Helsingin yliopisto

Suomen syöpätutkimus on maailman terävintä kärkeä - Kari Alitalo Euroopan viidenneksi siteeratuin syöpätutkija

Jaa
Suomen syöpätutkimus sijoittuu maailman kärkeen, kun mittarina käytetään keskimääräistä siteerausten määrää julkaisua kohti. Euroopan viidenneksi siteeratuin syöpätutkija on akatemiaprofessori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta.

Eurooppalaisen Lab Times -asiantuntijalehden tekemä julkaisuanalyysi osoittaa, että suomalainen syöpätutkimus on Euroopan ja koko maailman huippua, kun mittarina käytetään tieteellisten artikkeleiden keräämiä siteerausmääriä. Akatemiaprofessori Kari Alitalo yltää ainoana suomalaisena 30 siteeratuimman eurooppalaisen syöpätutkijan joukkoon, ja peräti viiden kärkeen.

Siteerausten kokonaismäärissä isot maat luonnollisesti vievät voiton, koska niiden tuottama julkaisumäärä on monin verroin suurempi kuin pienten maiden. Euroopan kolmen kärki näin tarkasteltuna on Saksa, Englanti ja Italia. Tälläkin listalla Suomi pienuudestaan huolimatta sijoittuu Euroopassa yhdenneksitoista, mikä kertoo täällä tehtävän syöpätutkimuksen aktiivisuudesta.

Paremmin tutkimuksen laatua kuvaa kuitenkin se, miten paljon siteerauksia yksittäiset julkaisut keräävät – ja tätä mittaria käytettäessä Suomi nousee maailman huipulle: Suomi on ainoa Euroopan maa, joka tässä vertailussa päihittää myös Yhdysvallat. Suomalaisten syöpätutkijoiden julkaisut keräsivät tarkasteltuna ajanjaksona keskimäärin 26,4 siteerausta, kun Yhdysvalloissa vastaava luku oli 22.4.

Jos Euroopan syöpätutkimusta tarkastellaan kokonaisuutena ja mittarina käytetään julkaisukohtaisten siteerausten määrää, Eurooppa jää pahasti jälkeen Yhdysvalloista – eurooppalaisten julkaisujen keskimääräinen sitaatioluku on 14,9. Kokonaisuutena tarkastellen Eurooppa jää jälkeen myös Australiasta, Kanadasta ja Japanista.

Lab Times -lehden maiden välisessä vertailussa on huomioitu vain ne artikkelit, jotka on julkaistu syöpätutkimuksen erikoislehdissä, joten monitieteisissä huippulehdissä, kuten Nature ja Science, julkaistut artikkelit jäävät vertailun ulkopuolelle. Lehden mukaan vertailu tästä heikkoudesta huolimatta kuvaa varsin hyvin maiden syöpätutkimuksen merkityksellisyyttä.

Eurooppalaisten syöpätutkijoiden henkilökohtaisessa sitaatiovertailussa akatemiaprofessori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta yltää viidennelle sijalle. Hänen edelleen sijoittuivat vain professori Guido Kroemer Paris Descartes -yliopistosta, professori Richard Peto ja professori Adrian L. Harris Oxfordin yliopistosta ja professori Josef Penninger Wienin Molecular Biotechnology-instituutista.

Henkilökohtaisessa sitaatiomäärien vertailussa on huomioitu kunkin tutkijan kaikki syöpätutkimusta koskevat artikkelit, myös monitieteisissä lehdissä julkaistut.

Lab Times: Cancer Research – Publication Analysis 1998 - 2009 http://www.labtimes.org/labtimes/issues/lt2012/lt01/lt_2012_01_40_42.pdf

Katso myös professori Alitalon tutkimustyöstä kertova video YouTubesta:
http://www.youtube.com/universityofhelsinki

Helsingin yliopiston Thinkwall-sivustolta http://www.helsinki.fi/thinkwall/  löytyy video professori Alitalon yliopiston Tiedekulmassa 16.2.2012 pitämästä syöpätutkimusta koskevasta tietoiskusta.

 

Akatemiarofessori Kari Alitalon yhteystiedot:

Puh. 09 191 25511
Sähköposti: kari.alitalo@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye