Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

120-vuotias Töölön kirjasto kutsuu kaupunkilaiset juhlimaan

Jaa

Töölön kirjasto täyttää 120 vuotta torstaina 26.9.2019. Helsingin vanhimman sivukirjaston merkkipäivää juhlitaan koko päivän ajan ja ohjelmaa on luvassa kaiken ikäisille.

Töölön kirjasto on Helsingin kaupunginkirjaston neljänneksi suosituin kirjasto.
Töölön kirjasto on Helsingin kaupunginkirjaston neljänneksi suosituin kirjasto.

Töölön ensimmäinen kirjasto aloitti toimintansa 26. syyskuuta vuonna 1899 huvila Valossa nykyisen Mannerheimintien ja Runeberginkadun kulmassa. Töölön kirjasto ehti toimia yhteensä viidessä eri paikassa Töölön alueella ennen muuttoa nykyiseen rakennukseen vuonna 1970. Aarne Ervin suunnitteleman kirjastorakennuksen lähtökohtia olivat rakennuksen ja sitä ympäröivän puistoluonnon saumaton yhteensovittaminen, kaarevat muodot, vaaleat värit ja valon vaikutus. Uusi kirjasto ei ollut vain kaunis rakennus, vaan alusta alkaen aktiivinen kirjasto täynnä käyttäjiä.

120-vuotias Töölön kirjasto on kaupunkilaisten rakastama Töölön sydän. Kirjasto toimii opiskelu- ja työskentelypaikkana, erilaiset ryhmät kokoontuvat kirjastossa ja tapahtumia järjestetään päivittäin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Töölön kirjastossa lapset lukevat lukukoirille, seniorit saavat opastusta tietotekniikassa, 4. kerroksen Terassilla järjestetään konsertteja ja viikoittainen asianajajapäivystys kerää kiinnostuneita jonoksi saakka. Kirjaston ovi käy ahkeraan, sillä Töölö on Helsingin kaupunginkirjaston neljänneksi suosituin toimipiste.

Töölön kirjaston syntymäpäiväjuhlien ohjelmassa on kirjailijavieraita sekä sjungausta, bamlausta ja Töölön alueen historiaa Stadin slangilla. Esillä on asiakkailta kerättyjä muistoja Töölön kirjastosta sekä Signe Branderin Helsinki-valokuvia. Syntymäpäiväkakkukahvit tarjoillaan klo 13 alkaen. Perheen pienimmille järjestetään synttäripuuhailua koko päivän ajan ja juhla huipentuu taikuri Toomas Pitkäsen esitykseen klo 18. Tarkempi juhlaohjelma Töölön kirjaston internetsivuilla. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anne Ala-Honkola
Töölön kirjaston johtaja
Helsingin kaupunginkirjasto
anne.ala-honkola@hel.fi, 050 573 5131

Marjo Haatainen
Viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunki / Kulttuuri ja vapaa-aika / Viestintä- ja markkinointipalvelut
marjo.haatainen@hel.fi, 050 382 8150

Kuvat

Töölön kirjasto on Helsingin kaupunginkirjaston neljänneksi suosituin kirjasto.
Töölön kirjasto on Helsingin kaupunginkirjaston neljänneksi suosituin kirjasto.
Lataa
Töölön kirjasto ehti toimia yhteensä viidessä eri paikassa Töölön alueella ennen muuttoa nykyiseen, Aarne Ervin suunnittelemaan rakennukseen vuonna 1970.
Töölön kirjasto ehti toimia yhteensä viidessä eri paikassa Töölön alueella ennen muuttoa nykyiseen, Aarne Ervin suunnittelemaan rakennukseen vuonna 1970.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *

Kirjasto on ideoiden ja ajatusten rikastamo!

Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto ja yleisten kirjastojen keskuskirjasto.

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uudet liikkumisen suositukset vahvistavat Helsingin liikkumisohjelman ydinviestiä – jokainen askel kannattaa21.10.2019 12:04:18 EESTTiedote

Aikuisväestön liikuntasuosituksista siirryttiin liikkumisen suosituksen aikakauteen maanantaina 21.10.2019 keskustakirjasto Oodissa. Uudet suositukset korostavat kevyen arkiliikkumisen ja istumisen tauottamisen merkitystä. Helsingin liikkumisohjelmassa on kyetty reagoimaan liikkumisen suosituksiin etukenossa. Tämän on tehnyt mahdolliseksi toimiva yhteistyö tutkijoiden, muun muassa suositukset laatineen UKK-instituutin kanssa. Liikkumisohjelmassa kaupunkilaisten tietoisuutta lisätään, liikkumista suosivaa infraa rakennetaan ja arjen toimintaympäristöjä kehitetään kaiken ikäisiä helsinkiläisiä koskien.

Helsinki Biennaali 2020 julkistaa ensimmäiset taiteilijansa21.10.2019 09:00:00 EESTTiedote

Vuoden 2020 Helsinki Biennaalin kantava ajatus on keskinäinen riippuvuus: jokainen asia ja teko vaikuttaa toiseen ja kannattelee kokonaisuutta. Vallisaareen sijoittuva Helsinki Biennaali esittelee yhteensä noin 35 kansainvälistä taiteilijaa tai taiteilijaryhmää sekä Suomesta että maailmalta. ”Helsinki Biennaalin sijainti on ainutlaatuinen ja iloitsemme siitä, että noin 80 prosenttia teoksista on täysin uusia”, toteavat pääkuraattorit Pirkko Siitari ja Taru Tappola.

Helsingforsbiennalen 2020 offentliggör de första konstnärerna21.10.2019 09:00:00 EESTTiedote

Det centrala temat för Helsingforsbiennalen 2020 är ömsesidigt beroende: varje handling påverkar en annan handling och skapar en helhet. I Helsingforsbiennalen på Skanslandet deltar ca 35 internationella konstnärer eller konstnärsgrupper från Finland och övriga världen. ”Helsingforsbiennalens läge är unikt, och vi är glada över att ca 80 procent av konstverken är helt nya”, konstaterar huvudkuratorerna Pirkko Siitari och Taru Tappola.

Helsingin kirjastoissa pääsee tutustumaan uusiin musiikkisisältöihin ja kokeilemaan musiikin tekemistä21.10.2019 08:41:14 EESTTiedote

Helsingin kaupunginkirjastossa on käynnistynyt lokakuussa Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -hanke, jonka aikana kaupunkilaisten on mahdollista tutustua uusiin musiikkisisältöihin sekä kokeilla, miltä musiikin tekeminen tuntuu. Hanke kestää vuoden 2020 loppuun asti. Myös kirjastojen henkilökunta saa hankkeen aikana koulutuksen avulla musiikkipedagogisia valmiuksia ja osaamista avata entistäkin paremmin kirjaston musiikkikokoelmia ja -palveluja asiakkaille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme