Helsingin yliopisto

Väitös: Lehmän käyttäytymistä ja sen muutosta voidaan käyttää indikaattorina niin utaretulehduksen tunnistamisessa kuin myös lypsyn onnistumisessa

Jaa
Eläimen hyvinvointi muodostuu sekä fyysisestä että psyykkisestä tilasta ja siihen vaikuttavat lukuisat sekä eläimen sisäiset että ulkoiset tekijät. Lypsylehmän hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä tärkeimpiä ovat karjanhoitajan hoitotoimenpiteet sekä lehmän kyky sopeutua päivittäisiin haasteisiin. MSc Jutta Kauppi tarkastelee väitöskirjatyössään lehmän käyttäytymistä sekä käyttäytymisen muutoksia, jotka liittyvät lypsyyn tai lehmän terveydentilan heikkenemiseen. Kaupin tutkimuksessa ilmenee, että lehmän käyttäytymisen prioriteetit muuttuvat sen sairastuessa utaretulehdukseen. Kauppi osoittaa tutkimuksessaan myös, että puolet automaattisen lypsyn aikaisista häiriötilanteista on lehmän käyttäytymisen aiheuttamia, ja että lehmän käyttäytymisellä on selvä vaikutus lypsytapahtuman onnistumiseen sekä lypsyn kunnolliseen läpivientiin.
AVM-lehmä. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.
AVM-lehmä. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.

Kauppi keskittyy selvittämään väitöstutkimuksessaan lehmän käyttäytymisen, hyvinvoinnin sekä terveydentilan tunnistamiseen liittyvien teknologioiden (menetelmien) välistä vuorovaikutusta. Kaupin tutkimuksessa ilmenee, että lehmä muuttaa käyttäytymistään terveydentilan heiketessä, sairastuessaan utaretulehdukseen. Selkeimmät muutokset havaittiin makuu- ja syömiskäyttäytymisessä - sekä levottomuuden, kuten jalkojen nostelu, lisääntymisenä. Lehmän käyttäytymisen prioriteetit muuttuvat sen sairastuessa utaretulehdukseen. Vastoin aikaisempaa käsitystä, maidon koostumuksen silmin nähtävät muutokset voidaan tunnistaa jo kaksi tuntia utaretulehdukseen sairastumisen jälkeen, kun taas kliiniset- sekä käyttäytymisen muutokset voidaan tunnistaa vasta neljä tuntia lehmän sairastumisen jälkeen.

Lehmän makuukäyttäytyminen ja levottomuus - käyttäytymisen muutokset osoittautuvat Kaupin tutkimuksessa lupaaviksi indikaattoreiksi tunnistettaessa utaretulehdukseen sairastuvia lehmiä. Lehmän ruumiinlämpötilan lyhytaikainen nousu kokeellisesti aiheutetun utaretulehduksen aikana tunnistettiin infrapunakameralla utareen pintalämpötilaa mittaamalla. Utareen lämpötila kohosi samanaikaisesti lehmän rektaalilämpötilan kanssa. Kuitenkin paikalliset tulehdusmuutokset utareessa ilmenivät ennen rektaalilämpötilan nousua, eikä niitä kyetty tunnistamaan infrapunakameran avulla.

Kaupin tutkimuksessa saadaan uutta tietoa siitä, kuinka utaretulehdus muuttaa lehmän käyttäytymistä yksilön terveydentilan heiketessä. Tämän lisäksi Kauppi testaa ja validoi samanaikaisesti uuden teknologian, infrapunakameran, käyttöä utareen pintalämpötilan tunnistamisessa. Kaupin tavoitteena on tehokkaampi alkavan utaretulehduksen tunnistaminen karjoissa. Kauppi tutki myös lehmän käyttäytymisen ja lypsyn onnistumisen välisiä yhteyksiä sekä kalanruoto- että automaattilypsyssä.

Kaupin mukaan jatkotutkimuksia tarvitaan, jotta ihmis-eläin-teknologia-vuorovaikutus saadaan mahdollisimman hyvin toimivaksi niin, että käytännön tilalla lehmän hyvinvoinnin tarkkailu sekä terveydentilan heikkenemistä ehkäisevät karjanhoidon ratkaisut saadaan tehokkaiksi. Näin voidaan ennaltaehkäistä lehmän terveydentilan heikkenemistä ja edistää lehmän hyvinvointia.

MSc Jutta Kauppi väitteleeeläinlääketieteellisessä tiedekunnassa Helsingin yliopiston Biokeskuksessa (Biokeskus 3, Luentosali 2402, Viikinkaari 1) perjantaina 10.10.2014 kello 12 aiheesta:

"Dairy cow behaviour in relation to health, welfare and milking”

Väitöskirja kuuluu eläinten hyvinvointitieteen alaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

MSc Jutta Kauppi puh. 029 531 7749, jutta.kauppi@mtt.fi

Kuvat

AVM-lehmä. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.
AVM-lehmä. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Eeva Karmitsa, Tiedottaja, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto, puh. 09 191 58 461, 050 415 0396, eeva.karmitsa@helsinki.fi, www.vetmed.helsinki.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye