HSY

Hiekoitusmurske kiertoon - HSY ja Maapörssi Oy sopivat yhteistyöstä uuden menetelmän testaamisesta Ämmässuolla Ekomossa

Jaa
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Maapörssi Oy alkavat testata hiekoitusmurskeen kierrätysmenetelmää Espoon Ämmässuolla. Yhteistyö on osa Ekomo-konseptia, jossa Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksesta muodostuu kiertotaloustoimintaa edistävä ekoteollisuuskeskus Ekomo. Ekomo tarjoaa yrityksille myös mahdollisuuden testata uusia menetelmiä kehittämään kiertotaloutta.

HSY ja Maapörssi Oy sopivat yhteistyöstä hiekoitusmurskeen kierrätysmenetelmän testaamisesta Espoon Ämmässuolla viime viikolla. Maapörssi Oy perustaa Ekomon alueelle hiekoitusmurskeen käsittelyn testausaseman. Yhteistyö Maapörssi Oy:n kanssa liittyy HSY:n Ekomo-konseptiin, jossa HSY tarjoaa mahdollisuuden yrityksille kokeilla uusia innovatiivisia menetelmiä.

- Ekomo on sovelias alue uusien menetelmien testaamiseen, sillä Ämmässuolla on tarvittava infra valmiina materiaalin vastaanottoon ja se sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella. Selvitämme samalla, kuinka voisimme itse hyödyntää käsittelyssä syntyvää materiaalia Ämmässuolla esimerkiksi mullan valmistuksessa, kertoo HSY:n jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo.

Maapörssi testaa hiekoitusmurskeen kierrätysmenetelmää Ekomon alueella parin vuoden aikana.

Hiekoitushiekan kierrätys vähentää kalliomurskeen tarvetta

Hiekoitushiekan kierrätys vähentää kalliomurskeen tarvetta ja maankaatopaikkojen täyttymistä. Nykyään käytetylle hiekoitusmurskeelle ei ole juuri muuta käyttöä kuin täytemaana tai vastaavana.

- Suomessa käytetään vuosittain noin 1 300 000 tonnia hiekoitusmursketta. Jokaista hiekoitusmursketonnia kohden joudutaan murskaamaan 10 tonnia kalliosta louhittua kiveä. Nyt alkavan pilottiprojektin tavoitteena on testata kerätyn hiekoitusmurskeen puhdistamista, uudelleenkäyttöä sekä kierrätysmenetelmän kaupallistamista teollisessa mittakaavassa. Tavoitteena on myös saada FinnCA-Din kehittämällä puhdistusmenetelmällä sellaista hiekoitushiekkaa, joka pölyää vähemmän, kertoo Maapörssi Oy:n toimitusjohtaja Jari Nordström.

HSY:n jätteenkäsittelytoiminnassa on tapahtunut merkittäviä muutoksia viime vuosina. Sekajätteet on viety jätevoimalaan vuoden 2014 keväästä alkaen. Vuoden 2016 alusta alkaen kaatopaikalle ei ole saanut sijoittaa orgaanista jätettä. Nyt HSY:n luo Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksesta ekoteollisuuskeskus Ekomon, jossa kerätään yhteen kiertotalousmallin mukaisesti toimivia yrityksiä tekemään yhteistyötä keskenään ja HSY:n kanssa.


Lisätietoja:

HSY:n jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo, puh. 040 868 1048, petri.kouvo@)hsy.fi

Maapörssi Oy:n toimitusjohtaja Jari Nordström 0400 616 458 jari.nordstrom@maaporssi.fi

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Tikkurilan alueen pääviemärin kapasiteetin nosto pienentää ylivuotoriskiä22.9.2023 10:31:08 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY korvaa Vantaan Satomäen ja Maarinkunnaan välisen pääviemärin Keravanjoen länsipuolelle rakennettavalla toimintavarmemmalla kahdennetulla paineviemärilinjalla. Tämän lisäksi rakennetaan neljä jätevedenpumppaamoa, jotta jätevedet saadaan johdettua uuteen paineviemäriin. Lisäämällä viemärikapasiteettia pienennetään riskiä, että jätevettä ylivuotaisi viemäristä maastoon ja lähivesistöön.

HSY:n hallituksen päätökset 22.9.202322.9.2023 10:29:24 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä hankesuunnitelman koskien Vantaan Tikkurilan pääviemäreiden saneerausta ja pumppaamojen rakentamista Satomäki-Maarinkunnas -alueella sekä hankesuunnitelman Espoon Mulby-Åminne -alueen vesihuollosta. Hallitus päätti valita LT Teollisuuspalvelut Oy:n urakoitsijaksi sako- ja umpikaivojen tyhjennyksiin ja lietteen kuljetukseen Espoon ja Kauniaisten urakka-alueilla. Lisäksi hallitus sai tiedoksi Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen vuoden 2022 seurannan sekä osavuosikatsauksen HSY:n toiminnasta ja taloudesta tammi-elokuulta 2023. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella Tikkurilan alueen pääviemäreiden saneerauksen hankesuunnitelmasta. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut käsitellyt asiat: https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Ystävällisin terveisin He

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 22.9.202320.9.2023 07:53:17 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 22.9.2023. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa hankesuunnitelman hyväksymisestä koskien Vantaan Tikkurilan pääviemäreiden saneerausta ja pumppaamojen rakentamista Satomäki-Maarinkunnas -alueella. Hallitus päättää lisäksi Espoon Mulby-Åminne -alueen vesihuollon hankesuunnitelmasta sekä urakoitsijan valinnasta sako- ja umpikaivojen tyhjennyksiin ja lietteen kuljetukseen Espoon ja Kauniaisten urakka-alueilla. Hallitus saa tiedoksi Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen vuoden 2022 seurannan sekä osavuosikatsauksen HSY:n toiminnasta ja taloudesta tammi-elokuulta 2023. HSY tiedottaa kokouksen jälkeen Tikkurilan alueen pääviemäreiden saneerauksen hankesuunnitelmasta. Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Riitta-Liisa Hahtal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme