Digi- ja väestötietovirasto

250 organisaatiota osallistuu henkilötietojen tietoturvaloukkausta simuloivaan TAISTO20-harjoitukseen

Jaa

Digi- ja väestötietovirasto järjestää kolmatta kertaa TAISTO-harjoituksen, joka simuloi henkilötietojen tietoturvan loukkaustilannetta. Valtakunnalliseen harjoitukseen osallistuu yhteensä 250 julkisen hallinnon organisaatiota ja niiden sidosryhmää. Mukana on monenlaisia toimijoita valtionhallinnon organisaatioista oppilaitoksiin ja eri kokoisiin kuntiin. Tämän syksyn kolmas ja samalla viimeinen harjoituspäivä on 19.11.2020.

Harjoitus auttaa kehittämään tietoturvallisuuden hallintaa, johtamista ja viestintää

TAISTO-harjoituksen avulla organisaatiot voivat kehittää tietoturvallisuuden hallintaa, johtamista ja viestintää kriisitilanteessa. Harjoitus auttaa varmistamaan, että tietoturva- ja tietosuojaloukkaustilanteiden hallitsemiseen tarvittavat prosessit, ohjeet ja osaaminen ovat kunnossa. Näin reagointi tositilanteessa voidaan hoitaa hallitummin.  

Harjoitus on suunnattu erityisesti organisaatioiden johdolle, tietoturvallisuuden vastuuhenkilöille, tietosuojavastaaville, viestinnän asiantuntijoille sekä ICT-asiantuntijoille.
Harjoiteltava uhkatilanne on poikkeuksellisen ajankohtainen  

Virtuaalisessa harjoitusympäristössä käsikirjoitettuja tapahtumia kuljettavat eteenpäin muun muassa sosiaalisen median julkaisut, joukkotiedotusvälineiden uutiset sekä sähköpostiyhteydenotot.  

”Kun laadimme TAISTO-harjoituksen käsikirjoitusta keväällä, emme vielä tienneet, miten ajankohtainen harjoituksesta tulisi nyt syksyllä”, kertoo tietoturva-asiantuntija Hanna Heikkinen Digi- ja väestötietovirastosta. ”Harjoiteltavassa tilanteessa on jonkin verran samankaltaisuutta viime viikkoina julkisuudessa olleen tietomurto- ja kiristystapauksen kanssa.”

Tämä ei ole aivan pelkkää sattumaa, vaikka harjoituksen käsikirjoitus on laadittu jo kuukausia sitten. Heikkinen kertoo, että harjoitukseen on tarkoituksella poimittu sellaisia riskejä ja uhkia, jotka ovat maailmalla yleistymään päin ja joita organisaatiot voisivat kohdata myös todellisessa elämässä. ”Halusimme rakentaa mahdollisimman todentuntuisen harjoituksen, jossa on myös riittävästi haastetta”, Heikkinen toteaa.
Lisätiedot:

Digi- ja väestötietovirasto vastaa TAISTO-harjoituksen toteuttamisesta ja ohjaamisesta. Harjoitus on valmisteltu yhteistyössä Keskusrikospoliisin, Kyberturvallisuuskeskuksen, tietosuojavaltuutetun toimiston, Valtorin ja Turvallisuuskomitean kanssa.

Linkit:

https://dvv.fi/taisto 
 
Tunniste: #TAISTO20


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Digi- ja väestötietovirasto, tietoturva-asiantuntija Hanna Heikkinen, puh. 0295 535 121, etunimi.sukunimi[at]dvv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi-palveluväylä ratkaisisi tietoturvallisen tiedonhallinnan haasteita myös yksityisen sektorin toimijoille20.11.2020 11:00:00 EETTiedote

Digi- ja väestötietovirasto muistuttaa, että Suomi.fi-palveluväylä tarjoaisi ratkaisun yksityisten toimijoiden tietoturva- ja rekisterinylläpitopaineisiin. Palvelun kautta kulkee jo päivittäin satojen tuhansien suomalaisten viranomaistietoja eri julkisten organisaatioiden välillä, mutta Palveluväylän voivat ottaa käyttöön myös yksityiset organisaatiot. Palveluväylän käyttö on ilmaista.

Suomi.fi Data Exchange Layer would also solve information security challenges of operators on the private sector20.11.2020 11:00:00 EETPress release

The Digital and Population Data Services Agency reminds that the Suomi.fi Data Exchange Layer would provide a solution to the pressure surrounding the information security and register maintenance of private operators. The data from authorities belonging to hundreds of thousands of Finnish citizens pass through the service daily between different public organisations but the Data Exchange Layer can also be used by private organisations. The use of the Data Exchange Layer is free of charge.

Suomi.fi-informationsleden skulle lösa utmaningarna med datasäker informationshantering även för aktörer i den privata sektorn20.11.2020 11:00:00 EETTiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata påminner om att Suomi.fi-informationsleden skulle vara en lösning på den belastning informationssäkerhet och registerföring innebär för privata aktörer. Via tjänsten förmedlas redan dagligen hundratusentals finländares myndighetsuppgifter mellan olika offentliga organisationer, men Informationsleden kan också tas i bruk av privata organisationer. Det är gratis att använda Informationsleden.

Digi- ja väestötietovirasto valitsi vahvan tunnistamisen välityspalveluntarjoajaksi OP Yrityspankin19.11.2020 09:00:00 EETTiedote

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kilpailutti vahvan tunnistamisen välineiden välityksen koko julkishallinnolle. Kilpailutus toteutettiin DVV:n dynaamiseen hankintajärjestelmään kuuluvien luottamusverkoston välityspalvelutoimittajien välillä. Määräaikaan mennessä tarjouksen jätti kolme välityspalvelutoimittajaa. Kilpailutuksen perusteella välityspalveluntarjoajaksi valittiin OP Yrityspankki.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme