Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

18 pelastuslaitoksessa ei ylletä vaatimustasolle ympäristövahinkojen varautumisessa – Aluehallintovirasto arvioi ympäristövahinkojen torjunnan tilaa valtakunnallisesti ensimmäistä kertaa

Jaa
Arvioinnin mukaan neljässä pelastuslaitoksessa ympäristövahinkoihin varautuminen on riskinarvion edellyttämällä torjuntatasolla.

Aluehallintovirastot toteuttivat ympäristövahinkojen torjunnan suunnitelmallista valvontaa selvittämällä ympäristövahinkojen torjuntavalmiuksien tasoa pelastuslaitoksissa vuonna 2022. Arviointi toteutettiin pelastuslaitosten ja aluehallintovirastojen välisenä yhteistyönä.

Aluehallintovirastot lähettivät jokaiselle pelastuslaitokselle esiselvityslomakkeen, ja jokaiselta saatiin vastaus. Aluehallintovirastot ja pelastuslaitos yhdessä muodostivat yhteisen näkemyksen ympäristövahinkojen torjunnan tilasta 10 eri osa-alueen osalta.

Arvioinnin mukaan neljässä pelastuslaitoksessa ympäristövahinkoihin varautuminen on riskinarvion edellyttämällä torjuntatasolla. Kahdeksassatoista pelastuslaitoksessa vaatimustasoa ei saavuteta. Yhdessäkään puutteet eivät aluehallintoviraston arvion mukaan ole niin huomattavia, että ympäristövahingon torjunta olisi vakavasti uhattuna.

Koko maan torjuntavalmiuksissa eniten puutteita oli kehittymissuunnittelussa sekä terveys- ja turvallisuussuunnittelussa. Myös harjoittelussa ja koulutuksessa oli puutteita useilla pelastuslaitoksilla. Taso A saavutettiin koko maassa keskimäärin 85-prosenttisesti ja taso B 46-prosenttisesti. Asteikko on kolmiportainen A:sta C:hen A:n ollessa korkein arvosana.

Ympäristövahinkojen torjunta on osa pelastustoimen tehtäviä. Jotta valmius saadaan riskejä vastaavalle tasolle koko maassa, vaaditaan toimenpiteitä kaikilta niiltä pelastustoimilta, joiden osalta puutteita on todettu.

Arviointiraportti on luettavissa aluehallintoviraston verkkosivuilta.

Tutustu myös aiheesta tehtyihin blogikirjoituksiimme:

Justiina Halosen kirjoitus avin yhteisestä valvontamallista.

Mira Leinosen blogiteksti ympäristövahinkojen torjunnasta.

Lisätiedot
Etelä-Suomi: yksikön päällikkö Mira Leinonen
Itä-Suomi: pelastusylitarkastaja Johannes Ketola
Pohjois-Suomi: pelastusylitarkastaja Jarno Soisalo
Lappi: pelastusylitarkastaja Seppo Lehto
Lounais-Suomi: pelastusylitarkastaja Tero Kuusisto
Länsi- ja Sisä-Suomi: pelastusylitarkastaja Jussi Herranen

Ympäristövahinkojen eli öljy- aluskemikaalivahinkojen torjunta sisällytettiin 1.1.2019 osaksi pelastuslaissa (379/2011) säädettyä pelastustoimintaa. Uudistuksessa aiempi erityislainsäädäntö kumottiin ja siihen sisältynyt ELY-keskuksille kuulunut pelastustoimen valvontatehtävä siirtyi aluehallintovirastoille. Aluehallintovirasto valvoo öljy- ja aluskemikaalivahinkojen torjuntaa pelastuslaitoksille kuuluvien vastuiden osalta osana normaalia pelastustoimen valvontatehtävää.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme