Reilu kauppa ry

Pääsiäinen on suklaan kulta-aikaa, mutta kaakaon alkuperä on kaikkea muuta kuin kultaista

Jaa
Suomalaiset herkuttelevat pääsiäisenä lukuisilla suklaisilla herkuilla, mutta juhlatunnelma menisi pahasti pilalle, jos olisimme omin silmin nähneet, mistä suklaamunissamme käytetty kaakao on peräisin. Todennäköisesti viljelijä, jonka ansiosta meillä on kaakaosta valmistettuja pääsiäisherkkuja, ei saa ruokittua edes omaa perhettään.

- Viime vuonna uutisoitiin, että suklaa saattaa loppua tulevaisuudessa. Kyse on siitä, että kaakaonviljely ei ole nuorta sukupolvea kiinnostava ammatti. Kaakaonviljelijöiden lapset ovat nähneet, kuinka rankkaa ja kannattamatonta työtä kaakaonviljely on. He haluavat elää parempaa elämää kuin köyhät vanhempansa, sanoo Reilu kauppa ry:n kaupallinen johtaja Riikka Karppinen.

70 % maailman kaakaosta tulee Länsi-Afrikan köyhistä olosuhteista

Vaikka kaakaolle on valtava maailmanlaajuinen kysyntä, sitä voi viljellä vain trooppisella vyöhykkeellä lähellä päiväntasaajaa. Voisi kuvitella, että tämä takaisi kaakaonviljelijöille erinomaisen aseman hyvien markkinahintojen neuvottelemiseen, mutta näin ei ole.

Useimmat kaakaonviljelijät elävät köyhyydessä. Syinä köyhyyteen ovat mm. kaakaon alhaiset ja vaihtelevat hinnat, viljelijöiden järjestäytymättömyys, tilojen pienet koot, epävarmuus viljelymaan hallintaoikeudesta, alhainen tuottavuus, heikko pääsy markkinoille ja vähäiset tiedot kaupankäynnistä. Maailman kaakaokaupasta kolme neljäsosaa on kahdeksan yrityksen hallussa. Viljelijöiden asema on heikko, koska suuryritykset hallitsevat kaupankäyntiä, eikä viljelijöillä ole mahdollisuutta vaikuttaa kaakaopavusta saamaansa hintaan.

Köyhyydestä seuraa huonot työolosuhteet, lapsityövoiman hyväksikäyttöä, lukutaidottomuutta ja aliravitsemusta. Kaakaonviljelmien ympäristössä on puutetta kouluista, teistä ja terveydenhuollosta. Ei siis ole ihme, että nuori sukupolvi ei halua jatkaa raskasta ja heikosti tuottavaa työtä, koska kaakaonviljelyllä ei saa elätettyä perhettä.

Kaakaon määrä ja laatu kiinnostavat – kiinnostuksen pitäisi kohdistua myös viljelijöihin

Kaakaon saatavuus tulee olemaan merkittävä haaste alan yrityksille lähitulevaisuudessa. Tämän takia monet yritykset ovat ryhtyneet panostamaan hankkeisiin, joissa pyritään parantamaan kaakaosadon määrää ja kaakaon laatua halutunlaiseksi. Tuottavuuden parantamiseen keskittyvät toimenpiteet eivät kuitenkaan pelkästään riitä, eivätkä vähennä pitkällä tähtäimellä kaakaonviljelijöiden köyhyyttä.

- Kaakaonviljelijöillä on oikeus toimeentuloon. Merkittävä toimeentuloa parantava tekijä on viljelijän kaakaosadosta saama hinta. Hintoihin pystytään vaikuttamaan tekemällä yhteistyötä yritysten, kansalaisyhteiskunnan ja valtioiden kanssa, Karppinen jatkaa.

- Suklaan tuotantoketjussa on erittäin suuri riski, että ihmisoikeuksia poljetaan ja lapsityövoimaa hyväksikäytetään. Suklaa- ja kaakaoalan yritysten tulisi tehdä säännönmukaisesti selvitykset, joilla tunnistetaan, ehkäistään ja lievennetään haitallisia ihmisoikeusvaikutuksia.

Maailman 5,5 miljoonasta kaakaonviljelijästä 176 600 on mukana Reilussa kaupassa

Reilussa kaupassa on mukana kaakaon pienviljelijöitä yhteensä 20 eri maasta. He saavat viljelemästään kaakaosta vähintään Reilun kaupan takuuhinnan ja sen päälle maksetun Reilun kaupan lisän, jonka käytöstä viljelijäosuuskunnat päättävät yhdessä. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on Reilun kaupan tiloilla kielletty.

Reilun kaupan kaakaota ja suklaata on myyty Suomessa vuodesta 2000. Molempien suosio on ollut tasaisesti kasvussa. Vuonna 2013 Reilun kaupan kaakaosta valmistettua suklaata ostettiin Suomessa noin 90 000 kiloa ja kaakaota yli 30 000 kiloa. Tosin markkinaosuus Suomessa on vielä erittäin pieni, alle puoli prosenttia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Reilu kauppa ry:n kaupallinen johtaja Riikka Karppinen, 040 562 7424

Kuvat

Norsunluurannikkolainen Reilun kaupan kaakaonviljelijä Theodor Kouakou (kuva: Éric St-Pierre)
Norsunluurannikkolainen Reilun kaupan kaakaonviljelijä Theodor Kouakou (kuva: Éric St-Pierre)
Lataa
Norsunluurannikkolainen Reilun kaupan kaakaonviljelijä Norbert Boni Koikoi (kuva: Éric St-Pierre)
Norsunluurannikkolainen Reilun kaupan kaakaonviljelijä Norbert Boni Koikoi (kuva: Éric St-Pierre)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Reilu kauppa ry
Hämeentie 31
00500 Helsinki

http://www.reilukauppa.fi

Reilu kauppa ry edistää Reilua kauppaa Suomessa ja Baltian maissa, lisensoi Reilun kaupan merkkiä, osallistuu yritysvastuuta koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toteuttaa Reilun kaupan viljelijöitä ja työntekijöitä tukevia hankkeita Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Reilu kauppa ry on osa kansainvälistä verkostoa, johon kuuluu Aasian, Afrikan sekä Latinalaisen Amerikan tuottajaverkostot, ympäri maailman toimivia Reilun kaupan järjestöjä ja kattojärjestö Fairtrade International Saksassa. Reilun kaupan tuotteita viljellään 67 maassa ja myydään yli 145 maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Reilu kauppa ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye