Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

18 räddningsverk når inte upp till kravnivån för beredskapen för miljöskador – regionförvaltningsverket utvärderar läget för bekämpningen av miljöskador för första gången på riksnivå

Jaa
Vid fyra räddningsverk är beredskapen för miljöskador på den bekämpningsnivå som riskbedömningen förutsätter.

Regionförvaltningsverken genomförde planmässig tillsyn över bekämpningen av miljöskador genom att utreda nivån på beredskapen för bekämpning av miljöskador vid räddningsverken 2022. Utvärderingen genomfördes som ett samarbete mellan räddningsverken och regionförvaltningsverken.

Regionförvaltningsverken sände varje räddningsverk en förhandsutredningsblankett som alla svarade på. Regionförvaltningsverken och räddningsverket bildade en gemensam lägesöversikt inom 10 olika delområden gällande bekämpningen av miljöskador.

Vid fyra räddningsverk är beredskapen för miljöskador på den bekämpningsnivå som riskbedömningen förutsätter. 18 räddningsverk når inte upp till kravnivån. Ingen av bristerna är enligt regionförvaltningsverkets bedömning så betydande att bekämpningen av miljöskador är allvarligt hotad.

De största bristerna i bekämpningsberedskapen hittades i utvecklingsplanerna och i hälso- och säkerhetsplanerna. Flera räddningsverk hade också brister i övningarna och i utbildningen. I hela landet i genomsnitt nåddes nivå A till 85% och nivå B till 46%. Skalan är från A till C i tre steg, där A är det högsta vitsordet.

Bekämpningen av miljöskador är en del av räddningsväsendets uppgifter. För att höja beredskapen i hela landet till en nivå som motsvarar riskerna krävs åtgärder av alla räddningsväsende där brister har konstaterats.

Utvärderingsrapporten finns på regionförvaltningsverkets webbplats.

Läs mera om ämnet i våra bloggar (på finska):

Justiina Halonens artikel om regionförvaltningsverkens gemensamma tillsynsmodell (på fisnka).

Mira Leinonens bloggtext om bekämpningen av miljöskador (på finska).

Ytterligare information
Södra Finland: enhetschef Mira Leinonen
Östra Finland: räddningsöverinspektör Johannes Ketola
Norra Finland: räddningsöverinspektör Jarno Soisalo
Lappland: räddningsöverinspektör Seppo Lehto
Sydvästra Finland: räddningsöverinspektör Tero Kuusisto
Västra och Inre Finland: räddningsöverinspektör Jussi Herranen


Bekämpningen av miljöskador, dvs. olje- och fartygskemikalieolyckor blev 1.1.2019 en del av räddningsverksamheten enligt räddningslagen (379/2011). I reformen upphävdes den tidigare speciallagstiftningen och tillsynsuppdraget som tillhört NTM-centralerna överfördes till regionförvaltningsverken. Regionförvaltningsverket övervakar bekämpningen av olje- och fartygskemikalieolyckor som en del av det normala tillsynsuppdraget över räddningsverkens ansvar.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ändringarna i diskrimineringslagen träder i kraft 1.6.2023 – vad förändras gällande arbetslivet?7.6.2023 07:59:52 EEST | Tiedote

Syftet med diskrimineringslagen som trädde i kraft 2015 är att främja likabehandling och förebygga diskriminering. Den delreform av lagen som träder i kraft den 1 juni 2023 förtydligar arbetsgivarens skyldigheter i fråga om främjandet av likabehandling och likabehandlingsplaneringen. Bestämmelserna preciseras också i fråga om trakasserier som kränker människovärdet och rimliga anpassningar av arbetstagare med funktionsnedsättning. Rättsskyddet för personer som upplevt diskriminering förbättras när främjandet av likabehandling och förbudet mot diskriminering i fortsättningen övervakas av både regionförvaltningsverkens ansvarsområden för arbetarskyddet, dvs. arbetarskyddsmyndigheterna, och diskrimineringsombudsmannen.

Pohjois-Suomen alueellinen 82. maanpuolustuskurssi Rokualla – suurin tähänastisista5.6.2023 19:43:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen 82. alueellinen maanpuolustuskurssi avattiin Rokualla 5.6.2023 osanottajamäärältään suurimpana kurssina, mitä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston aikana on järjestetty. ”Se kertoo tästä ajasta, jossa nyt olemme eläneet nyt reilun vuoden verran, totesi avajaisjuhlassa puhunut ylijohtaja Terttu Savolainen, jonka puhe on julkaistu tämän tiedotteen liitteenä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme