Pellervon taloustutkimus PTT

10 käyttökelpoisinta maankäytön ilmastotoimea auttaisivat ylittämään sektorin päästötavoitteet selvästi 

Jaa
Maataloudessa ja metsätaloudessa olisi löydettävissä valikoima käyttökelpoisia ilmastotoimia, jotka auttaisivat täyttämään maankäyttösektorin päästövähennystavoitteet, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n raportti. Raportissa arvioitiin 27 eri toimenpidettä ilmastovaikuttavuuden, kustannusvaikuttavuuden sekä hyväksyttävyyden osalta. Toimenpiteet ovat joko maankäytön muutoksia tai metsä- ja maatalouteen kohdistuvia toimia. Raportti on osa maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman MISUn valmistelutyötä.

”Ilmastosuunnitelman tueksi tarvittiin arvio erilaisten toimenpiteiden vaikutuksista. Nyt tehdyssä arvioinnissa löydettiin yhteensä 10 käyttökelpoista maankäyttösektorin ilmastotoimenpidettä, jotka ovat kustannusten, ilmastollisten vaikutusten ja yhteiskunnan sekä maanomistajien kannalta hyväksyttäviä”, kertoo vanhempi metsäekonomisti Jani Laturi.

Näillä toimenpiteillä voitaisiin saavuttaa noin 5,2 miljoonan hiilidioksiditonnin vuotuiset vähennykset vuonna 2035. Se ylittäisi MISUn päästövähennystavoitteet 73 prosentilla.

Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma on määrä laatia maa- ja metsätalousministeriössä tämän vuoden kuluessa. Siinä määritetään ne keinot, joilla vähennetään sektorin ilmastopäästöjä sekä vahvistetaan hiilinieluja ja -varastoja. Suunnitelmaluonnos on paraikaa lausuntokierroksella.

Ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii maanomistajien työtä

Raportissa käytiin läpi MISUn valmistelun aikana tarkastellut 27 erilaista maatalouden ja metsätalouden ilmastotoimea. Niitä arvioitiin yksittäin niiden ilmastovaikuttavuuden ja kustannusvaikuttavuuden kannalta sekä sen suhteen, miten hyväksyttäviä ne ovat yhteiskunnan ja maanomistajien näkökulmasta.

Kymmenestä käyttökelpoisimmasta ilmastotoimesta neljä on metsätoimenpiteitä, viisi maankäytön muutoksia ja yksi on maatalouden toimenpide. Näitä ovat muun muassa raivausten vähentäminen, kivennäismaiden joutoalueiden metsitys, nurmiviljelyn lisääminen turvepelloilla sekä heikkotuottoisten turvepeltojen metsitys ja muuttaminen kosteikoiksi.

”Ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii maanomistajien työtä. Käyttökelpoisten toimenpiteiden ja niiden ohjauskeinojen tulee olla maanomistajien ja viljelijöiden kannalta hyväksyttäviä ja riittävän kannustavia, jotta muutosta saadaan aikaan”, sanoo Jani Laturi.

Raportissa ei arvioitu toimenpiteiden yhteisvaikutuksia, eikä siihen myöskään ehditty sisällyttää arvioita Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista ilmastotoimien hyväksyttävyyteen.

Nyt julkaistu PTT-raportti ”Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman kustannusvaikutusten arviointi” tarkastelee nimensä mukaisesti erityisesti ilmastotoimien kustannusvaikuttavuutta. Selvitystyön hankekonsortiossa oli lisäksi mukana Gaia Consulting Oy, joka koordinoi hanketta ja vastasi ympäristövaikutusten arvioinnista. Gaian osuus on julkaistu erillisenä raporttina aiemmin tänä vuonna. Tutkimuksen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.

--

TOP 10 toimenpiteet

Metsät

- Lisätään turvemetsien tuhkalannoitusta

- Lisätään kangasmetsien kasvatuslannoitusta

- Harvennushakkuiden yhteydessä ei tehdä kunnostusojitusta rehevissä korvissa eikä karuilla rämeillä

- Pidennetään kiertoaikaa kohdennetusti joillakin kohteilla

Maankäyttö

- Vähennetään merkittävästi turvepellon raivausta

- Vähennetään kivennäismaapellon raivausta

- Lisätään hylätyn kivennäismaan (”joutoalue”) pellon metsitystä

- Lisätään turvepellon metsitystä (huonosti tuottavat pellot)

- Siirretään/tehdään heikkotuottoisia turvepeltoja ilmastokosteikoksi (vedenpinta -5–10 cm)

Maatalous

- Lisätään nurmien viljelyä turvepelloilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT
Pellervon taloustutkimus PTT
Eerikinkatu 28 A
00180 HELSINKI

https://www.ptt.fi

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Tutkimus: Vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden edistäminen vaatii tasapainoilua – kaikille sopivaa yhtä kotimaista hillintätoimea ei ole26.5.2023 08:19:30 EEST | Tiedote

Vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden on ennustettu kasvavan moninkertaiseksi. Se vaatii kuitenkin paljon kompromisseja, sillä on vaikea luoda markkinaa, joka palvelisi yhtä aikaa yhteiskunnan etua sekä kuluttajien, yritysten ja tuottajien tavoitteita. Eri osapuolten suosimat hillintätoimet voivat olla ristiriitaisia ja tulokset hankalia todentaa. Kuluttajat puolestaan ovat kyselyn mukaan epätietoisia hiilimarkkinoiden toiminnasta ja suhtautuvat kriittisesti päästöjen kompensointiin.

Huoltovarmuuden vahvistaminen vaatii kannustimia sekä yrityksille että julkisille toimijoille ja mittaria tuotantoketjujen kriisikestävyydelle27.4.2023 11:04:01 EEST | Tiedote

Pandemia ja Ukrainan sota tuovat muutospaineita Suomen teollisuuden huoltovarmuuteen ja varautumiseen, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys. Sekä yksityisillä että julkisilla toimijoilla on oltava kannustimia ylläpitää huoltovarmuutta, huoltovarmuuskriittiset tuotteet on määriteltävä, ja huoltovarmuudelle on luotava mittari. Riskejä pitää pystyä hallitsemaan koko tuotantoketjujen tasolla. Tapaustutkimuksena tarkastellaan kotimaista tekstiili- ja vaateteollisuutta.

PTT-ennuste: Metsäteollisuuden viennin arvo laskee27.4.2023 09:57:51 EEST | Tiedote

Metsäteollisuuden viennin arvo laskee tänä vuonna etenkin puutuotteiden hankalan markkinatilanteen takia, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Teollisuutta rasittaa yleinen kustannusten nousu ja rakentamisen hiipuminen niin Suomessa kuin globaalisti. Sopeutumistoimia on odotettavissa varsinkin sahoilla ja paperiteollisuudessa. EU:n tuleva pakkauksia ja pakkausjätettä koskeva asetus voi puolestaan heikentää suomalaisen kartongin markkina-asemaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme