Antti Kemppaiselle vuoden 2010 Rolf Nevanlinna -instituutin tukisäätiön väitöskirjapalkinto
Antti Kemppaisen väitöstutkimuksessa tavoitteena oli tutkia käyrän luonnollista jatkumorajaa, jota kutsutaan skaalausrajaksi, ja erityisesti tapausta, jossa mallin parametrit on valittu juuri tietyllä tavalla ja systeemi on ns. kriittinen. Tyypillistä kriittiselle systeemille on skaalainvarianssi. Rajakäyrä katsottuna eri skaaloista näyttää tilastollisesti samalta, eli se on satunnainen fraktaali.
Matemaattisessa tilastollisessa fysiikassa käyrien ja pintojen satunnaisgeometria on viime aikoina ollut suuren mielenkiinnon kohteena. Kansainvälisesti tämän alan tutkijoita on huomioitu matematiikan alan tärkeimmillä palkinnoilla. Kemppaisen työn merkitystä kuvaa se, että väiteltyään hän sai post doc- tutkijan paikan Fieldsin mitalilla (ns. matematiikan Nobel) palkitun Wendelin Wernerin tutkimusryhmässä Pariisissa.
Antti Kemppainen väitteli Helsingin yliopistossa lokakuussa 2009 otsikolla On Random Planar Curves and Their Scaling Limits. Tutkimus on elektroninen julkaisu osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-5737-3 .
Palkinnon myönsi Rolf Nevanlinna -instituutin tukisäätiö, joka on sovelletun matematiikan ja tilastotieteen tutkimusinstituutti. Se toimii Helsingin yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitoksen sisällä.
Antti Kemppainen jakaa huomionosoituksen Oulun yliopistossa väitelleen Tuukka Salmen kanssa.
Lisätietoja antaa professori Antti Kupiainen, Helsingin yliopisto, puhelin 050 308 8010.
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen, tiedottaja, (09) 191 51042
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme