Vaasan kaupunki - Vasa stad

60 körsbärsträd pryder Metviksparken

Dela

För att fira Vasas födelsedag 2.10 fick stadsborna föreslå en födelsedagspresent åt sig själva: med ett anslag som reserverats för ett försök med inkluderande budgetering genomförs en körsbärspark, som var Vasaborna Raija och Vesa Bonos förslag. Träden har nu planterats i Metviksparken i väntan på våren.

Grönområdeshortonom Leila Roininen, Raija och Vesa Bono. Bild: Susanna Saari
Grönområdeshortonom Leila Roininen, Raija och Vesa Bono. Bild: Susanna Saari

På Brändösidan av Metviksparken har man planterat sammanlagt 60 körsbärsträdsplantor, sex olika sorter.

- Sammanlagt planterades 20 rosablommande bergkörsbärsträd som är bekanta från många foton. I parken planterades träd med både ätliga körsbär och prydnadskörsbär, säger grönområdeshortonom Leila Roininen.

Bergkörsbäret och det amerikanska häggkörsbäret är prydnadskörsbär och ätliga sorter är skuggmorell, fanal och surkörsbär.

- Man ser nog skillnad mellan de ätliga och de oätliga körsbären. Prydnadskörsbären har små fröliknande bär, säger Roininen.

Man har valt flera sorter för att parken ska vara mångsidig och för att så många plantor som möjligt ska börja växa ordentligt. Roininen tror att Vasaborna kan få njuta av körsbärsblommor redan nästa vår om plantorna klarar sig bra över vintern.

En körsbärspark skänker glädje för en lång tid

Vi frågade i september av Vasaborna i en nätenkät om de hade någon liten dröm i sin närmiljö som de önskade att skulle förverkligas. Staden hade reserverat 5 000 euro för att förverkliga invånarnas idéer genom ett försök med inkluderande budgetering.

Valet föll på en körsbärspark som var Vasaborna Raija och Vesa Bonos förslag.

- En körsbärspark skänker Vasaborna jämlikt glädje och lycka långt in i framtiden, berättar Raija och Vesa Bono om sin idé. De kom till Metviksparken för att följa med planteringen.

Paret som bor i Vikinga går ofta på promenader längs Metviksstranden.

- Det här är ett fint område redan nu, och det kommer att bli alldeles underbart när körsbärsträden blommar, beskriver Raija Bono.

Ursprungligen var det meningen att ett planteringstalko för allmänheten skulle ordnas, men på grund av coronasituationen planterades träden av stadens grönområdesenhet.

Kontakter

grönområdeshortonom Leila Roininen, tfn 0400 959 179, leila.roininen@vaasa.fi

Bilder

Grönområdeshortonom Leila Roininen, Raija och Vesa Bono. Bild: Susanna Saari
Grönområdeshortonom Leila Roininen, Raija och Vesa Bono. Bild: Susanna Saari
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Inbjudan och pressmeddelande: pressträffen för utställningen Olli och Bucklan torsdag 26.11.2020 kl. 11 i Tikanojas konsthem19.11.2020 14:30:12 EETTiedote

Konstnärsparet Olga Gummerus-Ehrström (1876–1938) och Eric O. W. Ehrström (1881–1934) är okända storheter inom finländsk konsthistoria. Tikanojas konsthems utställning som berättar om paret Ehrströms liv och konst och öppnas 27.11 presenterar båda konstnärernas arbeten på ett mångsidigt sätt. Olga Gummerus-Ehrström och Eric O. W. Ehrström som var kända under smeknamnen Olli och Bucklan hade sin mest aktiva arbetsperiod på 1890–1930-talen.

Kutsu ja tiedote: Olli ja Bucklan -näyttelyn tiedotustilaisuus torstaina 26.11.2020 klo 11 Tikanojan taidekodissa19.11.2020 14:30:08 EETTiedote

Taiteilijapari Olga Gummerus-Ehrström (1876–1938) ja Eric O. W. Ehrström (1881–1934) ovat suomalaisen taidehistorian suuria tuntemattomia. Tikanojan taidekodissa 27.11. avautuva Ehrströmien elämästä ja taiteesta kertova näyttely esittelee molempien taiteilijoiden töitä monipuolisesti. Lempinimillään Olli ja Bucklan tunnettujen Olga Gummerus-Ehrströmin ja Eric O. W. Ehrströmin aktiivisin työskentelykausi oli 1890–1930-luvuilla.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum