Helsingin yliopisto

2,5 miljoonan euron EU-rahoitus kansainvälisten järjestöjen ja yksityisen sektorin tutkimukseen

Jaa

Jan Klabbersin projektin tavoitteena on muun muassa lisätä juristien ymmärrystä kansainvälisistä järjestöistä.

Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Jan Klabbers on saanut Euroopan tutkimusneuvoston 2,5 miljoonan euron Advanced Grant -apurahan. Klabbersin tutkimushanke PRIVIGO tarkastelee kansainvälisten järjestöjen ja yksityisen sektorin välistä jännitettä.

Kansainvälisten järjestöjen, kuten Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Kansainvälisen merenkulkujärjestön, mielletään edustavan yleistä etua. Samalla järjestöjen toiminta risteää monin tavoin yksityisen sektorin toimien kanssa: Jotkin järjestöistä ovat yksityisen sektorin rahoittamia tai julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuushankkeiden perustamia. Järjestöt myös toimivat ja kilpailevat samoilla markkinoilla kuin yksityiset toimijat hankkiessaan tavaroita ja palveluja sekä markkinoidessaan omia palvelujaan. Siksi niiden toiminnalla on väistämättä vaikutuksia yksityiseen sektoriin.

– PRIVIGO tutkii, kuinka laajalle levinnyttä yksityisen sektorin osallistuminen kansainvälisten järjestöjen toimintaan on ja millä tavoin järjestöihin sovellettava laki suhtautuu tähän osallistumiseen, Jan Klabbers sanoo.

Klabbersin tutkimusryhmä tutkii myös, mikä vaikutus jännitteellä on lain perustana olevaan viitekehykseen.

– Oikeudellista sääntelyä ohjaavat teoreettiset näkökohdat. Ne perustuvat perusoletuksiin, joita harvoin kyseenalaistetaan. Nämä oletukset voivat kuitenkin olla perustavanlaatuisessa ristiriidassa sen kanssa, miten yksityinen sektori on osallisena kansainvälisissä järjestöissä.

Klabbersin tutkimusprojekti kehittää kansainvälisiin järjestöihin liittyvää lainsäädäntöä. Tavoitteena on rakentaa lainsäädännölle vakaa teoreettinen perusta, joka huomioi järjestöjen suuren vaikutuksen maailmassa.

ERC Advanced Grant on Euroopan tutkimusneuvoston rahoitus huippututkijoille, jotka ovat kymmenen viime vuoden aikana saavuttaneet alallaan merkittäviä tutkimustuloksia. Rahoitus on viisivuotinen.

Euroopan tutkimusneuvosto rahoittaa korkeatasoista perustutkimusta kaikilla tieteenaloilla. Helsingin yliopisto on menestynyt hyvin ERC-rahoitushauissa: rahoitus on myönnetty yli 70 Helsingin yliopiston hakemukselle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jan Klabbers
Kansainvälisen oikeuden professori
jan.klabbers@helsinki.fi
+358 294 123141

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Suomen romanien ja pääväestön suhteet pitäisi huomioida paremmin26.11.2020 09:30:00 EETTiedote

Väitöstutkimus osoittaa, että Suomen romanipoliittisesta ohjelmasta nousevat toimenpide-ehdotukset tapahtuvat sosiaalisessa kentässä, jossa kulttuuriset ja sosiaaliset oikeudet eivät toteudu yhdenvertaisesti. Toimenpiteitä tehdään pääväestön viitekehyksestä käsin eikä niissä huomioida romanien yhteiskunnallista asemaa sekä historiallisesti kehittynyttä rakenteellista toiseuttamista ja rodullistamista.

Raskaudenaikainen unettomuus lisää synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä - oikea-aikainen seulonta ja hoito tärkeää25.11.2020 09:00:00 EETTiedote

Loppuraskauden unettomuusoireet lisäävät synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä erityisesti, jos äidillä on muitakin masennuksen riskitekijöitä. Äidin masennus puolestaan ennustaa leikki-ikäisen lapsen tunne-elämän oireita. Äitien masennusoireet pitäisi siksi havaita mieluiten jo raskausaikana ja hoitaa matalalla kynnyksellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme