SPR Veripalvelu

5 harhaluuloa verenluovutuksen esteistä

Jaa
Moni voisi luovuttaa verta, mutta luulee ettei sovi luovuttajaksi. Esimerkiksi verenpaine- ja kolesterolilääkkeet eivät estä verenluovutusta. Veripalvelu listasi viisi yleistä asiaa, joista kysytään usein – tai joista ei kehdata kysyä.
Oman sopivuutensa verenluovuttajaksi voi selvittää Sovinko luovuttajaksi -pikatestillä netissä. Kuva: Noe Anttonen.
Oman sopivuutensa verenluovuttajaksi voi selvittää Sovinko luovuttajaksi -pikatestillä netissä. Kuva: Noe Anttonen.

Suomessa noin 3,5 % luovutusikäisistä ihmisistä luovuttaa verta. Huomattavasti suurempi osa voisi luovuttaa. Joitain rajoituksia kuitenkin on. Niillä halutaan varmistaa verenluovuttajan tai verivalmisteita saavan potilaan turvallisuus.

”Luovutusedellytykset muuttuvat uuden tiedon ja kehittyvien hoitojen mukana. Viime vuosina useita luovutusesteitä on voitu merkittävästi lieventää. Moni voi yllättyä iloisesti huomatessaan, että oma lääkitys ei estäkään auttamista”, sanoo Veripalvelun erikoislääkäri Riikka Lehtisalo.

Verenpainelääkkeet

Korkea verenpaine on Suomessa hyvin yleistä ja verenpainetaudin lääkehoito on yksi yleisimmistä pitkäaikaisista lääkityksistä. Verenpainetauti ja sen lääkitys eivät estä verenluovutusta, jos verenpaine pysyy lääkityksellä kurissa.

Jos on juuri aloittanut verenpainelääkityksen, on ennen verenluovutusta odotettava vähintään kaksi viikkoa. Näin elimistö ehtii tottua lääkkeen vaikutukseen.

Kolesterolilääkkeet

Korkean kolesterolin lääkehoito on Suomessa erittäin yleistä. Korkea kolesteroli tai kolesterolilääkkeiden käyttö ei estä verenluovutusta.

Jos kolesterolihoito on aloitettu esimerkiksi sairastetun sydäninfarktin, aivoverenkiertohäiriön tai todetun sepelvaltimotaudin vuoksi, ovat nämä sydän- ja verisuonisairaudet esteitä verenluovutukselle.

Tulehduskipulääkkeet

Tulehduskipulääkkeet eivät estä tavallista verenluovutusta. Oire, johon kipulääkettä on otettu, voi kuitenkin vaikuttaa verenluovutukseen. Esimerkiksi päänsäryn aikana ei voi luovuttaa verta.

Masennuslääkkeet

Masennuslääkkeet eivät estä tavallista verenluovutusta. Osa niistä estää kuitenkin verihiutaleiden luovutuksen. Nukahtamislääkkeet ja unen saantia helpottavat lääkkeet eivät estä verenluovutusta.

Jos aloittaa säännöllisen mielialalääkityksen, pitää ennen verenluovutukseen tuloa odottaa vähintään kuukauden ajan.

Erektiolääkkeet, hormonivalmisteet ja ehkäisy

Erektiohäiriö tai sen lääkitys eivät estä verenluovutusta.

Myöskään ehkäisyvalmisteet, kuten ehkäisypillerit, ehkäisyrengas, kierukka ja vaihdevuosioireisiin käytettävät hormonivalmisteet eivät estä verenluovutusta.

Oman sopivuutensa luovuttajaksi voi selvittää nettitestillä

Oman sopivuutensa luovuttajaksi voi testata osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi. Tarkempaa tietoa luovutussoveltuvuudesta saa lisäksi Veripalvelun verkkosivuilta, Pisara-chatbotista ja verenluovuttajien maksuttomasta infopuhelimesta, puh. 0800 05801, ma–pe klo 8–17.

Verenluovutusta voi kokeilla ensimmäisen kerran 18–59-vuotiaana.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Oman sopivuutensa verenluovuttajaksi voi selvittää Sovinko luovuttajaksi -pikatestillä netissä. Kuva: Noe Anttonen.
Oman sopivuutensa verenluovuttajaksi voi selvittää Sovinko luovuttajaksi -pikatestillä netissä. Kuva: Noe Anttonen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SPR Veripalvelu
SPR Veripalvelu
Härkälenkki 13
01730 VANTAA

029 300 1010https://www.veripalvelu.fi

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Oletko kiinnostunut laajemmin Veripalvelusta? Haluaisitko mediavierailun meille? Ole yhteydessä viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviaiseen (puh: +358 29 300 1830, willy.toiviainen@veripalvelu.fi) tai tiedottaja Tuuli Vuoreen (puh: +358 29 300 1174, tuuli.vuori@veripalvelu.fi)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme