Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

30%OFF – uutta tanssia Caisassa!

Jaa

Mirva Mäkisen monitaiteellisessa teoksessa "30%OFF" yhdistyy videotaide, projisointi, ääni-installaatio, tanssi ja musiikki.

30%OFF. Kuva: Bambú Locquet Vandenberghe
30%OFF. Kuva: Bambú Locquet Vandenberghe

Teos käsittelee runsaudessaan kolmatta osaa ja jotakin vähemmän. Ajassamme kaikki näennäisesti kiihtyy ja reaaliaikaistuu. Tämä̈n teoksen harjoitusperiodissa Mirva Mäkinen on pyrkinyt päinvastaiseen, viiveellä̈ tekemiseen, venyttämiseen ja vähempään. Taiteelliset tavoitteet ovat äänen, liikkeen, musiikin, videotaiteen vuoropuhelu ja taiteilijoiden kohtaaminen.

Alla muutamia poimintoja esityksessä kuultavista äänitallenteista, joita työryhmä on tuottanut pohtiessaan 30%OFF -merkitystä:

Olen seisonut kaupassa -30% oransseilla lapuilla varustettujen tuotteiden edessä ja pohtinut alennusta ja vanhenevia tuotteita. Tämä on resonoinut myös siihen, että olen pohtinut vanhenevaa itseäni. Ekokatastrofin äärellä en ole voinut olla pohtimatta myös sitä, kuinka minun tulisi jättää kaikesta kulutuksestani vähintään 30% kuluttamatta ja oppia elämään toisin. Mikä on oman näennäisen menestymiseni hinta ja kuinka oikeutan esimerkiksi taiteen tekoprosessissa kuluttamaan enemmän kuin arjessani.
– Mirva Mäkinen –

Vähemmän on enemmän, jos poistat sen vähemmän olennaisen osuuden. Ota pois se kolmasosa, keskiverto hyvää pahaa, kukkarossa enää seitkyt prossaa rahaa. Ei enää uusi kolmasosa paikkaa sitä samaa. Se on kolkyt prossaa vähemmän kansan murhaa, kidutusta, turhaa muovin kulutusta, vähemmän ihmisvihaa, toisist lausuttua ivaa. Vähemmän syötyä lihaa, polttoainetta, joka ilmaston pilaa.
– Dagmar Ilonoja –

Kolmekymmentä prosenttia vähemmän naurua, iloa, rakkautta, tunnetta, paloa. Kolmekymmentä prosenttia vähemmän kertoja, kun toinen halaa. Toisaalta se voi olla myös kolmekymmentä prosenttia vähemmän vihaa, surua, inhoa, kauhua, kyyneleitä, jätetyksi tulemista. Miltä tuntuis, jos me sanottais vähemmän, tehtäis vähemmän, rakastettais vähemmän tai elettäis vähemmän?
– Oona Eronen –

Mitä tuoreus tarkoittaa taiteessa tai tekemisessä ja mitä toisaalta jonkin asian "parasta ennen" päiväys tarkoittaa. Milloin on se hetki, kun olen valmis myymään itseni halvemmalla… Tanssin tekijänä ja esiintyjänä minua kiinnostaa hakeminen, etsiminen, kokeileminen ja jonkin asian toistaminen, mutta ennen kaikkea se, mitä esiintyjälle teoksen aikana tapahtuu. Mitä jos teoksen sisältö voisikin olla saavutettavissa jättämällä 30% pois. Voisivatko keveys ja hitaus olla hyveitä?
– Mirva Mäkinen –

Koreografia ja ohjaus: Mirva Mäkinen ja Tuomas Juntunen
Tanssi: Otto Akkanen ja Mirva Mäkinen
Sellisti: Sergio Castrillon
Äänisuunnittelu: Jaakko Autio
Videotaide: Kim Saarinen

Kallion lukion tanssin opiskelijat: 
Amrane Viivi, Eronen Oona, Eskelinen Aurora, Iho Kaisa, Ilonoja Dagmar, Katila Aino, Kemppi Rosa, Lätti Kerttu, Mikkola Milla, Nikkarinen Vilma, Oosi Laura, Pääskysaari Ada, Pösö Livi, Saari Martta, Saraste Kerttu, Utter Anni ja Yliluoma Nilla 

Valot: Johan Karlstedt

Kesto: noin 1h
Ikäsuositus: yli 10-vuotiaille

Esitykset:
ke 26.2. klo 19 ensi-ilta &
to 27.2.– la 29.2. klo 19

Caisa, Kaikukatu 4 B, Helsinki
Liput: 10/6 €

Mirva Mäkinen

Mirva Mäkinen on toiminut Kallion lukion tanssin lehtorina vuodesta 1999 lähtien. Hän on opettanut tanssia kansainvälisesti noin 40 eri maassa. Tanssijana hän on työskennellyt mm. Karttunen Kollektivissa, Circo Aereon, Mikko Orpanan ja Joona Halosen teoksissa. Viimeisen kuuden vuoden aikana hän on työskennellyt Valtteri Raekallion useissa eri teoksissa.

Mirva Mäkisen omissa koreografioissa häntä on erityisesti kiinnostanut esiintyjän suhde katsojaan ja katsojan positio. Hän on tehnyt sekä paikkasidonnaisia teoksia että näyttämöteoksia. Hän on jo pitkään pohtinut erilaisia tapoja katsojan position muuttamiseksi yhdestä katsomosuunnasta myös tilalliseksi elementiksi.

----------------------------------------

Hyvä toimittaja, tervetuloa ensi-iltaan! Saat pressiliput Caisasta kulttuurituottaja Johanna Rissaselta, johanna.rissanen@hel.fi

Jos ensi-illan ajankohta ei sinulle käy, voit varata pressilippusi myös johonkin toiseen esitykseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johanna Rissanen
kulttuurituottaja
puh. 040 351 3797
johanna.rissanen@hel.fi
Käyntiosoite: Kaikukatu 4 B, 00530 Helsinki.
Postiosoite: Kulttuurikeskus Caisa, PL 10408, 00099 Helsingin kaupunki
http://www.caisa.fi/fi/yhteystiedot

Tiedotteen lähettäjä:
Kulttuuri ja vapaa aika, viestintä ja markkinointi
viestintäsuunnittelija Irene Salama
0400 293376
irene.salama@hel.fi
Konepajankuja 1, Helsinki 51
PL 51400, 00099 Helsingin kaupunki

Kuvat

30%OFF. Kuva: Bambú Locquet Vandenberghe
30%OFF. Kuva: Bambú Locquet Vandenberghe
Lataa
30%OFF. Kuva: Bambú Locquet Vandenberghe
30%OFF. Kuva: Bambú Locquet Vandenberghe
Lataa
30%OFF. Kuva: Bambú Locquet Vandenberghe
30%OFF. Kuva: Bambú Locquet Vandenberghe
Lataa
30%OFF. Kuva: Bambú Locquet Vandenberghe
30%OFF. Kuva: Bambú Locquet Vandenberghe
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Caisa on nyt Kaikukadulla!

Caisa on 1996 perustettu kulttuurikeskus, joka edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi. Caisassa järjestetään esityksiä, tapahtumia ja näyttelyitä sekä annetaan taideopetusta. Tiloja on mahdollista myös vuokrata. Kulttuurikeskus Caisa on avoin kaikille!

Caisa, Kaikukatu 4 B, Helsinki

Caisa kotisivut
Caisa FaceBook
Caisa Twitter
Caisa Instagram

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Proposal for Helsinki Art and Culture Vision 2030 published on 18 August live on the Helsinki Channel11.8.2020 09:02:00 EESTPress release

In spring 2019, the City of Helsinki appointed a committee to prepare a vision for arts and culture up to 2030 for the City. The vision will be published and handed over to Mayor Jan Vapaavuori on Tue 18 August at 13:00 in the premises of the Hanasaari Power Plant. The event is broadcast live on the Helsinki Channel and all residents of Helsinki are welcomed to join the event on the web.

Förslaget till Helsingfors konst- och kulturvision 2030 publiceras 18.8 i direktsändning på Helsingforskanalen11.8.2020 09:01:00 EESTTiedote

Helsingfors stad tillsatte på våren 2019 en självständig arbetsgrupp för att bereda en konst- och kulturvision för staden som sträcker sig fram till år 2030. Arbetsgruppens vision publiceras och överlämnas till borgmästare Jan Vapaavuori tis. 18.8 kl. 13 i lokalerna för Hanaholmens kraftverk. Evenemanget direktsänds på Helsingforskanalen och alla helsingforsare bjuds in att följa evenemanget på webben.

Ehdotus Helsingin taide- ja kulttuurivisioksi 2030 julkistetaan 18.8. suorana Helsinki-kanavalla11.8.2020 09:00:00 EESTTiedote

Helsingin kaupunki asetti keväällä 2019 itsenäisen työryhmän valmistelemaan kaupungille taide- ja kulttuurivision, joka ulottuu vuoteen 2030. Työryhmän näkemys julkistetaan ja luovutetaan pormestari Jan Vapaavuorelle ti 18.8. klo 13 Hanasaaren voimalaitoksen tiloissa. Tilaisuus välitetään suorana Helsinki-kanavalla ja kaikki helsinkiläiset toivotetaan tervetulleiksi seuraamaan tilaisuutta verkon välityksellä.

The BioArt exhibition Criss-Crossing Ecologies leads viewers to deeper questions about the ecosystem.31.7.2020 14:04:05 EESTPress release

This August, six internationally renowned BioArt artists come together to form the Criss-Crossing Ecologies exhibition at Annantalo. The environmental crisis has amplified the need to examine and reflect on our living environment – also through art. The exhibition is aimed for children and young people, providing opportunities to encounter and discuss complex and difficult topics responsibly, as a part of a multidisciplinary cultural education.

Utställningen Kors och tvärs om ekologin leder med hjälp av biokonst till djupare frågor kring ekosystemet31.7.2020 10:00:00 EESTTiedote

I Annegårdens galleri öppnas i augusti utställningen Kors och tvärs om ekologin med internationellt kända konstnärer. Miljökrisen har väckt ett behov av att undersöka och tänka kring vår levnadsmiljö, också genom konsten. Utställningen på Annegården är riktad till barn och unga och erbjuder möjligheter att bemöta komplicerade och svåra ämnen med hjälp av tvärkonstnärlig och -vetenskaplig kulturfostran.

Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely johdattaa biotaiteen keinoin syvempiin kysymyksiin ekosysteemistä31.7.2020 10:00:00 EESTTiedote

Annantalon galleriassa avautuu elokuussa kansainvälisesti tunnettujen biotaiteilijoiden näyttely Poikkipolkuja ekologiaan. Ympäristökriisi on herättänyt tarpeen tutkia ja miettiä elinympäristöämme myös taiteen kautta. Annantalon erityisesti lapsille ja nuorille suunnattu näyttely antaa mahdollisuuksia kohdata monimutkaisia ja vaikeitakin aiheita osana vastuullista poikkitaiteellista ja -tieteellistä kulttuurikasvatusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme