Assemblin Oy

1800-luvun arvokiinteistö on nyt vähähiilinen huippuopetuksen koti

Jaa
Helsingin yliopiston päärakennuksen vanhalle puolelle tehtiin perusparannus, jossa Carl Ludvig Engelin suunnittelema kiinteistö valjastettiin palvelemaan akateemisen opetuksen tarpeita nyt ja tulevaisuudessa. Assemblinin tuella varmistettiin, että talotekniset ratkaisut pidentävät kulttuurihistoriallisesti merkittävän rakennuksen elinkaarta vuosikymmenillä, suojeluarvosta tinkimättä.
Helsingin yliopiston päärakennuksen vanhalle puolelle tehtiin perusparannus, jossa Carl Ludvig Engelin suunnittelema kiinteistö valjastettiin palvelemaan akateemisen opetuksen tarpeita nyt ja tulevaisuudessa. Kuva: Assemblin Oy
Helsingin yliopiston päärakennuksen vanhalle puolelle tehtiin perusparannus, jossa Carl Ludvig Engelin suunnittelema kiinteistö valjastettiin palvelemaan akateemisen opetuksen tarpeita nyt ja tulevaisuudessa. Kuva: Assemblin Oy

– Vaikka rakennuksella olisi vuosisatojen historia tieteen ytimessä, sen ei kuulu olla museoesine. Meille tärkeintä on, että yliopiston maineikkaimmassa rakennuksessa voidaan järjestää vähintään yhtä laadukasta korkeakoulutusta kuin missä tahansa muuallakin, sanoo kiinteistöpäällikkö Jussi Tuomola Helsingin yliopistosta.

Päärakennus peruskorjataan massiivisena allianssihankkeena kahdessa osassa. Ensin saneerattiin vuonna 1832 valmistunut Senaatintorin laidalla sijaitseva vanha puoli, joka on yksi Engelin keskeisimmistä töistä ja sijaitsee kaupunkikuvallisesti keskeisellä paikalla muodostaen Tuomiokirkon ja Valtioneuvoston linnan kanssa valtakunnallisesti merkittävän empirerakennusten kokonaisuuden.

Assemblin oli mukana peruskorjauksessa suunnittelu- ja kehitysvaiheesta urakointiin saakka varmistamassa, että kiinteistöön löytyvät nykyvaatimusten mukaiset ilmanvaihto- ja automaatioratkaisut mutta samalla kunnioitetaan arvokasta historiaa.

– Talotekniikka uusittiin täysin palvelemaan 2020-luvun korkeakouluyhteisön tarpeita. Samalla interiöörin tuli pysyä ennallaan eikä suojeltuihin rakenteisiin voinut tehdä roiloja, kertoo Assemblinin LVI-yksikön päällikkö Teemu Karpasuo.

Perinteikkäät puitteet, uusi tekniikka

Helsingin yliopiston päärakennus on toiminut paitsi useimpien tieteenalojen kotina myös monien kansallisten merkkihetkien näyttämönä autonomian ajan alusta nykypäivään. Sitä on remontoitu ja restauroitu useasti vuosisatojen varrella, esimerkiksi jatkosodan aikaisen suurpommituksen seurauksena – aina alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen.

Kun tällainen kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde tuodaan nykypäivään ja vieläpä mahdollisimman vähähiilisesti RTS-ympäristöluokitukseen tähdäten, tarvitaan kunnianhimoa sekä moniammatillista näkemystä. Assemblinin tiimi ja muut allianssitoimijat saivatkin panna kaiken osaamisensa peliin suunnittelufoorumeissa, joissa laitteille etsittiin paikkoja pienistä konehuoneista ja kanaville tilaa ahtaista seinärakenteista.

– Kanavien koon pienentäminen ei ole välttämättä paras vaihtoehto nykyvaatimusten mukaisille ilmamäärille, koska desibelit voivat nousta häiritsevän koviksi, Karpasuo sanoo.
Tekniikkaa päädyttiin osin piilottamaan huomaamattomien valeseinien taakse, jolloin tila pieneni hieman mutta alkuperäiset tiiliseinät voitiin jättää ennalleen.

Automaatioratkaisuilla taas varmistettiin, että ilmamäärät pysyvät kurissa ja hiilijalanjälki kutistuu. Tilakohtainen säätö on ennennäkemättömän helppoa, ja osa tiloista reagoi käyttäjämääriin automaattisesti.

Hanke, jossa ratkaisut pitää etsiä käsikirjojen ulkopuolelta

Allianssimallin mahdollistama tiivis moniammatillinen vuorovaikutus korostui projektissa, jossa piirustukset eivät olleet ajan tasalla ja ratkaisuja ei voinut vetää pakasta. Osa taloteknisistä päätöksistä voitiin myös tehdä vasta työmaalla. Ongelmanratkaisussa tarvittiinkin vankkaa kokemusta, jotta Assemblinin tiimillä oli.

– Esimerkiksi juhlasalissa ei kannattanut purkaa elinkaarensa alkupäässä olevia katsomoja ja parkettilattiaa. Päädyimme ujuttamaan mittatilaustyönä tilatut kanavat rakenteisiin käsityönä yksi kerrallaan, kertoo lukuisissa arvokiinteistöhankkeissa mukana ollut Karpasuo.
Tuomola pitää onnistumisen avaimena sitä, että Assemblinin erikoisosaajat olivat mukana jo kehitysvaiheessa: heiltä saatiin arvokasta näkemystä esimerkiksi eri vaihtoehtojen toteutukseen ja kustannuksiin.

– Kun hanketta ei vaiheisteta perinteiseen tapaan lineaarisesti, tekijäpuolen ammattitaitoa päästään hyödyntämään jo suunnittelun ohjauksessa ja urakoinnissa vältetään monet yllätykset.

Tuomola on tyytyväinen lopputulokseen, jossa talotekniikka tukee opetusta huomaamattomasti mutta tehokkaasti ja kestävästi. Jatkossa automaatiolla voidaan optimoida tiloja käyttötarpeen muutoksen mukana. Seuraavissa urakoissa tekniikka on myös uusittavissa ilman että arvokkaisiin seiniin tarvitsee kajota.

– Minusta on tärkeää, ettemme estä tulevia sukupolvia hyödyntämästä rakennusta tulevaisuuden tieteen tarpeisiin. Rakennuksen näyttävä historia pääsee oikeuksiinsa silloin, kun elinkaari jatkuu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

LVI-urakointi
Etelä-Suomi
Teemu Karpasuo
teemu.karpasuo@assemblin.fi
Puh. 044 410 3720

Kuvat

Helsingin yliopiston päärakennuksen vanhalle puolelle tehtiin perusparannus, jossa Carl Ludvig Engelin suunnittelema kiinteistö valjastettiin palvelemaan akateemisen opetuksen tarpeita nyt ja tulevaisuudessa. Kuva: Assemblin Oy
Helsingin yliopiston päärakennuksen vanhalle puolelle tehtiin perusparannus, jossa Carl Ludvig Engelin suunnittelema kiinteistö valjastettiin palvelemaan akateemisen opetuksen tarpeita nyt ja tulevaisuudessa. Kuva: Assemblin Oy
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Assemblin Oy
Assemblin Oy
Sentnerikuja 1
00440 Helsinki

+358 20 198 4640http://fi.assemblin.com/

Assemblin on täyden palvelun asennus- ja palvelukumppani, joka toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kehitämme, toteutamme ja ylläpidämme ilmaan, veteen ja energiaan liittyviä järjestelmiä. Visionamme on tarjota älykkäitä ja vastuullisia teknisiä ratkaisuja ja saada siten rakennukset toimimaan ja ihmiset viihtymään. Tukenamme on tiivis paikallinen yhteistyö ja vahva organisaatio. Assemblinin liikevaihto on noin 1,3 MRD euroa, ja palveluksessamme on noin 7 000 henkilöä yli sadalla pohjoismaisella paikkakunnalla. Lue lisää osoitteesta assemblin.fi.

Lue lisää osoitteesta www.assemblin.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Assemblin Oy

Triton luo Pohjois-Euroopan johtavan konsernin teknisissä palveluissa ja asentamisessa yhdistämällä Caverionin ja Assemblinin5.3.2024 09:58:25 EET | Tiedote

Pääomasijoittaja Triton aikoo yhdistää sijoituksiinsa kuuluvat Assemblinin ja Caverionin uudeksi Assemblin Caverion Groupiksi. Uusi konserni yhdistää molempien yhtiöiden vahvuudet ja osaamisen, tarjoten entistä kattavamman palveluvalikoiman ja kestäviä teknisiä ratkaisuja entistä laajemmalle asiakaskunnalle. Yhdistynyt Assemblin Caverion Group toimii kymmenessä maassa ja sen liikevaihto nousee noin 3,8 miljardiin euroon (43,5 miljardiin ruotsin kruunuun). Konsernilla on noin 21 900 ammattilaista, ja Assemblin Caverion Groupista tulee markkinoiden edelläkävijä, joka tarjoaa laajimmat palvelut ja huippuluokan ratkaisut rakennetun ympäristön koko elinkaarelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye