Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

11 uudenlaista liikenneturvallisuuskameraa asennettu ja otetaan käyttöön Helsingissä 1. helmikuuta

Jaa

Helsingin kaupunki on asentanut 11 uudenmallista tutkatoimintoon perustuvaa liikenneturvallisuuskameran tolppaa ympäri kaupunkia, joihin poliisi on asentanut kamerat. Liikenneturvallisuuskamerat otetaan käyttöön 1.2., jolloin poliisi alkaa valvoa kameroilla mm. nopeusrajoitusten ja liikennevalojen noudattamista. Tulevaisuudessa näitä uudenmallisia liikenneturvallisuuskameroita tulee kaupunkikuvaan peräti 70 kappaletta.

Liikenneturvallisuuskamera Mäkelänkadulla. Kuva: Olli Jääskeläinen.
Liikenneturvallisuuskamera Mäkelänkadulla. Kuva: Olli Jääskeläinen.

Liikenneturvallisuuskameroiden paikat on valittu huolella

Vuoteen 2025 mennessä uudenmallisia tutkatoimintoon perustuvia kameroita tulee Helsingin kaupunkikuvaan 70 kappaletta. Kameroiden asennuksesta ja alustavista sijainneista päätettiin vuonna 2018 kameravalvonnan yleissuunnitelmassa. 

Automaattisen kameravalvonnan ensisijaisena tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta. Valvonnalla voidaan vähentää liikenneonnettomuuksia, jotka aiheutuvat ylinopeudesta tai punaista päin ajamisesta. Kameroilla voidaan jatkossa valvoa myös esimerkiksi bussikaistojen väärinkäyttöä, matkapuhelimen ja turvavyön käyttöä ajon aikana.

“Kameroiden paikat on valittu huolella ja perustuvat periaatteisiin, joissa korostuvat onnettomuusmäärät ja koettu turvallisuus, liikennemäärät, nopeusrajoitus ja alueelliset seikat kuten esimerkiksi koulujen läheisyys. Tärkeää on myös, että kohteessa voidaan valvoa mahdollisimman montaa asiaa kerralla.” kertoo tiimipäällikkö Inga Valjakka Helsingin kaupungin liikenne- ja katusuunnittelusta.

Kaupunki vastaa liikenneturvallisuuskameran edellyttämän laitteiston, eli laitekotelon ja pylvään, hankinnasta ja asennuksesta. Itse kamerat ja valvonta kuuluvat poliisille. Kaupunki ja poliisi ovat tehneet tiivistä yhteistyötä liikenneturvallisuuskameroiden sijoittamisperiaatteiden ja yleissuunnitelman laatimisesta lähtien.

”Poliisilla on niin sanotusti nollavisio liikenteessä, mikä tarkoittaa sitä, että kenenkään ei tarvitsisi kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä Helsingissä. Uusien kameroiden erityisenä tavoitteena on turvata liikenteen heikoimmassa asemassa olevia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Kamerat on sijoitettu liikenneturvallisuuden näkökulmasta erinomaisesti lasten kouluteiden varrelle,” toteaa ylikomisario Jari Kaikko Helsingin poliisilaitokselta.

Kamerat otetaan käyttöön 1. helmikuuta

Uudet 11 liikenneturvallisuuskameraa on sijoitettu tasaisesti ympäri Helsinkiä, jotta niiden vaikuttavuus näkyisi  koko kaupungin tasolla. Lisäksi Mechelininkadulla on ollut noin vuoden verran toiminnassa kaksi uudenmallista liikenneturvallisuuskameraa.

Kamerat on asennettu seuraaviin paikkoihin: 

 •       Mannerheimintien ja Jalavatien risteys                    
 •       Ruoholahdenkadun ja Hietalahdenkadun risteys
 •       Särkiniementien ja Lauttasaarentien risteys
 •       Mäkelänkadun ja Isonniitynkadun risteys
 •       Kustaa Vaasan tien ja Väinö Auerin kadun risteys
 •       Huopalahdentie 12                         
 •       Kaupintien ja Näyttelijäntien risteys             
 •       Käskynhaltijantie (Patomäenpuiston kohta)
 •       Viikintien ja Hernepellontien risteys         
 •       Suutarilantie 30                              
 •       Meripellontien ja Rusthollarintien risteys
 •       Itäväylän ramppi (Eastonin kohdalla) (maanrakennus tehty, laitteisto asennetaan 2021)

Parhaillaan tutkitaan sopivia paikkoja jo seuraaville kameroille 

Kaupungin tavoitteena on asentaa investointimäärärahojen puitteissa keskimäärin 14 uutta tolppaa vuosittain, niin että kaikki asennukset on tehty vuoteen 2025 mennessä. 

“Osa tolpista tullaan toteuttamaan myös kadunrakennushankkeiden yhteydessä. Siten kaikki 70 kameravalvontapistettä voivat olla maastossa jo ennen määräaikaa.” täsmentää tiimipäällikkö Inga Valjakka Helsingin kaupungin liikenne- ja katusuunnittelusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki
Liikenne- ja katusuunnittelu
Tiimipäällikkö Inga Valjakka
puh. 09 310 37087

Helsingin poliisilaitos
Ylikomisario Jari Kaikko
puh. 0295 471 402

Liikenneturvallisuuskeskus
Ylikomisario Dennis Pasterstein
puh. 0295 474 503

Kuvat

Liikenneturvallisuuskamera Mäkelänkadulla. Kuva: Olli Jääskeläinen.
Liikenneturvallisuuskamera Mäkelänkadulla. Kuva: Olli Jääskeläinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 4.3.20214.3.2021 18:15:49 EETTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 4.3.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 18.3.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

The winner of the international idea competition for Lentoasemanpuisto in Malmi is Crossing Horizons4.3.2021 11:28:08 EETPress release

‘Crossing Horizons’ by Maanlumo Landscape Architecture and Collaboratorio Oy has been chosen as the winner of the international idea competition for Lentoasemanpuisto in Malmi. The jury was unanimous on the winner and praised the entry for successfully linking the park to its environment. Second place was taken by the entry ‘Runway Meadows’ from Arkkitehtuuri- ja maisemasuunnittelu NYMAN & RISTIMÄKI Oy / Johanna Ristimäki & Landscape Architect Sarianna Salminen / Sarianna Salminen, while third place was taken by the entry ‘ALULA’ by LOCI maisema-arkkitehdit Oy.

Malmin Lentoasemanpuiston kansainvälisen ideakilpailun voittaja on Crossing Horizons4.3.2021 11:19:40 EETTiedote

Lentoasemanpuiston kansainvälisen ideakilpailun voittajaksi on valittu ehdotus ”Crossing Horizons”, jonka tekijöiksi paljastuivat maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy ja Collaboratorio Oy. Tuomaristo oli voittajasta yksimielinen ja esitti kiitosta puiston onnistuneesta kytkeytymisestä ympäristöönsä. Toiselle sijalle sijoittui ehdotus “Runway Meadows”, jonka tekijöinä olivat Arkkitehtuuri- ja maisemasuunnittelu NYMAN & RISTIMÄKI Oy / Johanna Ristimäki & Landscape Architect Sarianna Salminen / Sarianna Salminen. Kolmannen palkinnon sai LOCI maisema-arkkitehdit Oy ehdotuksellaan ALULA.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme