Digi- ja väestötietovirasto

250 organisaatiota osallistuu henkilötietojen tietoturvaloukkausta simuloivaan TAISTO20-harjoitukseen

Jaa

Digi- ja väestötietovirasto järjestää kolmatta kertaa TAISTO-harjoituksen, joka simuloi henkilötietojen tietoturvan loukkaustilannetta. Valtakunnalliseen harjoitukseen osallistuu yhteensä 250 julkisen hallinnon organisaatiota ja niiden sidosryhmää. Mukana on monenlaisia toimijoita valtionhallinnon organisaatioista oppilaitoksiin ja eri kokoisiin kuntiin. Tämän syksyn kolmas ja samalla viimeinen harjoituspäivä on 19.11.2020.

Harjoitus auttaa kehittämään tietoturvallisuuden hallintaa, johtamista ja viestintää

TAISTO-harjoituksen avulla organisaatiot voivat kehittää tietoturvallisuuden hallintaa, johtamista ja viestintää kriisitilanteessa. Harjoitus auttaa varmistamaan, että tietoturva- ja tietosuojaloukkaustilanteiden hallitsemiseen tarvittavat prosessit, ohjeet ja osaaminen ovat kunnossa. Näin reagointi tositilanteessa voidaan hoitaa hallitummin.  

Harjoitus on suunnattu erityisesti organisaatioiden johdolle, tietoturvallisuuden vastuuhenkilöille, tietosuojavastaaville, viestinnän asiantuntijoille sekä ICT-asiantuntijoille.
Harjoiteltava uhkatilanne on poikkeuksellisen ajankohtainen  

Virtuaalisessa harjoitusympäristössä käsikirjoitettuja tapahtumia kuljettavat eteenpäin muun muassa sosiaalisen median julkaisut, joukkotiedotusvälineiden uutiset sekä sähköpostiyhteydenotot.  

”Kun laadimme TAISTO-harjoituksen käsikirjoitusta keväällä, emme vielä tienneet, miten ajankohtainen harjoituksesta tulisi nyt syksyllä”, kertoo tietoturva-asiantuntija Hanna Heikkinen Digi- ja väestötietovirastosta. ”Harjoiteltavassa tilanteessa on jonkin verran samankaltaisuutta viime viikkoina julkisuudessa olleen tietomurto- ja kiristystapauksen kanssa.”

Tämä ei ole aivan pelkkää sattumaa, vaikka harjoituksen käsikirjoitus on laadittu jo kuukausia sitten. Heikkinen kertoo, että harjoitukseen on tarkoituksella poimittu sellaisia riskejä ja uhkia, jotka ovat maailmalla yleistymään päin ja joita organisaatiot voisivat kohdata myös todellisessa elämässä. ”Halusimme rakentaa mahdollisimman todentuntuisen harjoituksen, jossa on myös riittävästi haastetta”, Heikkinen toteaa.
Lisätiedot:

Digi- ja väestötietovirasto vastaa TAISTO-harjoituksen toteuttamisesta ja ohjaamisesta. Harjoitus on valmisteltu yhteistyössä Keskusrikospoliisin, Kyberturvallisuuskeskuksen, tietosuojavaltuutetun toimiston, Valtorin ja Turvallisuuskomitean kanssa.

Linkit:

https://dvv.fi/taisto 
 
Tunniste: #TAISTO20


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Digi- ja väestötietovirasto, tietoturva-asiantuntija Hanna Heikkinen, puh. 0295 535 121, etunimi.sukunimi[at]dvv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

There is a strong increase in the number of continuing power of attorneys - a pre-established power of attorney is easier for everyone in many ways17.6.2021 07:00:00 EEST | Press release

The number of confirmed continuing power of attorneys has increased significantly over five years. In 2015, the Digital and Population Data Services Agency confirmed about 1,500 power of attorneys, whereas in 2020, more than 4,600 power of attorneys were already confirmed. The Digital and Population Data Services Agency hopes that the popularity of the continuing power of attorney will increase.

Antalet intressebevakningsfullmakter ökar kraftigt – en fullmakt som upprättats på förhand är lättare för alla på många sätt17.6.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Antalet fastställda intressebevakningsfullmakter har ökat kraftigt under fem års tid. År 2015 fastställde Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata cirka 1 500 fullmakter, medan över 4 600 fullmakter fastställdes 2020. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata hoppas att intressebevakningsfullmaktens popularitet ökar.

Digituen lähtökohta on asiakkaan tarve - profilointi syvensi tietoa yrittäjien digiosaamisesta21.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Digi- ja väestötietovirasto on kehittänyt kevään 2021 aikana toimintamalleja yritysten ja yhteisöjen digihaasteiden ratkaisemiseksi. Toimintamallikokeiluilla haettiin ratkaisuja viranomaisten välisen verkostotyön ja asiakaslähtöisyyden kehittämiseksi. Samalla syvennettiin tietoa siitä, millaista digitukea yritykset ja yhteisöt tarvitsevat ja millaisia esteitä digiin siirtymiselle on.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme