Helsingin yliopisto

3700 uutta opiskelijaa Helsingin yliopistoon

Jaa
Opiskelupaikan sai harvempi kuin joka kuudes hakija. Suosituimmat oppiaineet pysyivät ennallaan.

Helsingin yliopistoon haki tänä vuonna opiskelemaan reilut 24 200 henkeä, mikä on yhdeksän prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Hakijoista hyväksytyksi tuli noin 15 prosenttia.

Hakijamäärät vähenivät parisenkymmentä prosenttia bio- ja ympäristötieteellisessä, humanistisessa, käyttäytymistieteellisessä ja valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Maatalous-metsätieteellisessä ja matemaattis-luonnontieteellisessä pudotusta oli vielä enemmän.

Tiedekuntien sisällä hakukohteiden välillä on kuitenkin eroja.

Vetovoimaansa paransi farmasian tiedekunta, jossa hakijoita oli selkeästi enemmän kuin viime vuosina.

– Koulutus valmistaa tiettyyn ammattiin, ja alalta työllistyy hyvin. Lisäksi pääsykoe oli tänä vuonna eri päivänä kuin lääketieteellisessä. Kehitimme valintakoeyhteistyötä Itä-Suomen yliopiston ja Åbo Akademin kanssa siten, että samalla valintakokeella saattoi hakea kaikkiin näihin yliopistoihin, kertoo tiedekunnan opintoasiainpäällikkö Helena Huhtala.

Lukumääräisesti eniten pyrkijöitä oli käyttäytymistieteelliseen, humanistiseen ja valtiotieteelliseen tiedekuntaan. Aloituspaikkoihin nähden tiukin seula oli psykologian, sosiaalipsykologian, sosiaalityön ja yleisen valtio-opin (maailmanpolitiikan tutkimuksen linja) oppiaineisiin. Näissä hakukohteissa hakijoita oli 31–35 jokaista aloituspaikkaa kohti. Ensisijaisia hakijoita oli paljon myös viestintään, Aasian tutkimukseen ja logopediaan.

Ensikertalaiskiintiöt käyttöön vuoden kuluttua

Tänä vuonna opiskelijavalinnassa oli ensimmäistä kertaa käytössä valtakunnallinen korkeakoulujen yhteishaku. Siinä ovat mukana kaikki yliopistot ja ammattikorkeakoulut.

Jokaiselle hakijalle tarjotaan korkeintaan yhtä opiskelupaikkaa. Valittavien hakukohteiden määrä oli rajattu kuuteen, mikä saattoi osaltaan vähentää hakijamääriä.

Hakijoiden aktiivisuutta vähensivät myös ensi vuonna käyttöön otettavat ensikertalaiskiintiöt. Vuodesta 2016 alkaen korkeakoulut velvoitetaan varaamaan yhteishaun hakukohteissa riittävä määrä paikkoja ensikertalaisille.

Helsingin yliopiston tiedekunnat päättävät ensikertalaiskiintiöiden suuruudesta syksyllä.

– Kiintiöitä ei kannata pelätä, sillä myös alan vaihtajilla on jatkossa turvatut mahdollisuudet hakeutua ja tulla valituksi uuteen koulutukseen, sanoo Helsingin yliopiston vararehtori Keijo Hämäläinen.

Kokonaisuutena näyttää, että uusien järjestelyjen vuoksi opiskelupaikkaa on haettu harkitummin. Osa tiedekunnista on jopa tyytyväisiä hakijamäärän vähenemiseen, koska valikoituneiden hakijoiden uskotaan olevan motivoituneita.

Valinnan tulokset näkyvät valtakunnallisessa Opintopolku-palvelussa hakijoille. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 17.7. kello 15 mennessä.

Helsingin yliopiston hakijamäärät 2015 (pdf)

Helsingin yliopiston sivut uusille opiskelijoille

Lisätietoja: Suunnittelija Anitra Hankila, puh. 02941 22251, anitra.hankila@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye