Luonnonvarakeskus

Rämemänniköiden lannoitus moninkertaistaa puiden kasvun

Jaa
Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimuksen mukaan fosforia ja kaliumia sisältävät lannoitteet poistavat rämeillä kasvavien mäntyjen ravinnepuutokset. Sen seurauksena puuston kasvu lisääntyy 2–3-kertaiseksi lannoittamattomaan verrattuna. Erityisen tehokas ja taloudellisesti kannattava lannoite on puutuhka.

– Puutuhka sisältää typpeä lukuun ottamatta kaikki puiden tarvitsemat ravinteet ja hivenaineet likimain oikeissa suhteissa puun tarpeita ajatellen. Koska rämemetsissä ei ole yleensä puutetta typestä, sitä ei tarvita suometsissä käytettävissä lannoitteissa, kertoo tutkija Mikko Moilanen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Moilasen mukaan tuhkalannoituksen kannattavuuden osalta pitää paikkansa vanha hokema ”markka metsänlannoitukseen, kolme takaisin” eli puutuhkaan sijoitettu euro tulee kolminkertaisena takaisin.

Silva Fennicassa julkaistun tutkimuksen mukaan rämemänniköiden lannoituksella on useita hyötyjä:

  1. Harvennusvaiheessa puuta saadaan 1,5–2,2-kertaa enemmän kuin lannoittamattomalta alueelta. Myös tukkipuuta saadaan enemmän kuin lannoittamattomalta alueelta.
  2. Harvennushakkuun jälkeen kasvamaan jätetty puusto on määrältään suurentunut ja merkittävästi järeytynyt lannoittamattomaan verrattuna.
  3. Lannoitus aikaistaa päätehakkuuta. Kun puuston kasvu lisääntyy 2–3-kertaiseksi, päätehakkuussa saadaan huomattavasti suuremmat puunmyyntitulot kuin lannoittamattomalta alueelta.
  4. Vielä viiden prosentin laskentakorkokannalla tuhkalannoitetun puuston vuotuinen tasatuotto oli 20 euroa/hehtaari suurempi kuin lannoittamattoman puuston vastaava tuotto.

Kaliumista ja fosforista on puutetta arviolta neljäsosassa metsäojitettuja alueita eli 1–2 miljoonalla hehtaarilla. Puiden kasvua rajoittavia ravinnepuutoksia esiintyy etenkin alun perin vähäpuustoisista soista kehittyneillä puolukka- tai mustikkaturvekankailla.

Tutkimuksessa verrattiin useita ravinneyhdistelmiä

Lannoituksen vaikutusta puuston ravinnetilaan ja runkopuun tuotokseen tutkittiin Oulun lähistöllä sijaitsevalla fosforin ja kaliumin puutoksesta kärsivällä puolukkaturvekankaalla. Paksuturpeinen sararäme oli ojitettu 1930-luvulla, ja puusto oli lannoitushetkellä kasvatusvaiheen männikköä. Lannoitusvaihtoehtoina verrattiin edelleen käytännön lannoitussuosituksiin sisältyviä ravinneyhdistelmiä (fosfori-kalium -lannos, apatiitin ja biotiitin yhdistelmä, puutuhka ja typpilannoite). Lannoituksen vaikutusta seurattiin 26 vuoden ajan.

Julkaisu: Moilanen, M., Hytönen, J., Hökkä, H. & Ahtikoski, A. (2015). Fertilization increased growth of Scots pine and financial performance of forest management in a drained peatland in Finland. Silva Fennica vol. 49 no. 3 article id 1301.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja
Vanhempi tutkija Mikko Moilanen, puh. 029 532 3743, etunimi.sukunimi@luke.fi
Erikoistutkija Jyrki Hytönen, puh. 029 532 3405, etunimi.sukunimi@luke.fi
Varttunut tutkija Anssi Ahtikoski, puh. 029 532 4416, etunimi.sukunimi@luke.fi

Kuvat

Männyn runkotilavuuden kasvu lannoituskäsittelyittäin vuosina 1985–2010.
Männyn runkotilavuuden kasvu lannoituskäsittelyittäin vuosina 1985–2010.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi
Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. Luke on muodostettu yhdistämällä kolme valtion tutkimuslaitosta (MTT, Metla, RKTL) ja Tiken tilastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye