Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKSuomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

522 yläkoulua mukana NouHätä!-kampanjassa

Jaa

NouHätä!-pelastustaitokampanjaan osallistuu tänä vuonna 522 yläkoulua, mikä on jälleen uusi ennätys. Tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä kaikki kahdeksasluokkalaiset saavat perusopetuksen opetussuunnitemaan kuuluvaa turvallisuusopetusta onnettomuuksien ehkäisystä ja toiminnasta vaaratilanteessa. Turvallisuusviestinnällä on myös vaikuttavuutta; tulipalojen määrä Suomessa on laskusuunnassa.

Tulipalojen ehkäisy on taito- ja asennekysymys. NouHätä!-kampanja lisää nuorten valmiuksia ennakoida ja estää vaaratilanteita sekä antaa heille taitoja toimia onnettomuustilanteissa oikein. Kampanja perehdyttää joka vuosi reilusti yli 40.000 kahdeksasluokkalaista paloturvallisuuteen. Tulipalojen määrä on Suomessa laskussa, ja yksi syy paranevaan tilanteeseen on turvallisuusviestintä, jollaista NouHätä!-kampanjakin on.

– Turvallisuusasiat paloturvallisuus mukaan lukien kuuluvat perusopetuksen opetussuunnitelmaan. NouHätä!-kampanja on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi parantaa nuorten turvallisuusosaamista ja -asenteita koulun ja pelastustoimen rajat ylittävänä yhteistyönä, sanoo opetusneuvos Pekka Iivonen Opetushallituksesta. Iivonen on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön koordinoiman NouHätä!-kampanjan ohjausryhmän puheenjohtaja.

NouHätä! onkin suurin yhdelle ikäluokalle toteutettava kampanja Suomessa. Kuluvana lukuvuonna 522 koulua on ilmoittautunut mukaan. Kampanjan tavoitteena on, että vuodesta 2020 lähtien kaikki kahdeksasluokkalaiset osallistuvat opetukseen. Jo tänä vuonna kaikki koulut Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson pelastuslaitoksen alueella ovat mukana.

Pelastuslaitosten turvallisuuskouluttajat kiertelevät parhaillaan yläkouluissa antamassa turvallisuusopetusta. Yli 600 000 kahdeksasluokkalaista on saanut NouHätä!-turvallisuusopetusta 23 kampanjavuoden aikana. Opetuksen jälkeen kahdeksasluokkalaiset voivat osallistua NouHätä! -kilpailuun. Kuntien parhaat kolmihenkiset joukkueet pääsevät 5.4. pidettäviin aluekarsintoihin, ja vuoden 2018 NouHätä!-mestarijoukkue selviää 3.5. Pelastusopistolla Kuopiossa pidettävässä finaalissa.


NouHätä!-kampanjan järjestävät pelastuslaitokset ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö yhteistyössä sisäministeriön, Opetushallituksen, Pelastusopiston, pelastusliittojen ja Suomen Palopäällystöliiton kanssa. Kampanjan rahoittaa Palosuojelurahasto.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Tulitöiden aiheuttamat suurpalot ovat romahtaneet 30 vuodessa – Tulityökoulutusta pidetään tärkeänä12.9.2018 13:33:17 EESTTiedote

Ennen kuin tulitöiden turvallisuuskoulutus aloitettiin vuonna 1988, tulitöiden tekeminen aiheutti noin 40 prosenttia suurpaloista. Nykyisin hitsaus, laikkaleikkaus ja muut tulityöt aiheuttavat suurpaloista alle viisi prosenttia. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämän kyselyn mukaan tulitöiden turvallisuuskoulutusta pidetään tärkeänä, joskin koulutuksen suhde työelämän realiteetteihin vaatii jatkuvaa kehittämistä.

”Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy” - Riskiviestintä informoi ja herättää epäilyksiä28.8.2018 14:35:24 EESTTiedote

Om krisen eller kriget kommer -esite herätti keväällä paljon keskustelua niin julkaisumaassa Ruotsissa kuin Suomessakin. Onko kyseessä vain informaation jakaminen, vai yritetäänkö ihmisten asenteisiin piilovaikuttaa tai suorastaan rivien välistä kertoa jotain, mitä ei ääneen voi sanoa? Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjesti maanantaina 27.8. keskustelutilaisuuden, jossa tutkija Minna Lundgren Keski-Ruotsin yliopiston Risk and Crisis Research Center -yksiköstä kertoi ruotsalaisten kotitalouksien varautumisesta ja kotitalouksille suunnatusta riskiviestinnästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme