Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston tutkijaryhmä: Nobelin rauhanpalkinto Tunisiaan on hieno mahdollisuus myös nuorille

Jaa
Suomalainen tutkijaryhmä on ilahtunut 9.10.2015 Nobelin rauhanpalkinnosta Kansallinen vuoropuhelu -yhteenliittymälle. Tutkijat ovet seuranneet Pohjois-Afrikan poliittista tilannetta nuorten näkökulmasta ja pitävät palkintoa lupaavana avauksena jännitteisessä tilanteessa. Se, miten ristiriitaisesti Nobelin palkinto otetaan alueella vastaan ja mikä sen arvostus tulee olemaan, jää toki nähtäväksi.

Tunisian vallankumouksen aikoina nuoret kokivat olevansa ratkaisevassa asemassa kaduilla, mutta sittemmin nuorten mahdollisuudet osallisuuteen ovat huomattavasti kaventuneet. Vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen Tunisiassa syntyi lukuisia uusia kansalaisjärjestöjä ja liikkeitä, joissa nuoret ovat keskeinen ikäryhmä, mutta tutkijoiden kohtaamat nuoret puhuvat nuorten kasvavasta turhautumisesta. Vaikka Tunisian demokratiakehitys on ollut suhteellisen rauhanomaista, nuorten kansalaistoiminta on jäänyt valtapolitiikan marginaaliin. Taloudellinen ahdinko ja suuri nuorisotyöttömyys pahentavat tilannetta.

Nyt palkitut järjestöt eivät ole nuorten järjestöjä, mutta palkinto vuoropuhelulle antaa tunnustuksen kansalaisyhteiskunnan moninaisille toimintatavoille. Nuorten omaehtoiselle kansalaistoiminnalle ei toistaiseksi ole annettu riittävästi arvoa eikä resursseja. Vuoropuhelun palkitseminen voi parhaimmillaan johtaa demokratiaprosessin laajentumiseen ja aiempaa vahvempaan sukupolvien väliseen vuoropuheluun.

Sofia Laineen tutkimus sivuaa vuoropuhelun taustoja. Kvartettiin kuuluu suomalaisvaroin rahoitetun Nuorten politiikkakoulun käyneitä toimijoita. Tutkijat toteavat, että Suomen kehitysyhteistyövaroin rahoittama Politiikkakoulu on ollut tärkeä vuoropuhelun kenttä. Palkinto toimii hyvänä esimerkkinä siitä, miten kehitysyhteistyövaroin on avattu mahdollisuuksia erittäin tärkeille rauhanprosesseille, toteaa Sofia Laine.  

Henri Onoderan tutkimus koskee huolestuttavampaa egyptiläisten nuorten tilannetta. Onodera toivoo, että tunnustus rohkaisee aitoihin ja laajapohjaisiin vuoropuheluprosesseihin myös muualla. Naapurimaissa on ollut vastaavia dialogipyrkimyksiä, mutta Tunisiassa onnistumisen mahdollisti kansalaisyhteiskunnan ja puolueiden yhteistoiminta. 

 

Nuoret ja poliittisuus nyky-Afrikassa on Helsingin yliopiston ja Nuorisotutkimusverkoston tutkimuskonsortio, jota rahoittaa Suomen Akatemia ja Ulkoministeriö.  Hanketta johtavat professori Elina Oinas (Svenska Social- och kommunalhögskolan, HY) ja tutkimusjohtaja Leena Suurpää (Nuorisotutkimusverkosto).

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Sofia Laine, p. 050 583 0019, sofia.laine@nuorisotutkimus.fi
Henri Onodera, p. 050 318 5675, henri.onodera@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye