Kainuun ELY-keskus

Kainuussa kevättulvasta odotettavissa edelliskevään kaltaista eli keskimääräistä suurempi

Jaa

Kainuussa huhtikuun aiempi viileä jakso on hidastanut alkanutta vedenpintojen nousua.

Metsätie ja sitä ympäröivä metsä peittyneenä lähes kokonaan veden valtaan. Vain osa hiekkatien keskiosasta näkyy, ennen kuin vesi katkaisee tien kokonaan.
Kevättulva Viiksimontiellä Kuhmossa keväällä 2023. Mika Pylvänäinen Kainuun ELY-keskus

Kainuussa lämmin sää on huhti-toukokuun vaihteessa jouduttanut lumen sulamista ja nostanut vedenpintoja nopeasti. Kuitenkin sään ennustetaan jatkuvan viileänä tällä viikolla, mikä hidastaa pintojen nousua. Säännösteltyjen järvien pinnat ovat lähellä toukokuun alun keskimääräistä tasoa tai hiukan sen yläpuolella. Suomussalmen Kiantajärven pinta on vielä hiukan keskimääräistä alempana. Oulujärven pinta on kevään keskimääräistä tason tuntumassa ja sen odotetaan nousevan hiljalleen lähiviikkojen aikana. Oulujärven juoksutus on ollut kauden tavanomaista tasoa suurempi. Luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet ovat myös lähteneet nousuun ja ovat paikoin ajankohdan keskimääräistä korkeammalla.  

Lunta on vielä paikoin reilusti sulamatta Sotkamon ja Hyrynsalmen reittien yläpuolisilla alueilla. Luonnontilaisilla järvillä kevättulvista onkin odotettavissa hiukan keskimääräistä suurempia. Esimerkiksi Lammasjärven vedenpinnan ennustetaan nousevan lähelle viime kevään kevättulvahuippua toukokuun lopulla. Sulamiskauden lämpötilan kehitys ja sateet vaikuttavat merkittävästi siihen, millaisena tulvat toteutuvat.  

Tulviminen ja jäiden lähteminen liikkeelle voivat aiheuttaa vahinkoa myös rantarakenteille vesistöjen rannoilla. Ranta-asukkaiden ja mökkiläisten on syytä varautua ennakolta kevättulviin tarkastamalla muun muassa rannoilla olevat rakenteet ja syksyllä alas jääneiden veneiden kiinnitykset.

Kainuun ELY-keskus, Kainuun pelastuslaitos ja Kuhmon kaupunki seuraavat vesitilanteen kehittymistä ja ovatkin pitäneet vuotuisen kevään vesitilannepalaverin huhtikuun lopulla. 

Ehdotuksista Kainuun tulvariskialueiksi sekä tulvariskien hallintasuunnitelmien ja ympäristöselostuksen valmistelusta on käynnissä kuuleminen 15.3.–17.6.2024. Palautteen voi antaa sähköisen lausuntopalvelun kautta tai sähköpostitse Kainuun ELY-keskuksen kirjaamoon. Epävirallisista palautetta voi myös antaa suoraan digitaalisiin tulvariskien alustavan arvioinnin tausta -asiakirjoihin. Kuulemisaineistoa voi hakea kuntakohtaisesti tulvariskien hallinta -sivulta vesi.fi-palvelusta.

Tietoa vedestä ja vesistöistä sekä ajankohtaisen vesitilanteen löytää vesi.fi-palvelusta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Ympäristöasiantuntija Mika Pylvänäinen
puh. 0295 023 876, mika.pylvanainen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Metsätie ja sitä ympäröivä metsä peittyneenä lähes kokonaan veden valtaan. Vain osa hiekkatien keskiosasta näkyy, ennen kuin vesi katkaisee tien kokonaan.
Kevättulva Viiksimontiellä Kuhmossa keväällä 2023.
Lataa
Tulviva Pajakkajoki on katkaissut pyörätien.
Kevättulva Pajakkajoen yläsuvannolla kirjaston läheisellä pyörätiellä keväällä 2023.
Lataa

Linkit

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye