astikainen Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Näkymä Mestat ja huudit - Näe Helsinki toisin -näyttelystä.
Näyttelyyn on koottu matkailusivustoja vertailemalla Helsingin kulttuuriympäristöjen top 10 -lista, jonka kohteille on valittu uuden näkökulman avaava vastinpari.
Maija Astikainen Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Näkymä Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttelystä.
Mestat ja huudit -näyttelyssä voi piipahtaa matkamuistokioskilla, jonka sisuksista löytyy värikäs joukko eri aikojen matkamuistoesineitä.
Maija Astikainen Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Näkymä Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttelystä.
Kaupunkilaisten ääni tuodaan kuuluviin Aarteeni Helsingissä -kyselyn tuottaman aineiston avulla. Helsinkiläisten lempipaikkoja esitellään leikillisesti Instagramin tyyliin.
Maija Astikainen Helsingin kaupunginmuseo
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita. Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.

Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvila, Ruiskumestarin talo, Työväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan alueellisena vastuumuseona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye