
Matti Jämsén viides Tukholmassa - revanssi Lyonissa
- "Taistelimme tiemme kärkikaartiin: top viidessä on hyvä olla. Viides sija on hyvä lähtökohta Lyoniin, mutta siellä meitä ei röykytä kukaan", Jämsén totesi tuoreeltaan kisan jälkeen.
Syytä tyytyväisyyteen antoi se, että Suomi oli parempi kuin moni kova kilpakumppaninsa. Ruotsin kanssa palkintopallille nousivat tanskalaiset ja norjalaiset, Tanska sijalle kaksi ja Norja sijalle kolme. Neljänneksi arvioitiin Ranska.
- "Olin varma, että voitamme vihdoin Ranskan. Ärsyttää, ettei se vieläkään onnistunut. Taaksemme jäivät kuitenkin Ison-Britannian ja Islannin kaltaiset maat", Jämsén sanoi.
Lihavadin saama palkinto yllätti joukkueen myönteisesti, kalavadin heikot pisteet sen sijaan jäivät askarruttamaan. Erityistä suitsutusta sekä joukkueen valmentaja Eero Vottonen että Jämsén antoivat ensi kertaa kansainvälisillä kisa-areenoilla esiintyneelle assistentti Antti Lukkarille.
- "Olen ylpeä, miten Antti teki hommansa tuossa paineessa. Käsittämätöntä, että 20-vuotiaalla kundilla on noin hyvät hermot", Vottonen kiitteli.
Nälkäinen kokki etsii voittamisen kulttuuria
Jämsén tuntee itsensä niin hyvin, että tunnistaa viidennen sijan sisuunnuttavan vaikutuksen.
- "Tulevan matkamme teema on etsiä voittamisen kulttuuria. Mistä se jäi kiinni? Olemme niin lähellä, mutta tästä on hyvä jatkaa, hyvissä fiiliksissä. Kolmannes projektista on nyt takana, kaksi kolmannesta edessä", Jämsén sanoo.
Jämsénin suunnitelmissa on pitää kuukauden tauko ennen kuin työ jatkuu. Sitten ammattimaisesti harjoitteleva tiimi paneutuu siihen, mitä voi tehdä paremmin, valmentaja Eero Vottonen ja kilpailija Matti Jämsén toteavat kuin yhdestä suusta.
- "Harvoin näkee näin määrätietoista kokkia. Matin asenne on koko ajan ollut, että voitamme, ja voitonnälkä vain kasvoi tästä. Se, ettei voittoa tullut vielä Euroopan-osakilpailussa, ajaa meitä eteenpäin", Vottonen uskoi.
Vottoselle on selvää, että aluksi on tehtävä ajatustyötä.
- "Nyt mietimme, mikä on se pieni asia, joka erottaa meidät kolmen parhaan joukosta. Pitää katsoa omaa tuotosta realistisesti, ja miettiä, mitä siinä voi tehdä paremmin. Ainoa tavoitteemme on nostaa Suomea neljä sijaa ylöspäin - ei ole järkeä lähteä kisaamaan muista sijoista kuin ykkösestä!"
Toinen kilpailupäivä täytti odotukset
Jämsén oli päättänyt hurmata tuomarit intensiivisillä mauilla, jotka painuvat mieleen koko päiväksi. Hänellä oli usein haastavanakin pidetty paikka toisen kilpailupäivän aloittajana, keittiössä numero yksi. Jämsénin makujen, suomalaisten raaka-aineiden ja visuaalisuuden yhdistelmä tekikin vaikutuksen tuomareihin, joille ensimmäisen kilpailupäivän taso oli lievä pettymys.
- "Ensimmäisen kilpailupäivän vahvimpia esityksiä tarjosivat ennakkosuosikkeihin lukeutuneet Tanskan Kenneth Hansen ja toista kertaa Norjaa edustanut Örjan Johannessen", kalaruokia kaksi päivää tuomaroinut Suomen joukkueen tuomari Pekka Terävä summasi.
Isot odotukset kohdistuivat kuitenkin toiseen kilpailupäivään, jolloin keittiöihin asteli vielä kolme kokkia, jotka edustivat maataan toistamiseen. Matti Jämsénin ja Tommy Myllymäen lisäksi myös Ison-Britannian Adam Bennett oli kokemuksensa ansiosta vahvoilla.
- "Kaiken kaikkiaan kilpailussa on kova taso ja koko ajan mennään eteenpäin", Terävä totesi urakan jälkeen.
Astuiko Bocuse d'Or nykypäivään?
Ruokamaa Ruotsille Bocuse d'Or -osakilpailun järjestäminen oli iso pr-voitto. Isäntämaa sai valita kilpailun pääraaka-aineet ja pyrki osaltaan tuomaan kokkikisaa lähemmäs ravintola-arkea.
- "Korostimme sitä, että annokset saisivat edustaa nykypäivää. Etenkin vadilta lautaselle siirtynyt kala-annos voisi luontevasti olla lähempänä normaalia ravintolassa tarjoiltavaa annosta", kunniapuheenjohtaja Mathias Dahlgren sanoi.
Etenkin kilpailun voittajan Ruotsin kala-annos olikin kuin suoraan ravintolasta, samoin Norjan kala.
Uutta oli myös se, että ohjeissa määrättiin kasvisten osuudeksi annoksesta 50 prosenttia. Keittiötyöskentelyn ammattimaisuuden lisäksi keittiötuomarit arvioivat ensi kertaa hävikin osuutta, jaossa oli molemmista kymmenen pistettä. Tärkeimmässä roolissa olivat tietysti maku, 40 pistettä, ja annoksen ulkoasu, 20 pistettä. Myös raaka-aineen kunnioittaminen ja alkuperäisyys arvioitiin maksimissaan kymmenen pisteen arvoisiksi.
Harjoitukset jatkuvat
Jämsén jatkaa tauon jälkeen harjoituksia hyvillä mielin. Kesätauon ja uusien lumoavien ideoiden kypsyttelyn jälkeen syksyllä varmistetaan, että yhteistyökuviot ovat ennennäkemättömän hyvässä kunnossa ja Jämsén saa työrauhan keskittyä keittiöharjoitteluun Ravintolakoulu Perhon tiloissa täyspäiväisesti. Viidenneltä sijalta on hyvä ponnistaa revanssiin erinomaisten tukijoiden kanssa.
Suomen Bocuse d'Or -tiimin pääyhteistyökumppaneita ovat Royal Ravintolat Oy, Ravintolakoulu Perho, Davanti Oy ja HK Scan. Mukana ovat myös Arla Ingman, Arvo Kokkonen Oy, Puljonki Oy, Tallink Silja Oy, E. Ahlström Oy, Vihannespörssi Oy, Wihuri Oy Aarnio, Kwintet Finland Oy, Diversey Suomi Oy, Anadia Oy, La Tartufata, France & Fromage, Gourmet Gruppen Oy, Malmi-Steel Oy, Carelian Caviar Oy, Stadia ja Motivus.
Lisätietoja:
Milla Visuri, ELO-säätiö, puh +358 40 124 5161, milla.visuri@elo-saatio.fi
Lehdistökuvia ilman salasanoja: www.flickr.com/photos/elosaatio/sets/
Bocuse d'Or on maailman arvostetuin ruoanvalmistuskilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987. Suomi on ollut mukana 11 kertaa ja saavuttanut kilpailussa kahdesti 5. sijan (1999 ja 2011). Euroopan osakilpailu järjestettiin Tukholmassa 7.-8.5.2014 ja maailmanmestarin tittelistä kilpaillaan Lyonissa 28.-29.1.2015. Suomen edustaja on kokenut keittiömestari Matti Jämsén ja assistentti Antti Lukkari. Joukkueen valmentajana toimii Eero Vottonen ja tuomarina Pekka Terävä.
ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Tavoitteena on saada ruokakulttuurillemme tunnettuutta myös maailmalla. Bocuse d´Or -kilpailun lisäksi säätiö vastaa vuosittaisten Vuoden Kokki - ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen järjestämisestä. Säätiö tekee työtä myös villiruoan ja kouluruokailun hyväksi.
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Pajuniityntie 11
00320 Helsinki
http://www.elo-saatio.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote
Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.
Euroopan Bocuse d’Or -kilpailut siirretään syyskuulle20.3.2020 14:34:39 EET | Tiedote
Bocuse d’Or -kilpailuja järjestävä GL-events ilmoitti tänään, että toukokuun lopulle Tallinnaan suunniteltu Bocuse d’Orin Euroopan-osakilpailu pidetään 3.- 4. syyskuuta 2020.
Päivitetty tiedote: Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 on valittu13.3.2020 17:23:50 EET | Uutinen
Vuoden Kokki 2020 on Lari Helenius (Ravintola Olo, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2020 on Christian Angelov (Ravintola Finnjävel Salonki. Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija SM-kilpailujen finaalit käytiin 13.3.2020 Messukeskuksessa.
Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 on valittu13.3.2020 17:02:07 EET | Uutinen
Vuoden Kokki 2020 on Lari Helenius (Ravintola Olo, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2020 on Christian Angelov (Ravintola Finnjävel Salonki). Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija SM-kilpailujen finaalit käytiin 13.3.2020 Messukeskuksessa.
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote
Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.