Suomen Akatemia

2017 års akademipris till Matti Jalasvuori och Ville Kivimäki

Jaa

För kännedom till redaktioner: Vinnarna kan intervjuas vid Finlands Akademi på torsdag den 15 februari kl. 15–16. Intervjubegäran via Riitta Tirronen, Finlands Akademis kommunikation, tfn 0295 533 118 eller e-post riitta.tirronen(at)aka.fi.

Torsdag den 15 februari utdelar Finlands Akademi akademipris till två meriterade forskare. Akademipriset för vetenskapligt kurage går till akademiforskare Matti Jalasvuori från Jyväskylä universitet och akademipriset för samhälleligt genomslag till forskardoktor Ville Kivimäki från Tammerfors universitet.

Jalasvuori bedriver banbrytande forskning för att utveckla virusbehandling av antibiotikaresistenta bakterieinfektioner. Kivimäki behandlar i sin forskning särskilt Finlands krigstida social- och kulturhistoria samt känslohistorien efter krigstiden.

Akademipriset för vetenskapligt kurage tilldelas en forskare som i sitt arbete visat prov på exceptionell vetenskaplig djärvhet, kreativitet eller fördomsfrihet. Priset kan beviljas för en djärv eller originell ny forskningsidé, fördomsfritt överskridande av vetenskapliga gränser eller villighet att ta risker i forskningen.

Akademipriset för samhälleligt genomslag tilldelas en forskare som på ett betydande sätt lyft fram forskningen och forskarnas arbete, som genom sin verksamhet ökat intresset för vetenskap, som i egenskap av forskare deltagit i samhällsdebatten eller som på något annat sätt förstärkt forskningens betydelse och genomslag i samhället och bidragit till att forskningens rön utnyttjas.

Akademiprisen utdelas vid en ceremoni som ordnas vid Finlands Akademi.

Akademipriset för vetenskapligt kurage till virusforskare som undersöker antibiotikaresistens

Akademiforskare Matti Jalasvuori (f. 1982) belönas med akademipriset för vetenskapligt kurage. Jalasvuori är en virusforskare som särskilt undersöker användningen av virus vid behandlingen av antibiotikaresistenta bakterieinfektioner. Under åren har han dock forskat kring flera teman. Han har bl.a. undersökt sambandet mellan virus och livets uppkomst, virusursprung, evolutionen av virus och sexuell reproduktion samt virusbehandling av cancer.

”Det var under sista delen mina studier som jag förstod att en viktig del av allt liv är att genetisk information förflyttas från en organism till en annan – och att virus spelar en stor roll i denna process. Vi vet fortfarande mycket lite om allt det här”, säger Jalasvuori.

”Detta har efteråt fungerat som en anknytande faktor i många olika slags forskningsprojekt, som jag ofta startat efter att ha grubblat över vetenskapliga frågor från kväll till kväll. Denna horisontella genöverföring har många tillämpningsmöjligheter och den är i hög grad orsaken till varför antibiotikaresistensen ökat så snabbt.”

Den ökande antibiotikaresistensen är ett av de största hoten inom sjukvården idag. Jalasvuori undersöker hur antibiotikaresistensen sprids via bakterier och utvecklar nya virus- och plasmidbaserade sätt att hindra spridningen. Han kombinerar kunskap inom virusforskning på ett djärvt mångvetenskapligt sätt och skapar på så vis möjligheter för att hitta nya lösningar på de praktiska utmaningar som antibiotikaresistensen medför.

Matti Jalasvuori fick sin magisterexamen år 2007 och avlade sin doktorsexamen i molekylärbiologi vid Jyväskylä universitet år 2010.Åren 2011–2014 hade han en av Finlands Akademi finansierad anställning som forskardoktor vid Jyväskylä universitet. År 2012 var han gästforskare vid Australian National University i Canberra. Han har fått akademiforskarbidrag för perioden 2016–2021. År 2014 utnämndes han till docent i virusgenetik vid Jyväskylä universitet. Jalasvuoris forskargrupp var en del av Finlands Akademis spetsforskningsenhet för biologiska interaktioner (2012–2017). Han har också fått annan finansiering, bl.a. från Medical Research Council i Storbritannien.

Han samarbetar tätt med ett flertal internationella forskargrupper och har fått flera artiklar publicerade i välrenommerade vetenskapliga tidskrifter. Han har också skrivit en populärvetenskaplig bok om virus på finska: Virus – elämän synnyttäjä, kuoleman kylväjä, ajatusten tartuttaja.

Akademipriset för samhälleligt genomslag till historieforskare

Forskardoktor Ville Kivimäki (f. 1976) belönas med akademipriset för samhälleligt genomslag. Kivimäki är en historieforskare som särskilt har undersökt krigstida social- och kulturhistoria samt historien av mental hälsa och psykiatri.

Han har ett sätt att bedriva forskning som tillåter honom att uppmuntra till diskussion om teman i Finlands historia som ofta inte omtalas och som djupt påverkat många människor, teman som kan vara smärtsamma att behandla. Hans undersökningar har lyft fram dolda effekter av krig och fört olika generationers erfarenheter närmare varandra. Ju mer vi förstår hur krig påverkar människor och samhället, desto bättre kan vi uppfatta följderna av våldsamma konflikter i vår egen tid.

Kivimäkis forskning har tilltalat inte bara forskargemenskapen utan också allmänheten. Han gör sina resultat och material brett tillgängliga för publiken och han ger ut många publikationer på finska. Boken Murtuneet mielet, som grundar sig på hans doktorsavhandling, vann priset för årets historiebok och Fack-Finlandiapriset år 2013.

”Speciellt historiker har en publik också utanför den akademiska världen. Det finns en stor och mycket kultiverad läsarkrets i Finland som sysslar med historieforskning och som fyller bänkarna vid allmänna historieevenemang”, berättar Kivimäki.

”Historieforskarna kommunicerar med denna publik om förhållandet mellan det förflutna och nuet – och mellan nuet och framtiden. Att skriva för denna publik är forskarnas uppgift, och likaså är att skriva för den internationella forskargemenskapen.” Enligt Kivimäki är det omöjligt att mäta värdet eller betydelsen av denna dialog, men inom många teman uppkommer historieforskningens samhälleliga genomslag just genom interaktion med allmänheten.

Ville Kivimäki fick sin magisterexamen i Finlands historia vid Joensuu universitet år 2002 och avlade sin doktorsexamen i nordisk historia vid Åbo Akademi år 2013. Åren 2012–2014 var han forskare vid Helsingfors universitet och därefter flyttade han till Tammerfors universitet. Nu har han finansiering från Finlands Akademi för en anställning som forskardoktor vid Tammerfors universitet för åren 2016–2019. År 2017 utnämndes han till docent vid Tammerfors universitet. Han leder en forskningsgrupp som ingår iFinlands Akademis spetsforskningsenhet för erfarenhetshistoria (2018–2025). Han har också varit gästforskare vid universitetet i Tübingen, Yale University och ett Max Planck-institut i Berlin.

Erkänsla för forskarnas insatser

Akademiprisen utdelas nu för femtonde gången. Prisen kan beviljas till akademiforskare samt forskardoktorer som anställts med finansiering från Finlands Akademi. Besluten om prisen fattas av Akademins styrelse på framställning av de vetenskapliga forskningsråden. Syftet med prisen är att ge forskare som befinner sig i en dynamisk fas av sin karriär erkänsla och uppmuntran samt att fästa uppmärksamhet vid mål som Akademin anser vara viktiga. Prisföremålet är ett konstverk av handblåst glas, ”Ögonblick”, av Miia Liesegang.

Foton och videor

Yhteyshenkilöt

Mer information

akademiforskare Matti Jalasvuori
tfn 050 413 5092
matti.jalasvuori(at)jyu.fi

forskardoktor Ville Kivimäki
tfn 050 432 8067
ville.j.kivimaki(at)staff.uta.fi

överdirektör för forskning Riitta Maijala
Finlands Akademi
tfn 0295 335 002
fornamn.efternamn(at)aka.fi

Finlands Akademi, kommunikationen
Riitta Tirronen, kommunikationsdirektör
tfn 0295 335 118
fornamn.efternamn(at)aka.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Finlands Akademi är en statlig myndighet som lyder under Undervisnings- och kulturministeriet. Vi finansierar högklassig vetenskaplig forskning, verkar som sakkunnig inom vetenskapen och forskningspolitiken samt stärker vetenskapens och forskningens ställning. Vi finansierar forskning med 436 miljoner euro år 2018. En del av vårt stöd till vetenskaplig forskning finansieras genom vinstmedel från tipsbolaget Veikkaus intäkter.  År 2018 är vinstmedlens andel av vår totala stödsumma 70,7 miljoner euro.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Finlands Akademi beviljar över 30 miljoner euro till forskningsinfrastrukturer som främjar högklassig vetenskap18.1.2019 15:10:27 EETTiedote

Finlands Akademi beslutade idag om finansiering på sammanlagt 32,4 miljoner euro för att stärka forskningens infrastrukturer. Finansieringen fördelas mellan 21 infrastrukturer och 22 organisationer. Finansieringen beviljas för stärkande och uppgradering av nationellt betydelsefulla infrastrukturer som främjar högklassig vetenskaplig forskning. Bland finansieringsmottagarna finns två nya initiativ som inte finns med i Finlands vägvisare för forskningsinfrastrukturer.

Korkeatasoista tiedettä edistäville tutkimusinfrastruktuureille yli 30 miljoonaan euron rahoitus Suomen Akatemialta18.1.2019 15:10:26 EETTiedote

Suomen Akatemia on myöntänyt yhteensä 32,4 miljoonaa euroa tutkimusinfrastruktuurien vahvistamiseen. Rahoitus jakautuu 21 tutkimusinfrastruktuurille ja 22 tutkimusorganisaatiolle. Rahoitusta myönnettiin kansallisesti merkittävien ja korkeatasoista tieteellistä tutkimusta edistävien tutkimusinfrastruktuurien vahvistamiseen ja laajentamiseen. Uusia, tiekartan ulkopuolisia rahoituksen saajia oli kaksi.

Suomen Akatemia valitsi lippulaivaohjelmaan neljä uutta osaamiskeskittymää8.1.2019 13:30:00 EETTiedote

Suomen Akatemia on valinnut neljä osaamiskeskittymää rahoitettaviksi lippulaivaohjelmassa. Lippulaivaohjelman kokonaisuus on nyt valmis ja siihen kuuluu kuusi osaamiskeskittymää, joiden taustaorganisaatioina on kuusi yliopistoa, kaksi tutkimuslaitosta ja HUS. Ne rahoittavat vuosina 2019-2022 lippulaivoja yhteensä 320 miljoonalla eurolla. Suomen Akatemian rahoitus lippulaivaohjelmalle on 54,5 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme