Kepa ry

10 perhettä haastoi EU:n oikeuteen ilmastonmuutoksen takia – Ympäristöministeri Tiilikainen: ”Ihmisten hätähuuto”

Jaa

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen oli mukana Kepan järjestämällä Maailma kylässä -festivaalilla keskustelemassa ilmastonmuutoksesta. Hän joutui myös vastaamaan siihen, tekeekö Suomi tarpeeksi aikamme suurimman haasteen edessä.

Kepatalks Ilmasto muuttaa kaiken -keskustelu Maailma kylässä -festivaalilla 26.5.18. Kuvaaja: Saara Kivimäki
Kepatalks Ilmasto muuttaa kaiken -keskustelu Maailma kylässä -festivaalilla 26.5.18. Kuvaaja: Saara Kivimäki

Tämän viikon merkittävin ilmastouutinen oli, että kymmenen perhettä, joiden elinkeinoja ilmastonmuutos uhkaa poronkasvatuksesta matkailubisnekseen, haastoi Euroopan unionin oikeuteen riittämättömästä ilmastopolitiikasta.

Perheiden viesti on selvä: EU ei pysty suojelemaan kansalaisiaan nykyisellä, riittämättömällä 2030 päästötavoitteella. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kommentoi kannetta lauantaina tuoreeltaan Kepalle Maailma kylässä -festivaalilla Helsingissä.

”Pidän tätä ihmisten hätähuutona. Kanne haastaa EU:ta tekemään enemmän, ja nostaa keskusteluun uudenlaisen, yksittäisen ihmisen kulman”, Tiilikainen sanoi.

Tiilikainen pitää kannetta mielenkiintoisena ja hyvänä oivalluksena. Hänen mukaansa se kertoo siitä, että itsestäänselvät asiat, kuten ihmisten elinkeinot, ovat nyt ilmastonmuutoksen edessä uhattuna. Ministeri ei silti ollut kovinkaan toiveikas siitä, mitä kanteella saadaan aikaan.

”En odota, että se johtaa mihinkään”, Tiilikainen totesi viitaten oikeustapaukseen.

Ministeri muistutti, että 92 prosenttia maailman päästöistä on peräisin muualta kuin EU:sta. Näin ollen hänen mukaansa paineen tulisi kohdistua koko maailman päättäjiin.

Kepan järjestämässä paneelikeskustelussa Maailma kylässä -festivaalilla ministeri Tiilikaisen ohella keskusteli myös kansanedustaja Ville Niinistö (vihr.), toimittaja-tietokirjailija Hanna Nikkanen sekä professori ja Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.

Panelistit tuntuivat olevan yhtä mieltä siitä, että ilmasto muuttaa kaiken, eikä aikaa ole hukattavaksi.

”Tutkijayhteisö sanoo, että on vanhaa puhetta väittää, ettei yksittäisiä sääkatastrofeja voisi linkittää ilmastonmuutokseen. Itse asiassa voi. Koko skeptikkojen puhe on vanhentunutta höpinää”, Niinistö sanoi.

Ympäristöministeri Tiilikainen nosti esille kärsimykset kehitysmaissa, joihin ilmastonmuutoksen vaikutukset iskevät usein rankimmin.

”Siellä eletään jo konkreettisesti tätä todellisuutta: kipuillaan sataako ja saadaanko satoa, ja sään ääri-ilmiöt voivat aiheuttaa muuttopaineita”, Tiilikainen pohti.

Entä tekeekö EU ja Suomi kaikkensa ongelman ratkaisemiseksi? Hanna Nikkasen mukaan juna on lähdössä asemalta, eikä kukaan oikein tunnu uskovan, että siihen ehdittäisiin eli onnistuisimme pysymään alle kahden asteen lämpenemisessä.

Niinistön mielestä esimerkiksi Kiina ja Yhdysvallat tekevät monella tapaa paljon jo enemmän, ja Suomi on taas perässähiihtäjä, joka tekee vain, mitä EU vaatii.

”Eivät ne tavoitteet tule vain ulkoa-annettuna Suomelle, vaan teemme myös itse”, Tiilikainen puolustautui.

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikaisen viesti oli silti myönteinen: hänen mielestään EU:n tavoitteet näyttävät nyt liian matalilta, mutta on silti edelleen mahdollisuus saavuttaa alle kahden asteen lämpenemisen tavoite, jos toimia kiristetään – ja nopeasti.

Kepa Talks: Ilmasto muuttaa kaiken – Mitä tekee Suomi?
Järjestettiin La 26.5.18 12:00 Mekong-lava, Rautatientori, Maailma kylässä -festivaalilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kepan viestintätiimin ajantasaiset yhteystiedot löytyvät Kepan verkkosivuilta:
http://www.kepa.fi/yhteystiedot/tiimit

Lisätietoja Kepan verkkosivujen mediatilasta:
http://www.kepa.fi/pressi

Kuvat

Kepatalks Ilmasto muuttaa kaiken -keskustelu Maailma kylässä -festivaalilla 26.5.18. Kuvaaja: Saara Kivimäki
Kepatalks Ilmasto muuttaa kaiken -keskustelu Maailma kylässä -festivaalilla 26.5.18. Kuvaaja: Saara Kivimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kepa ry
Kepa ry
Elimäenkatu 25–27 (5. krs)
00510 Helsinki

+358 9 584 233http://www.kepa.fi

Sanna Ra

Viestinnän asiantuntija | Communications Specialist

Tel +358 50 317 6704

sanna.ra@kepa.fi

Skype: kepa_sanna_ra

 

Kepa ry

Elimäenkatu 25–27 (5. krs)

00510 Helsinki-Fin

www.kepa.fi

@kepa_ry

Facebook.com/Kepary

Kepa on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalin kehityksen asiantuntija.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kepa ry

Uutuuskirja kertoo suomalaisjärjestöjen työstä sodan ja konfliktien keskellä5.6.2018 13:13Kutsu

TIEDOTE/MEDIAKUTSU julkistamistilaisuuteen 11.6. kello 16.30 Kaisa-talon Kirja & Kahvi (Vuorikatu 7). Miten tehdä töitä ja rakentaa rauhaa maailman haastavimmissa maissa ja kaikkein hankalimmissa olosuhteissa? Esimerkiksi Somaliassa, Syyriassa ja Afganistanissa tilanne vaikuttaa loputtomalta sodan ja inhimillisen kärsimyksen kierteeltä. Tänään ilmestyvä uutuuskirja Rauhaa rakentamassa valaisee, kuinka suomalaiset kansalaisjärjestöt tekevät pitkäjänteistä työtä rauhan puolesta sotien runtelemissa maissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme