Minitabletter för kräsna katter
Provisor Jaana Hautala söker lösningar som kan göra medicineringen av katter enklare i sin doktorsavhandling. Behandling med läkemedel som tas genom munnen förutsätter att djuret gillar smaken och tar läkemedlet frivilligt. Att läkemedlet är smakligt är viktigt inte bara när en plötslig förändring i hälsotillståndet behandlas, utan också vid behandlingen av kroniska sjukdomar som förutsätter regelbunden och kontinuerlig medicinering. Att medicineringen lyckas är också viktigt för välmående och hälsa hos människor och omgivning.
- Att förbättra smaken med minitabletter och syntetiska smakämnen och överdrag som anpassas till djuret förbättrar både ägarens intresse att fullfölja behandlingen och kattens inställning till behandlingen. Det underlättar också doseringen och behandlingen, konstaterar Hautala.
Katten har många krav när det gäller läkemedel
Av alla sällskapsdjur är det framförallt katten som bjuder på utmaningar när det gäller läkemedelsbehandling. Katten skiljer sig från vårt andra allmänna sällskapsdjur hunden på många sätt, och med tanke på frivillig medicinering är det i synnerhet kattens matvanor och vilka smaker den gillar som är olika. I jämförelse med hundar som är allätare äter katter nästan uteslutande kött.
Behandlingen av katter med läkemedel försvåras också av att det finns så få läkemedel på marknaden som är registrerade och skräddarsydda för katter och dessutom smakliga för katten. När man därför ofta måste använda läkemedel som t.ex. är avsedda för hundar, är det svårt för kattägaren att hitta rätt dos för katten som ju oftast är mindre än hunden. Om katten dessutom inte gillar medicinens smak, lukt eller konsistens, vägrar den att ta medicinens frivilligt och medicineringen blir ännu svårare och behandlingen kan misslyckas.
Jakten efter den optimala smaken och doften
Hautala försökte i sin undersökning lösa problemet med ekonomiskt tillverkade, smakliga minitabletter som tas genom munnen och som är avsedda att göra doseringen och behandlingen enkel och flexibel. Målet var frivilligt intag, bekvämare behandling och bättre patientföljsamhet och möjlighet att fullfölja behandlingen.
Hautala utredde till en början hur katterna accepterade placebominitabletter. Resultatet var uppmuntrande i synnerhet när undersökningen gjordes hemma hos katterna som var vanliga huskatter och deras ägare, och situationen därför inte skiljde sig från verkligheten och genomfördes i kattens vanliga omgivning. Huskatterna accepterade minitabletterna oftare än mat som de vanligen inte gillade. Enligt resultaten måste dock minitabletternas smak och lukt förbättras. Också kattägarnas kommentar om att minitabletterna var enkla att hantera ansågs viktig.
I undersökningens andra del använde man syntetiska smakmedel till att förbättra minitabletternas smak och lukt. Hautala upptäckte att aminosyror som är byggstenar i proteiner och som användes i undersökningen och jästextrakt som innehåller mycket B-vitamin kunde bara lämpliga kandidater till smakämnens i en fortsatt undersökning med minitabletter.
Hautala undersökte också nya smaköverdrag och om atomskiktsepitaxi är en lämplig metod för att åstadkomma lockande smaköverdag. Bland de smakämnen som undersöktes var i synnerhet syntetiska köttaromer lämpliga kandidater i en fortsatt undersökning av överdrag till minitabletter. Atomskiktsepitaxi ansågs vara en lovande metod, men den är svår att tillämpa för farmaceutiska tablettöverdrag, varför det krävs vidare forskning om metodens möjligheter.
Hautalas forskningsresultat kommer förhoppningsvis att vara till hjälp för en kostnadseffektiv utveckling av och forskning om smakliga läkemedel för katter.
Provisor Jaana Hautalas doktorsdisputation 31.3.2017 kl. 12, ”Improving the Palatability of Minitablets för Feline Medication ", Farmaceutiska fakulteten, Helsingfors universitet. Adress Biocenter 2, Auditorium 2041, Viksbågen 5E.
Nyckelord
Kontakter
Jaana Hautala, jaana.hautala@helsinki.fi tfn +358 40 568 8845
Bilder
Länkar
Om
PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet, en internationell akademisk gemenskap med 40 000 studerande och forskare. På de internationella rankinglistorna placerar sig Helsingfors universitet i regel bland de 100 bästa universiteten. Helsingfors universitet söker lösningar på globala utmaningar och skapar nya sätt att tänka som gynnar mänskligheten. Med vetenskapens kraft har universitetet byggt samhället, bildningen och välfärden sedan 1640.
Följ Helsingin yliopisto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingin yliopisto
EMBARGO 24.1. klo 9.00: Vihdoin valoa tunnelin päässä – rehtoreiden työuupumus taittunut ja työn imu palaamassa24.1.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Rehtoreiden työhyvinvointia mittaava rehtoribarometri osoittaa rehtoreiden jaksamisen kääntyneen useiden raskaiden vuosien jälkeen nousuun. Vuonna 2019 aloitettu vuosittainen rehtoribarometri piirsi karua kuvaa rehtoreiden kokonaiskuormituksesta aina vuoteen 2024 asti, jolloin käänne parempaan tapahtui. ”Koronakriisin varjo on todella pitkä”, sanoo tutkimuksesta vastaava akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aro Helsingin yliopistosta.
Yksilöllinen kemotuntoherkkyys voi vaikuttaa ruokailutottumuksiin23.1.2025 09:52:35 EET | Tiedote
Suun alueen kemiallisesti aktivoituvan tuntoaistin eli kemotunnon herkkyys vaikuttaa tiettyjen elintarvikkeiden, kuten chilikastikkeen ja alkoholijuomien, miellyttävyyden kokemukseen ja kulutukseen.
Helsingin yliopiston sijoitustuotto oli 18,1 % vuonna 202423.1.2025 08:56:29 EET | Tiedote
Kumulatiivinen tuotto vuodesta 2019 alkaen on ollut 104,6 %.
Ihmisten ja lintujen vuorovaikutussuhteiden ymmärtäminen auttaa luomaan kestävää pohjaa luonnonsuojelulle22.1.2025 15:00:33 EET | Tiedote
Lintujen esteettinen viehättävyys ihmisten silmissä vaikuttaa merkittävästi siihen, miten ihmiset suhtautuvat lintuihin. Viehättävyys voi sekä edistää positiivista suhdetta lähialueen lintuihin että lisätä niiden kaupallista käyttöä, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksessa.
Oikeusjärjestelmämme on kattava, mutta monimutkainen viidakko22.1.2025 13:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen Oikeusolot 2025 -katsauksen mukaan suomalainen oikeusjärjestelmä on kansalaisen näkökulmasta monimutkainen palveluviidakko, mikä voi aiheuttaa haasteita oikeudellisten ongelmien ratkaisemiselle.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum