Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

18-54-vuotiaiden sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvien koronavirusrokotukset alkavat

Jaa

18-54-vuotiaiden helsinkiläisten, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila, rokotusten ajanvaraus alkaa huomenna keskiviikkona 10.3.

Rokotusajan voi varata verkossa osoitteessa koronarokotus.hel.fi. Ajan voi varata myös soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300 (auki arkisin klo 8–18). Ajanvarausnumerossa on käytössä takaisinsoittopalvelu, johon kaikki puhelut kirjautuvat ja kaikille soittaneille soitetaan takaisin. Verkosta ajan voi varata jo tänään illalla.

Huomisesta lähtien kaikki 18 vuotta täyttäneet helsinkiläiset, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila, voivat varata ajan koronavirusrokotukseen.

Vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairauksia tai tiloja ovat:

– elinsiirto tai kantasolusiirto,
– aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti,
– vaikea puolustusjärjestelmän häiriö,
– vaikea krooninen munuaissairaus,
– vaikea krooninen keuhkosairaus,
– lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes,
– Downin oireyhtymä (aikuiset).

Tarkemmin vakavalle koronavirustaudille altistavista sairauksista ja nyt rokotettavista ryhmistä saa tietoa osoitteessa koronarokotus.hel.fi.

Sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat 18-69-vuotiaat rokotetaan AstraZenecan rokotteella, joka on kansallisesti suositeltu kohdennettavaksi alle 70-vuotiaiden rokotuksiin. AstraZenecan rokotteen myyntilupa käsittää 18 vuotta täyttäneet. AstraZenecan rokotteen voi siis saada, jos on täyttänyt 18 vuotta rokotushetkellä.

16-17-vuotiaiden vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti alttiiden helsinkiläisten koronavirusajanvaraus aukeaa ensi viikon tiistaina 16.3. Heidät rokotetaan Pfizerin rokotteella, jonka myyntilupa käsittää 16 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat. Pfizerin rokotetta käytetään tällä hetkellä ensisijaisesti ikääntyneiden, 70-vuotiaiden ja tätä vanhempien rokotuksiin.

Rokotusoikeus tarkistetaan rokotuspisteillä Kanta-palvelusta tai Helsingin kaupungin potilastietojärjestelmästä. Jos rokotukseen tuleva ei ole sairautensa vuoksi Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen asiakas tai Kanta-palvelun tietoihin pääsyä ei ole, vakavalle koronavirustaudille erittäin altistava sairaus tai tila pyydetään todistamaan muulla tavoin, kuten sairaskertomuksen kopiolla.

Tekstiviesti riskiryhmään kuuluville

Helsingin sosiaali- ja terveystoimi lähettää tekstiviestin sairautensa tai tilansa vuoksi vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti alttiille 18–54-vuotiaille helsinkiläisille. Tekstiviesti lähetetään henkilöille, jotka ovat sosiaali- ja terveystoimen asiakkaana terveytensä vuoksi. Tekstiviesti lähetetään huomenna keskiviikkona.

Tekstiviestissä kerrotaan, että henkilö kuuluu mahdollisesti nyt rokotettavien ryhmään. Häntä kehotetaan tarkistamaan, että kuuluu nyt rokotettavien ryhmään ja katsomaan ajanvarausohjeet osoitteesta koronarokotus.hel.fi. Tekstiviestin lähettäjätiedoissa lukee HKI SOTE.

Jos henkilö saa tekstiviestin, mutta ei katso kuuluvansa riskiryhmään, hänen ei tarvitse tehdä mitään ja voi jäädä odottamaan ikäryhmänsä mukaista rokotusvuoroa myöhemmin tänä vuonna.

Tekstiviesti lähtee äidinkielen mukaan joko suomeksi tai ruotsiksi. Henkilöt, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi, saavat tekstiviestin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tekstiviesti lähtee noin 8 000 henkilölle. Kaikkia nyt sairautensa vuoksi rokotusvuorossa olevia tekstiviesti ei tavoita, sillä osalla on hoitosuhde työterveyshuollossa tai erikoissairaanhoidossa. Myös joiltakin terveytensä vuoksi sosiaali- ja terveystoimen asiakkaana olevalta puuttuu puhelinnumerotiedot. Tämän vuoksi koronavirusrokotuksista kerrotaan myös muun muassa lehti-ilmoituksilla. Koronarokotus.hel.fi-osoitteeseen on koottu tietoa sairautensa vuoksi riskiryhmään kuulumisesta.

Myös jo osa aiempiin rokotusryhmiin kuuluvista saa tekstiviestin aiemmissa tekstiviestilähetyksissä ilmenneiden puutteiden vuoksi. 16-17-vuotiaille sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville tekstiviesti lähetetään siinä vaiheessa kun heidän rokotusajanvarauksensa aukeaa.

Tällä viikolla Helsingissä käytössä noin 16 000 rokotetta

Helsingissä on tällä viikolla käytössä noin 16 000 rokotetta. Tänään on myös avattu 70-74-vuotiaiden rokotusajanvaraus. 80-vuotiaiden ja tätä vanhempien rokotuskattavuus ensimmäisen rokotuksen osalta on jo 87 prosenttia ja 75-79-vuotiaiden 19 prosenttia.

Koronavirusrokotuksia annetaan kaksi kappaletta. Rokotukset annetaan THL:n suosituksen mukaisesti 12 viikon välein. Toinen aika rokotukseen annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Henkilölle, joka on jo sairastanut koronavirustaudin, suositellaan rokotuksen ottamista kuuden kuukauden kuluttua oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta.

Rokotuksia annetaan Jätkäsaaren, Messukuskuksen, Malmin ja Myllypuron rokotuspisteissä.

Lisätietoja:
terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen, p. 050 325 6917
terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen, p. 040 725 5199

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Tero Manninen
yksikön päällikkö
tero.manninen@hel.fi
p. 09 310 28885

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme