Espoon kaupunki - Esbo stad

4-vuotiaiden laaja hyvinvointitutkimus

Jaa

Espoon neuvolat ovat mukana kansallisessa tutkimuksessa, jonka tavoitteena on kartoittaa 4-vuotiaiden lasten perheiden hyvinvointia ja terveydentilaa. Tutkimustuloksia hyödynnetään Espoossa omien palvelujen kehittämisessä ja päätöksenteossa, mutta myös kansallisella tasolla kaikkien lapsiperheiden hyödyksi. Perheillä on nyt mahdollisuus tulla kuulluksi ja osaksi tätä kehittämistyötä.

- Tutkimuksen avulla saamme tärkeää tietoa, jota hyödynnämme kehittämällä espoolaisten palveluja myös aluetasoilla, sillä saamme Espoo-tasoiset tiedot kaupunkialueittain. Näin pystymme kohdistamaan kehittämistyön täsmällisesti oikeisiin kohteisiin, Espoon kaupungin terveydenhoidon päällikkö Raija Vanhatalo toteaa. 

Lasten terveys, hyvinvointi ja palvelut (LTH) -tutkimus aloitetaan neuvoloissa maaliskuussa 4-vuotiaiden laajan terveystarkastuksen yhteydessä. Terveydenhoitaja pyytää jommalta kummalta lapsen 4-vuotistarkastuksessa mukana olevalta huoltajalta kirjallisen suostumuksen tutkimukseen osallistumisesta.

Terveydenhoitaja kirjaa perheen THL:n tutkimusjärjestelmään, ja antaa molemmalle lapsen huoltajalle tutkimusmateriaalin. Isät ja äidit saavat vastattavakseen oman kyselylomakkeen, joka on täytettävissä joko sähköisesti tai paperisena. Sähköiseen kyselylomakkeeseen vastaamista varten saatte henkilökohtaisen tutkimusnumeron ja salasanan tekstiviesteinä.

Lomakkeessa on kysymyksiä perheen terveydestä, hyvinvoinnista, osallisuudesta, palvelujen käytöstä ja palvelukokemuksista. Myös 4-vuotiaat lapset saavat kolme omaa kysymystä.

Tutkimuksella vaikutusta palvelujen kehittämiseen
 

Tutkimusajankohta on 1.3.–31.10.2018. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista, mutta tietysti toivomme, että teillä olisi aikaa kyselylomakkeen täyttämiseen.

- Olemme kiinnostuneita siitä, mitä lapsiperheille oikeasti kuuluu. Jokaisen vanhemman osallistuminen kyselyyn on erityisen tärkeää, jotta tulokset kuvaavat todenmukaisesti perheiden hyvinvointia ja palvelukokemuksia. Vastaamalla lomakkeeseen vanhemmilla on mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaisia palveluja perheille omalla alueella tarjotaan, THL:n erikoistutkija Maaret Vuorenmaa sanoo. Tutkimukseen osallistumatta jättäminen ei vaikuta palvelujen saamiseen.

Valtakunnallinen LTH-tutkimus on tarkoitus tulevaisuudessa tehdä säännöllisesti joka toinen vuosi niin, että se kohdistuu vuorotellen 4-vuotiaiden ja 4 kk:n ikäisten lasten perheisiin.

Tutkimuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), joka säilyttää ja käsittelee tietoja luottamuksellisesti salassapitovelvollisuutta ja henkilötietolakia noudattaen. Kaikilla tietoja keräävillä ja käsittelevillä henkilöillä on vaitiolovelvollisuus. Vastauksia käsittelevät vain tutkijat, eivätkä ne koskaan välity lapsen toiselle huoltajalle, terveydenhoitajalle tai

muille ammattilaisille. Yhdistetty aineisto ei enää sisällä tunnisteellisia tietoja, eikä aineistoa käsittelevien tutkijoiden ole mahdollista tunnistaa yksittäistä henkilöä aineistosta. LTH-tutkimus on osa Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa LAPEa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erikoistutkija (vastaava tutkija) Maaret Vuorenmaa, THL, p. 029 524 7008
terveydenhoidon päällikkö Raija Vanhatalo, Espoon kaupunki, p. 046 877 2774

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme