Ahvennaaraan syöntiteho romahtaa tummassa vedessä

Jaa
Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan tutkijaryhmä on havainnut, että naarasahvenet kärsivät ilmastonmuutoksen myötä tummuvasta vedestä koiraita enemmän. Tutkitut naarasahvenet jäivät tummissa vesissä pieniksi, sillä ne eivät syöneet kirkkaista vesistä tutulla tehokkuudella. Pienten naaraiden poikaset selviävät huonommin kuin isojen yksilöiden jälkeläiset. Ilmastonmuutoksen vaikutukset tulisikin ottaa huomioon kalastuksen säätelyssä.

Viime vuosien lauhat ja sateiset talvet ovat kuljettaneet mailta vesistöihin ravinteita ja eloperäisiä aineita, jotka samentavat ja värjäävät vesiä ruskeaksi. Syynä vesien tummumiseen pidetään ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia aiempaa runsaampia talvisateita.

Professori Hannu Lehtosen kestävän kalastuksen tutkimusryhmä on jo aiemmissa tutkimuksissaan havainnut, että tummissa vesissä ahven häviää särjelle ravintokilpailussa. Ahvenen saalistustapa perustuu pääosin näköaistiin, joten sameassa vedessä saaliin löytäminen on vaikeampaa kuin kirkkaassa.

Tutkijat havaitsivat odotetusti, että kirkkaassa vedessä naaraat söivät ahneemmin kuin koiraat. Ahvennaaraat ovat aikuisiällä koiraita nopeakasvuisempia, sillä koko ratkaisee niiden lisääntymismenestyksen. Naaraiden pitää kasvaa mahdollisimman suuriksi, jotta ne voivat tuottaa paljon jälkeläisiä. Suurikokoisten emokalojen tuottama mäti sisältää enemmän vararavintoa poikasille, joten niiden poikasten selviytymismahdollisuudet kuoriutumisen jälkeen ovat moninkertaiset pienikokoisten emojen jälkeläisiin verrattuna.

Sen sijaan ryhmä havaitsi yllätyksekseen, että naarasahvenet kärsivät tummuvasta vedestä koiraita enemmän. Tummassa vedessä naaraiden syöntiteho romahti. Sama ilmiö havaittiin myös järvissä: mitä tummempi vesi, sitä pienempiä olivat naarasahvenet. Koiraiden kasvuun ja kokoon veden tummuus ei vaikuttanut.

Kalastus ja ilmastonmuutos uhkaavat ahventa

Syy sukupuolten erilaiseen saalistuskäyttäytymiseen tummassa vedessä on vielä toistaiseksi mysteeri. Tutkimusryhmä selvittää parhaillaan, miten veden lämpötilan nousu ja muut häiriötekijät vaikuttavat ahveneen. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että kohonnut lämpötila voi vaikuttaa kalakantojen sukupuolirakenteeseen. Lämpötilan noustessa koiraiden osuuden on usein havaittu lisääntyvän.

Myös kalastus on koko- ja sukupuolivalikoivaa. Kalastajien tavoittelemat saaliit ovat nimenomaan suurikokoisia naaraita. Kalastuksen ja ilmastonmuutoksen yhteisvaikutus saattaa heijastua voimakkaasti kalojen evolutiiviseen säätelyyn. Kalastuksen säätelyn ohjauksessa tulisikin ottaa huomioon ilmastonmuutoksen vaikutukset, jotta kalastusta voitaisiin ohjata kalakantojen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Lisätietoa
Tutkija Satu Estlander
P. 044 5020603
satu.estlander@helsinki.fi

Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa -hanke: http://www.helsinki.fi/keskala/index.htm

Kuvat

Ahvenen kuvaaja on tutkija Satu Estlander.
Ahvenen kuvaaja on tutkija Satu Estlander.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye