Helsingin yliopisto

Finna.fi avaa ennätysmäärän suomalaista kulttuuridataa

Jaa
Tänään julkaistaan arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoja yhteen kokoavan Finna.fi-palvelun avoin rajapinta api.finna.fi. Rajapinnan kautta kuka tahansa saa käyttöönsä 10,3 miljoonan aineiston kuvailutiedot. Lisäksi Finnassa otetaan käyttöön uusi hakuominaisuus, jolla saa esiin yli 200 000 avoimesti lisensoitua kuvaa suomalaisesta kulttuuriperinnöstä. Kyseessä on kaikkien aikojen suurin suomalaisen kulttuuridatan avaus.
Kolmiloikkaaja Helsingin olympialaisissa 1952. Helsingin kaupunginmuseo / Finna.fi
Lisätiedot: https://www.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005%3Akm0000mriw
Käyttöoikeus: CC BY 4.0
Kolmiloikkaaja Helsingin olympialaisissa 1952. Helsingin kaupunginmuseo / Finna.fi Lisätiedot: https://www.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005%3Akm0000mriw Käyttöoikeus: CC BY 4.0

Kuka tahansa kulttuuriperinnöstä ja kuvista kiinnostunut hyötyy mahdollisuudesta rajata Finnan aineistoja oman käyttötarpeensa mukaan. Rajauksella saa esille niin kaupalliseen käyttöön kuin esimerkiksi opetuksen tarpeisiin käyttöoikeuksiltaan soveltuvat kuvalliset aineistot. Avoin rajapinta puolestaan tarjoaa mahdollisuuksia teknisemmin suuntautuneille Finnan käyttäjille, kuten sovelluskehittäjille, datavisualisointien laatijoille tai digitaalisia aineistoja hyödyntäville tutkijoille.

"Avoimen rajapinnan kautta Finnassa olevia aineistotietoja voidaan hyödyntää uusilla, kekseliäillä tavoilla. Nyt esimerkiksi Finnasta löytyviä muokattavia ja kaupalliseen käyttöön sopivia kuvia on jo paljon ja niitä saa tuotua helposti muihin sovelluksiin, olivatpa ne sitten pelejä, oppimisalustoja tai sukututkijoiden työvälineitä. Odotamme mielenkiinnolla erilaisia uusia näkökulmia Finnan aineistojen hyödyntämiselle", kertoo Finnan kehittämispäällikkö Erkki Tolonen.

Aineistoa leluista kirkkotaiteeseen

Finna on suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteistyön tulos. Eri organisaatioiden aineistoja kokoavan Finna.fi:n monipuolisiin aineistoihin kuuluu muun muassa valokuvia, taideteoksia, kirjoja, lehtiä, artikkeleita, karttoja, esineitä, äänitteitä, nuotteja ja videoita.

Avoimesti lisensoitujen kuvien joukosta löytyy lukuisia kiinnostavia kokonaisuuksia, kuten valokuvia Helsingin olympialaisista, lapsuuden historiaa valottavia leikkikalukokoelmia, visuaalista materiaalia suomalaisista saunoista ja saunakulttuurista, kirkkotaidetta ja runsaasti sotahistoriaan liittyvää kuva-aineistoa.

Finna.fi:n kuvailutiedot avataan vapaan käytön mahdollistavalla CC0 Yleismaailmallisella Public Domain -lausumalla. Kuvallisia aineistoja voi käyttää erilaisten Creative Commons -lisenssien ehdoin. Palvelusta on saatavilla yli 200 000 avoimen kulttuurin lisenssein käyttöön annettavaa kuva-aineistoa, ja yhteensä Creative Commons -lisenssein merkittyjä kuvia on 300 000 kappaletta. Sekä avoimen kuvailutiedon että aineistojen määrä tulee kasvamaan, sillä Finnaan liittyy jatkuvasti mukaan uusia arkistoja, kirjastoja ja museoita nykyisten yli sadan lisäksi. Jatkossa palvelussa voi rajata myös muuta avoimesti lisensoitua aineistoa kuten kirjoja.

Finna on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta. Finnan ylläpidosta ja kehittämisestä vastaa Kansalliskirjasto yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Finna on mukana 5.2. alkavassa Hack4FI – Hack your heritage -tapahtumassa, jossa rajapinnalle ja avoimille aineistoille toivotaan löytyvän kokonaan uusia käyttötapoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Finnasta:
kehittämispäällikkö Erkki Tolonen, Kansalliskirjasto, puh. 050 576 2869, erkki.tolonen@helsinki.fi


Lisätietoja Hack4FI-tapahtumasta:
projektipäällikkö Sanna Marttila,Open Knowledge Finland, puh. 040 144 2103, sanna.marttila@okf.fi

Kuvat

Kolmiloikkaaja Helsingin olympialaisissa 1952. Helsingin kaupunginmuseo / Finna.fi
Lisätiedot: https://www.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005%3Akm0000mriw
Käyttöoikeus: CC BY 4.0
Kolmiloikkaaja Helsingin olympialaisissa 1952. Helsingin kaupunginmuseo / Finna.fi Lisätiedot: https://www.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005%3Akm0000mriw Käyttöoikeus: CC BY 4.0
Lataa
Muumileluja 1950-luvulta. Helsingin kaupunginmuseo / Finna.fi
Lisätiedot: https://www.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005%3Akm002r6w 
Käyttöoikeus: CC BY 4.0
Muumileluja 1950-luvulta. Helsingin kaupunginmuseo / Finna.fi Lisätiedot: https://www.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005%3Akm002r6w Käyttöoikeus: CC BY 4.0
Lataa
Porvoolainen Stensbölen kartano ja sen alaisten torppien pellot vuoden 1776 kartalla. Svenska litteratursällskapet i Finland / Finna.fi
Lisätiedot: https://www.finna.fi/Record/sls.SLSA%2B1070_SLSA%2B1070_k10 
Käyttöoikeus: Ei tunnettuja oikeudellisia rajoitteita.
Porvoolainen Stensbölen kartano ja sen alaisten torppien pellot vuoden 1776 kartalla. Svenska litteratursällskapet i Finland / Finna.fi Lisätiedot: https://www.finna.fi/Record/sls.SLSA%2B1070_SLSA%2B1070_k10 Käyttöoikeus: Ei tunnettuja oikeudellisia rajoitteita.
Lataa
Kuningas Salomon ja Saban kuningatar 1600-luvun tekstiilitaulussa. Kuva: Martti Puhakka / Turun museokeskus / Finna.fi
Turun museokeskus / Finna.fi
Lisätiedot: https://www.finna.fi/Record/musketti_tmk.M20%3ATMM21876%3A4 
Käyttöoikeus: CC BY-ND 4.0
Kuningas Salomon ja Saban kuningatar 1600-luvun tekstiilitaulussa. Kuva: Martti Puhakka / Turun museokeskus / Finna.fi Turun museokeskus / Finna.fi Lisätiedot: https://www.finna.fi/Record/musketti_tmk.M20%3ATMM21876%3A4 Käyttöoikeus: CC BY-ND 4.0
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kansalliskirjasto on Suomen suurin ja vanhin tieteellinen kirjasto sekä yksi Helsingin yliopiston suurimmista erillislaitoksista. Se vastaa kansallisen julkaisuperintömme ja ainutlaatuisten kokoelmiensa kartuttamisesta, kuvailusta, säilyttämisestä ja käyttöön asettamisesta. Kansalliskirjasto toimii myös koko kirjastokentän valtakunnallisena palvelu- ja kehittämislaitoksena sekä edistää alansa kotimaista ja kansainvälistä yhteistyötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye