Skarta Group Oyj

Aurinkoenergian vahvimmat yhteistyöhön – Skartan ja Solarigon tavoitteena rakentaa yhdessä 1000 megawatin edestä aurinkovoimaa

23.3.2022 09:30:01 EET | Skarta Group Oyj | Yhtiötiedote

Skarta Group Oyj
YHTIÖTIEDOTE, SISÄPIIRITIETO
23.03.2022 kello 09.30

Aurinkoenergian vahvimmat yhteistyöhön – Skartan ja Solarigon tavoitteena rakentaa yhdessä 1000 megawatin edestä aurinkovoimaa

Puhtaan tulevaisuuden rakentaja Skarta Group Oyj ja Suomen johtava teollisten aurinkovoimaloiden toteuttaja Solarigo Systems Oy sekä energia-alan uudistaja Lumme Energia Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen uusien aurinkosähköpuistojen rakentamiseksi Suomessa ja Ruotsissa. Osapuolten tavoitteena on rakentaa yhdessä 1000 megawatin edestä aurinkovoimaa ja laajentua sen myötä yhdessä alan johtavaksi toimijaksi Pohjoismaissa.

Yhteistyön myötä Skarta ja Solarigo pääsevät hyödyntämään erityisosaamisalueitaan suurten aurinkovoimaloiden toimittamiseksi valmiina kokonaisratkaisuna. Skarta-konsernin yhtiöillä on pitkäaikainen kokemus energiarakentamisesta, ja konserniin kuuluvan Sitema Oy:n ydinosaaminen kohdistuu suurjännitteisiin sähköjärjestelmiin. Solarigon referenssit puolestaan sisältävät yli 160 suuren aurinkovoimalan rakentamisen ja yli 120 000 aurinkopaneelin asentamisen. Toimimalla yhteistyössä yhtiöillä on kyvykkyys toteuttaa Suomen suurimpia aurinkovoimahankkeita avaimet käteen -toimituksena asiakkailleen. Osapuolilla on monipuoliset kontaktiverkostot myös uusiutuvaan energiaan sijoittaviin instituutioihin sekä perinteisiin energia-alan toimijoihin, joiden kanssa hankkeiden toteuttamisessa on myös tarkoitus tehdä yhteistyötä.

”Olemme erittäin iloisia Solarigon kanssa aloitettavasta yhteistyöstä. Teollisen mittakaavan aurinkoenergian rakentaminen on nyt alkamassa Suomessa toden teolla, ja hankkeista on tulossa taloudellisesti kannattavia sekä teknologisen kehityksen että sähkön hinnan nousun myötä. Energiamarkkinoiden tilanne lisää myös paineita kehittää omavaraisuutta, ja yhdistämällä vahvuutemme voimmekin tehokkaasti lisätä panoksia paitsi vihreän siirtymän edistämiseksi, myös kotimaisen huoltovarmuuden parantamiseksi”, Skarta Group Oyj:n toimitusjohtaja Tuomas Hirvonen kommentoi.

Osapuolten yhteistyö kattaa varsinaisen aurinkovoimapuiston rakentamisen lisäksi maa-alueiden kartoittamisen uusia hankkeita varten, tarvittavat viranomaisprosessit, rahoituksen järjestämisen hankeinvestointien toteuttamiseksi sekä valmiiden aurinkovoimapuistojen myyntiin liittyvät toimenpiteet. Lisäksi osapuolilla on valmiudet tarjota pitkäaikaisia aurinkovoimaloiden käyttö- ja kunnossapitopalveluita.

Palvelutarjontaan voidaan liittää myös Solarigon emoyhtiö Lumme Energia Oy:n sähkön myynnin palvelut, kuten fyysisen sähkökaupan markkinapalvelut, sähkösalkunhoitopalvelu ja pitkäaikaiset sähkösopimukset (PPA) aurinkovoimapuistojen sähköntuotannolle koko elinkaaren aikana.

Solarigo on toiminut suomalaisten aurinkosähköratkaisujen edelläkävijänä vuodesta 2015 alkaen. Tällä hetkellä Solarigo omistaa, operoi ja tuottaa uusiutuvaa sähköä yli 120 aurinkovoimalallaan eri puolilla Suomea asiakkaillensa näiden toimipisteissä. Yhtiö on vaikuttanut keskeisesti aurinkoenergia-alan kasvuun ja kehitykseen Suomessa. Solarigo aloitti alkuvuodesta Kalajoella tähän mennessä suurimman hankkeensa, yli 24 000 aurinkopaneelia kattavan aurinkosähköpuiston rakentamisen yhteistyökumppaninsa VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy:n rakenteilla olevan tuulivoimapuiston yhteyteen.

”Aurinkoenergia täydentää tuulivoimaa uusiutuvan energian tuotantomuotona erinomaisesti. Toimimalla yhteistyössä Skartan kanssa kykenemme toteuttamaan entistä suurempia voimalakokonaisuuksia asiakkaillemme ja varmistamaan liiketoimintaamme kasvun meneillään olevassa energiamarkkinamurroksessa.”, Solarigo-konsernin toimitusjohtaja Antti Koskelainen kommentoi.

Skartalla ja Solarigolla on tällä hetkellä kehitteillä yhteensä yli 300 megawatin edestä aurinkovoimaa koskevia investointihankkeita, joiden kehitystä jatketaan yhteistyössä. Skartan maaliskuun lopussa toteutuvaksi arvioitu NYAB-konsernin hankinta parantaa entisestään sen valmiuksia laajentaa sopimuksen mukaista yhteistyötä Ruotsin markkinoille. Yhteistyön lisäksi osapuolet jatkavat itsenäisesti teollisen mittakaavan hankkeita pienempien aurinkovoimahankkeiden kehitystä. Skartalla tällaisia hankkeita sisältyy esimerkiksi sen kehittämään Vierivoima-konseptiin, jonka tarkoituksena on tarjota lähellä tuotettua uusiutuvaa energiaa paikalliseen käyttöön.

Yhteyshenkilöt

Antti Koskelainen

toimitusjohtaja

Solarigo Systems Oy

antti.koskelainen@solarigo.fi

Tuomas Hirvonen

toimitusjohtaja

Skarta Group Oyj

tuomas.hirvonen@skarta.fi

Tietoja julkaisijasta Skarta Group Oyj

Skarta on puhtaan tulevaisuuden rakentaja, jolla on vuosikymmenien kokemus vaativista rakennushankkeista. Strategiamme pohjautuu vahvaan erikoisrakentamisosaamiseen ja tavoitteenamme on laajentaa toimintaamme tuulivoiman, aurinkoenergian ja vetyratkaisujen arvoketjussa kohti puhtaan energian kokonaishankkeita, joissa näemme erinomaisia kasvumahdollisuuksia. Skartan pääkonttori sijaitsee Oulussa ja sillä on yli 180 työntekijää eri toimipisteissä Suomessa ja Ruotsissa. www.skarta.fi

Skarta Group Oyj:n Hyväksyttynä Neuvonantajana toimii Augment Partners AB, info@augment.se, puh. +46 8 604 22 55

Liitteet

Tilaa yhtiötiedotteemme

Pysy ajan tasalla tilaamalla yhtiötiedotteemme sähköpostiisi.

Kaikki tiedotteet on koottu uutishuoneeseen.

Uutishuone