Reilu kauppa ry

Pääsiäissuklaapuput ovat kotoisin rutiköyhän kaakaonviljelijän tilalta

Jaa
Vaikka kaakaontuotannon ongelmat ovat olleet maailmanlaajuisesti tiedossa jo pitkään, asian korjaamiseksi otetaan edistysaskeleita hyvin hitaasti. Tällä hetkellä norsunluurannikkolainen kaakaon pienviljelijä ansaitsee keskimäärin puoli dollaria päivässä. Se ei kata edes kaakaon tuotantokustannuksia.

- Kaakaonviljelijäyhteisöiden köyhyys tarkoittaa merkittäviä sosiaalisia, taloudellisia ja ekologisia ongelmia. Kaakaonviljelijät ansaitsevat elinkustannuksiaan vähemmän ja he ovat usein aliravittuja. Yhteisöissä ei ole kunnon teitä, kouluja tai sairaaloita. Viljelmillä tapahtuu räikeitä ihmisoikeusloukkauksia, sillä esimerkiksi lapsityövoiman hyväksikäyttö on yleistä. Tilojen maaperän laatu heikentyy jatkuvasti, koska viljelijöillä ei ole tietoa siitä, miten biodiversiteetti tulisi huomioida ja eroosiota ehkäistä, sanoo Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen.

Viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana kuluttajien tietoisuus kaakaon alkuperästä on aiheuttanut suklaata valmistaville yrityksille painetta kiinnittää huomiota ostamansa kaakaon alkuperään. Erityisesti kaakaoviljelmillä työskentelevät lapset ovat saaneet julkisuutta, mutta kyse on monimutkaisemmasta ja laajemmasta ongelmien vyyhdistä, joka ei ratkea pelkästään lapsityövoiman hyväksikäytön kieltämisellä.

Lapsityövoiman hyväksikäyttö on yksi äärimmäisen köyhyyden ilmenemismuoto. Köyhällä viljelijällä ei ole varaa palkata tilalleen työvoimaa, joten kaakaopuiden hoitoon ja sadonkorjuuseen otetaan mukaan perheen omat lapset. Ja jos kaakaoviljelmiltä on kymmenien kilometrien matka lähimpään kouluun, on ilmiselvää, etteivät lapset lähde kävelemään sellaisia matkoja. Pelkkä lapsityövoiman hyväksikäytön kieltäminen ei siis riitä. Alueelle pitää rakentaa kouluja ja kouluihin palkata opettajia.

Muutos edellyttää laajaa yhteistyötä tuottajien ehdoilla

- Reilu kauppa -sertifiointi on tunnetuin ja kunnianhimoisin tapa edistää kaakaonviljelyn eettisyyttä. Riittävän tiukkojen eettisyysvaatimusten lisäksi Reilussa kaupassa oleellista on se, että vaatimusten noudattaminen on riippumattomassa valvonnassa. Suomessa esimerkiksi päivittäistavarakauppa on määritellyt kolmannen osapuolen vaatimuksiin perustuvat järjestelmät ensisijaiseksi vaihtoehdoksi uskottavan valvonnan toteuttamiseen. Pelkkä vaatiminen ja valvominen eivät kuitenkaan riitä, ja siksi Reilu kauppa tarjoaa viljelijäyhteisöille myös tukea ja koulutusta, Sivonen jatkaa.

Sivosen mukaan kaakaontuotannon haasteet ovat niin merkittäviä, ettei niitä voida ratkaista millään yksittäisellä aloitteella.

- Kaakaontuotannon eettisyyden ja ekologisuuden takaaminen edellyttävät laajaa ja kunnianhimoista yhteistyötä kaakaontuottajamaiden hallituksilta, kaakaota ostavilta suuryrityksiltä ja kaakaonviljelijöiden parissa työskenteleviltä järjestöiltä. Yhteistyötä tulee kehittää viljelijöiden ehdoilla, ja yritysten tulee kiinnittää huomiota myös omiin ostokäytäntöihinsä. Kaakaontuottajat hyötyvät pitkäjänteisistä kauppasuhteista, sitoutuneista ostajista ja riskin jakamisesta arvoketjussa.

Valonpilkahdus Reilun kaupan kaakaon vahvasta kasvusuhdanteesta

Vaikka parannettavaa on vielä paljon, kaakaontuotannon haasteiden ratkomisessa on otettu myös edistysaskeleita. Yhtenä esimerkkinä on yhä useamman suuren suklaanvalmistajan reilujen kaakaohankintojen kasvu. Esimerkiksi saksalaiset suklaata valmistavat yritykset hankkivat viime vuonna 70 prosenttia enemmän Reilun kaupan kaakaota kuin vuonna 2014. Kaikki kansainväliset myyntiluvut viime vuodelta eivät ole vielä saatavilla, mutta näyttää siltä, että kasvu on todella merkittävää.

Viljelijöiden on itse päästävä tekemään omaa työtään ja tulevaisuuttaan koskevia päätöksiä. Yksittäisen pienviljelijän on mahdotonta vaikuttaa omiin toimeentuloedellytyksiinsä, mutta osuuskuntiin järjestäytymällä viljelijöillä on jo merkittävästi parempi asema saada äänensä kuuluviin.

Faktaa Reilun kaupan kaakaosta:

  • 179 800 Reilun kaupan kaakaon pienviljelijää yhteensä 20 maassa, viljelijöistä 140 000 Länsi-Afrikassa.
  • Vuonna 2014 Reilun kaupan viljelijät myivät yhteensä 70 miljoonaa kiloa Reilun kaupan sertifioimaa kaakaota, kasvua edelliseen vuoteen oli 17 %.
  • Reilun kaupan viljelijät tosin tuottavat moninkertaisesti enemmän kaakaota eli tarjontaa on selvästi enemmän kuin kysyntää.
  • Reilun kaupan kaakaonviljelijäosuuskunnille maksettiin vuonna 2014 yhteensä 10,8 miljoonaa euroa Reilun kaupan lisää.
  • Viime vuosina osuuskunnat ovat päättäneet, että heille maksetut Reilun kaupan lisät on käytetty suurimmaksi osaksi tuotannon tehostamiseen ja kaakaon laadun parantamiseen.
  • Reilun kaupan kaakaonviljelijän on noudatettava Reilun kaupan kriteereitä. Vastineeksi hän saa myymästään Reilun kaupan kaakaosta vähintään Reilun kaupan takuuhintaa ja sen päälle maksettavaa Reilun kaupan lisää.
  • Reilun kaupan kriteereissä mm. lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty ja tiloilla on noudatettava tiukkoja ympäristökriteereitä.
  • Kriteerien noudattamista valvotaan.
  • Reilu kauppa tarjoaa viljelijöille koulutusta, josta on heille hyötyä sekä viljelyssä että kaupankäynnissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Norsunluurannikko on maailman suurin kaakaontuottajamaa. Kuvassa norsunluurannikkolainen Reilun kaupan kaakaonviljelijä Siverin Broukovaci, joka viljelee isältään perimäänsä kaakaotilaa. Kuvaaja: Éric St-Pierre
Norsunluurannikko on maailman suurin kaakaontuottajamaa. Kuvassa norsunluurannikkolainen Reilun kaupan kaakaonviljelijä Siverin Broukovaci, joka viljelee isältään perimäänsä kaakaotilaa. Kuvaaja: Éric St-Pierre
Lataa
Norsunluurannikkolaisia kaakaonviljeljäyhteisön lapsia koulussa, jonka toimintaa rahoitetaan kaakao-osuuskunnalle maksetuilla Reilun kaupan lisillä. Kuvaaja: Nabil Zorkot
Norsunluurannikkolaisia kaakaonviljeljäyhteisön lapsia koulussa, jonka toimintaa rahoitetaan kaakao-osuuskunnalle maksetuilla Reilun kaupan lisillä. Kuvaaja: Nabil Zorkot
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Reilu kauppa ry
Hämeentie 31
00500 Helsinki

http://www.reilukauppa.fi

Reilu kauppa ry edistää Reilua kauppaa Suomessa ja Baltian maissa, lisensoi Reilun kaupan merkkiä, osallistuu yritysvastuuta koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toteuttaa Reilun kaupan viljelijöitä ja työntekijöitä tukevia hankkeita Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Reilu kauppa ry on osa kansainvälistä verkostoa, johon kuuluu Aasian, Afrikan sekä Latinalaisen Amerikan tuottajaverkostot, ympäri maailman toimivia Reilun kaupan järjestöjä ja kattojärjestö Fairtrade International Saksassa. Reilun kaupan tuotteita viljellään 67 maassa ja myydään yli 145 maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Reilu kauppa ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye