Suomen 4H-liittoSuomen 4H-liitto

4H:n Satosankarit-marjanvälitys työllisti lähes 500 nuorta vuonna 2020

Jaa

4H-järjestön Satosankarit on metsämarjojen ostoon ja välitykseen sekä nuorten työllistämiseen liittyvää toimintaa, joka käynnistyi 49 marja-asemalla kesällä 2020. Eri puolella Suomea 4H-yhdistysten ylläpitämillä marja-asemilla ostettiin ja välitettiin kotimaista mustikkaa ja puolukkaa. Paikallisesti perustettiin keruurinkejä, joissa nuoria ja muitakin ensikertalaisia opastettiin ja innostettiin ansiotulojen hankkimisessa metsämarjoja poimimalla.

Satosankarit-marja-asemille työllistyi 84 nuorta eri puolella Suomea. Kuva: Lassi Karvonen
Satosankarit-marja-asemille työllistyi 84 nuorta eri puolella Suomea. Kuva: Lassi Karvonen

Suomen 4H-liitto lähti lisäämään marja-asemien verkostoa ja edistämään poikkeustilanteen aikana marjateollisuuden raaka-aineen saantia kotimaisin voimin. 4H-järjestöllä on vuosien kokemus puolukan vastaanotosta. Mustikan keruu ja välitys oli uusi avaus.4H-yhdistykset valmennettiin toteuttamaan 4H-liiton hallinnoimaa toimintamallia valtakunnallisen konseptin mukaisesti tavoitteena laadukas Satosankarit-toiminta kaikkialla Suomessa.

Poikkeusvuosi 2020 on osoittanut varautumisen ja huoltovarmuuden tärkeyden. Vaikka ruoantuotantomme omavaraisuusaste moneen muuhun maahan verrattuna on hyvällä tasolla, on luonnonmarjojemme teollinen talteenotto ollut paljolti ulkomaisten poimijoiden varassa.

“Suomalaiset nuoret ja heidän perheensä antoivat nyt oman tärkeän panoksensa työhön, jossa tarvittiin erityisesti tänä vuonna lisäkäsiä. Samalla nuoret saivat tärkeää työkokemusta ja ymmärrystä luonnonvara-alan tehtävistä”, Suomen 4H-liiton palvelujohtaja Päivi Kiviranta kertoo.

Mustikan osto ja välitys oli 4H-järjestössä uusi avaus

4H-liitto edisti paikallisten 4H-yhdistysten kautta uusien maakuntien ja paikkakuntien mukaan lähtemistä heinäkuussa mustikan ostoon sekä jatkamaan sen jälkeen myös elo-syyskuun vaihteessa käynnistynyttä puolukan ostoa.

Eri puolella Suomea sijaitsevat paikalliset 4H-yhdistykset pyörittivät Satosankarit-marja-asemia. Vuonna 2020 ensimmäistä kertaa mustikkaa osti 24 yhdistystä ja marja-asemia oli yhteensä 25. Mustikan ostotulos jäi vielä vaatimattomaksi, mutta pilotointi antoi tärkeää kokemusta ja mustikan oston oletetaan laajentuvan tästä vuonna 2021. Puolukkaa osti puolestaan 45 yhdistystä ja marja-asemia oli yhteensä 49. Puolukan hyvä sato mahdollisti erinomaisen ostotuloksen.

Mustikkaa ostettiin heinä-elokuussa ja puolukkaa elo-syyskuussa. Marja-asemia oli Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä sekä Pohjois-Karjalassa.

Metsämarjojen osto ja keruu tarjosi kesätyötä sadoille nuorille

4H-järjestön yhteinen tavoite oli nimenomaan nuorten työllistäminen marja-asemille ja marjankeruuseen. Paikalliset 4H-yhdistykset toimivat marja-asemilla työskentelevien nuorten työnantajina. Yhdistykset palkkasivat työsuhteeseen yhteensä 84 iältään 16–29-vuotiasta nuorta. Heillä oli työtehtäviä marja-asemilla ja nuoret järjestivät myös marjaretkiä.

Työsuhteiden lisäksi tavoitteena oli innostaa nuoria hankkimaan ansiotuloja marjankeruulla. Erityisesti nuorille käytettiin lisäkannustimina kilpailuja, paikallisia tempauksia ja organisoituja keruutapahtumia esimerkiksi koululuokkien ja muiden ryhmien kanssa.

Keruurinkien perustaminen oli erityisen tärkeää, koska luonnonmarjojen keruu ansiotulona ei ole välttämättä kovin tuttua suomalaisille nuorille ja heidän perheilleen. Satosankarit-marja-asemille keräsi ja toi myyntiin mustikkaa tai puolukkaa 407 nuorta, iältään 13–29-vuotiaita. Yhteensä Satosankarit-toiminnassa työllistyi tai sai ansiotuloja 491 nuorta.

Marjaretket innostivat kaikenikäisiä metsään

Huoltovarmuuden lisäämiseksi suomalaisten saaminen metsään keräämään marjoja toteutettiin Satosankarit-toimintamallissa niin, että marja-asemille työllistetyt nuoret perustivat paikkakunnille keruurinkejä ja järjestivät paikallisia tempauksia ja kilpailuja. Paikallisilla marjaretkillä lähimetsiin annettiin perehdytystä uusille metsämarjojen kerääjille.

Yhdistykset järjestivät mustikkakauden aikana 47 marjaretkeä, joihin osallistui 537 henkilöä. Puolukkakauden aikana järjestettiin puolestaan 81 marjaretkeä, joihin osallistui 1060 henkilöä. Yhteensä Satosankarit-marjaretkiä järjestettiin 128 ja niihin osallistui yhteensä 1597 henkilöä.

Suurin osa retkistä oli kaikille avoimia, mutta myös 4H-kerholaisille sekä kouluryhmille pidettiin omia retkiä. Retkillä kerätyt marjat jäivät pääsääntöisesti retkeläisten omaan käyttöön, eikä niitä usein myyty marja-asemalle.

Suomen 4H-liitto sai vuosille 2020–2021 eduskunnan lisämäärärahan, joka kohdennettiin seuraaviin toimenpidekokonaisuuksiin: marjojen keruutoimintaan suunnattu viestintäkampanja nuorille, luonnonmarjojen keruu- ja välitystoiminnan organisointi sekä nuorten työllistäminen. Satosankarit-toiminta jatkuu kesällä 2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja valtakunnallisesta Satosankarit-toiminnasta:

Päivi Kiviranta
palvelujohtaja, Suomen 4H-liitto
paivi.kiviranta@4h.fi
p. 044 783 0320

Heli Hietala
aluejohtaja, Suomen 4H-liitto
heli.hietala@4h.fi
p. 044 556 9138

Tuija Saarimäki
aluejohtaja, Suomen 4H-liitto
tuija.saarimaki@4h.fi
p. 040 071 8963

Kuvat

Satosankarit-marja-asemille työllistyi 84 nuorta eri puolella Suomea. Kuva: Lassi Karvonen
Satosankarit-marja-asemille työllistyi 84 nuorta eri puolella Suomea. Kuva: Lassi Karvonen
Lataa
4H:n metsämarjojen osto- ja välitystoiminta Satosankarit kannustaa nuoria marjatalkoisiin.
4H:n metsämarjojen osto- ja välitystoiminta Satosankarit kannustaa nuoria marjatalkoisiin.
Lataa
Satosankarit-marja-asemille keräsi ja toi myyntiin mustikkaa tai puolukkaa 407 nuorta, iältään 13–29-vuotiaita. Kuva: Tiina Rinne
Satosankarit-marja-asemille keräsi ja toi myyntiin mustikkaa tai puolukkaa 407 nuorta, iältään 13–29-vuotiaita. Kuva: Tiina Rinne
Lataa
4H-yhdistykset järjestivät Satosankarit-keruurinkejä ja paikallisia marjaretkiä lähimetsiin. Niissä annettiin perehdytystä uusille metsämarjojen kerääjille. Kuva: Lassi Karvonen
4H-yhdistykset järjestivät Satosankarit-keruurinkejä ja paikallisia marjaretkiä lähimetsiin. Niissä annettiin perehdytystä uusille metsämarjojen kerääjille. Kuva: Lassi Karvonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen 4H-liitto
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2 A
00520 Helsinki

https://www.4h.fi

4H-nuorisotyön peruskivinä ovat aidot ja konkreettiset asiat, kuten moninainen käsillä tekemisen ilo ja sekä luonto. Kannustamme lapsia ja nuoria löytämään omat vahvuutensa ja uskomaan itseensä. Jaamme tietoja, taitoja ja valmiuksia työelämään sekä yrittäjyyteen.

4H:n arvot pohjautuvat H-kirjaimilla alkaviin sanoihin; Head (harkinta), Hands (harjaannus), Heart (hyvyys) ja Health (hyvinvointi). Teemme nuorisotyötä yli 200 4H-yhdistyksessä eri puolilla Suomea. Toiminnassamme on mukana 50 000 jäsentä.

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Uusi hanke edistää nuorten osallisuutta Kansallisen metsästrategian toteutuksessa12.2.2021 09:00:11 EETTiedote

Suomen 4H-liitto ja Suomen Partiolaiset ovat käynnistäneet hankkeen, jolla kehitetään uusia tapoja tuoda nuorten ääni kuuluviin Kansallisen metsästrategian toteutuksessa. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama hanke on osa Kansallisen metsästrategian toimeenpanoa, ja yksi sen keskeinen osa on nuorten metsäneuvostotapahtuman järjestäminen. Avoin haku metsäneuvostoon on jo auennut ja jatkuu 14.3.2021 saakka.

Reilu Teko -keräyksessä ennätykselliset 779 000 kiloa muovia talteen30.11.2020 09:29:42 EETTiedote

Tämän vuoden Reilu Teossa kerättiin 779 000 kiloa maatalouden lannoite- ja siemensäkkejä, mikä on yli 100 000 kiloa enemmän kuin edellisenä vuonna. Se on myös Reilu Teko -keräyshistorian suurin määrä. Kaikki suomalaisilta maatiloilta kerätty muovi menee jatkokäsittelyn kautta uusiokäyttöön. 4H-järjestöjen ja Yara Suomen koordinoimassa keräyksessä työllistyy vuosittain iso määrä nuoria.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme