Helsingin yliopisto

100-vuotiaat naapurit -luentosarjassa 6.9.: Ulkopolitiikkaa Suomessa ja Venäjällä

Jaa

Suomen ja Venäjän naapuruussuhteita syväluotaavan yleisöluentosarjan syyskuun luennolla pureudutaan Suomen ja Venäjän ulkopolitiikkaan ja keskinäisiin suhteisiin. Mitkä tekijät vaikuttavat ulkopolitiikan muotoutumiseen ja miten ne liittyvät maidemme kahdenvälisiin suhteisiin, EU:n yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja transatlanttisiin suhteisiin?

100-vuotiaat naapurit: Suomi ja Venäjä

Suomen itsenäistyminen Venäjästä tapahtui osana suurten imperiumien hajoamista. Autonomian aika lukuisine vaiheineen vaihtui kahden uuden itsenäisen valtion naapuruuteen, ja samalla luotiin perusta maiden tuleville suhteille. Näitä ovat määrittäneet maailmansotien välisen ajan viileä kausi, toinen maailmansota, maailmansotien jälkeen luotu uusi maailmanjärjestys, kylmä sota ja Neuvostoliiton hajoamista seurannut muutoksen tila kansainvälisessä järjestelmässä. Euroopan kiristynyt poliittinen ilmapiiri ja kriisit, joiden osapuoli Venäjä on, heijastuvat väistämättä Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin. Viime vuosien tapahtumat ovat johtaneet erilaisiin arvioihin niin päättäjien, asiantuntijoiden kuin kansalaistenkin keskuudessa.

Aleksanteri-instituutin luentosarja "100-vuotiaat naapurit: Suomi ja Venäjä" tähtää päiväkohtaista uutisointia syvempiin ja historiallisempiin näkökulmiin naapuruussuhteista ja tarjoaa foorumin keskusteluille Suomesta ja Venäjästä.

Luentosarjassa 6.9. teemana ”Ulkopolitiikkaa Suomessa ja Venäjällä”.

Luennolla pureudutaan Suomen ja Venäjän ulkopolitiikkaan ja keskinäisiin suhteisiin. Mitkä tekijät ovat vaikuttavat ulkopolitiikan muotoutumiseen ja miten ne liittyvät maidemme kahdenvälisiin suhteisiin, EU:n yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja transatlanttisiin suhteisiin?

Aiheesta alustavat:

  • Ministeri Jaakko Iloniemi
  • Valtiotieteiden tohtori Hanna Smith
  • Kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg

Alustuspuheenvuorojen jälkeen keskustelu avataan yleisölle.

Kaikille avoin luentosarja järjestetään Helsingissä keväällä ja syksyllä 2017 keskiviikkoisin klo 17:00–18:45, Porthania (Yliopistonkatu 3), sali II, 1. krs.

Lisätietoja luentosarjasta ja alustajista

Videoituja puheenvuoroja aiemmilta luennoilta voi katsoa Aleksanteri-instituutin YouTube-kanavalta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ira Jänis-Isokangas, ira.janis-isokangas@helsinki.fi, puh. 02941 23646

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 33
00014 Helsinki

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälises

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Nuorten aikuisten häiriintyneellä syömiskäyttäytymisellä on kauaskantoisia vaikutuksia terveyteen21.11.2017 11:57Tiedote

Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan nuorten aikuisten häiriintyneellä syömiskäyttäytymisellä on kauaskantoisia seurauksia terveyteen. Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen ennusti 24-vuotiailla naisilla ja miehillä suurempaa painoa, vyötärönympärystä ja psyykkistä pahoinvointia sekä heikompaa itsearvioitua terveyttä 24-vuotiaana ja kymmenen vuotta myöhemmin.

Moniresistentit bakteerit ovat tuontikoirilla huolestuttavan yleisiä17.11.2017 08:56Tiedote

Yleisimmin käytetyille mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä suolistoperäisiä bakteereita on tänä vuonna löydetty koirien seulontanäytteistä neljä kertaa useammin kuin viime vuonna. Osa näistä bakteereista voi tarttua myös ihmiseen. Helsingin yliopiston asiantuntijat kehottavat ulkomaisilta koiratarhoilta eläimiä tuovia järjestöjä ottamaan huomioon resistenttien bakteerien leviämisriskin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme