Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

Det förekommer variation i apotekens rådgivning om egenvårdsläkemedel

Dela

Rådgivningen på apoteken genomförs mycket bra när kunden ber om läkemedel som kräver extra rådgivning eller nässpray. I läkemedelsrådgivningen ska bedömningen av både behovet av läkemedelsbehandling och lämplighet utvecklas särskilt när kunden ber om smärtlindrande läkemedel med handelsnamn. Dessutom rekommenderas sällan billigare smärtlindrande läkemedel och nästan alltid säljs två förpackningar av smärtstillande läkemedel med 30 tabletter (400 mg) utan att utreda anledning för behovet av två förpackningar.

Detta framkom i Fimeas undersökning, vars syfte var att utreda genomförandet av rådgivningen om egenvårdsläkemedel på finska apotek.

Studiens förlopp

Undersökningen genomfördes genom låtsaskundmetoden i 146 apotek under hösten 2016 och våren 2018. I slumpmässigt utvalda apotek gjordes två besök under undersökningsperioden. Vid båda gångerna genomfördes på enskilda apotek samma låtsaskundfall av tre olika alternativ. Dessa var: ibuprofen med handelsnamn, egenvårdsläkemedel som kräver extra rådgivning och en kund som sökte nässpray för ett symtom. Besöken genomfördes av ett företag som är specialiserat på metoden. Denna observationsundersökning gäller endast tre utvalda kundfall på apoteken. Av denna anledning kan resultaten inte generaliseras för att omfatta all läkemedelsrådgivning på apoteken i Finland.

En trygg självmedicinering förutsätter att användaren får ett lämpligt egenvårdspreparat för sina symtom, är införstådd med dess bruksanvisning och vet vilken tidsperiod som är lämplig för en trygg självmedicinering. Apotekens farmaceuter och provisorer har en viktig roll när kunderna väljer ett egenvårdsläkemedel och i rådgivningen om hur läkemedlen används. Det finns anledning att göra betjäningen av kunder som ber om läkemedel med handelsnamn till ett utvecklingsobjekt både i apotekens interna utbildningar och i nationella grund- och vidareutbildningar.

Fimea fortsätter med låtsaskundbesöken som en del av apotekstillsynen

Tillsynen av läkemedelsrådgivning är en utmanande del av apoteksinspektionerna som genomförs av Fimea. Dessutom framkom det i denna undersökning att den lagstadgade prisrådgivningen, som är en del av handledningen av kundens läkemedelsbehandling, genomförs bristfälligt. Därför fortsätter Fimea att genomföra regelbundet låtsaskundbesöken. På så sätt följs genomförandet av rådgivningsskyldigheten för läkemedel enligt läkemedelslagen som ett tillägg till apoteksinspektionerna och riksomfattande information om läkemedelsrådgivningens kvalitet insamlas.

Läs mer

Publikationsserien Fimea utvecklar, utvärderar och informerar 14/2018. Genomförandet av rådgivning av egenvårdsläkemedel på apoteken – låtsaskundundersökning (pdf)

Mer information

Katri Hämeen-Anttila, forsknings- och utvecklingschef, tfn 029 522 3513 (forskning)

Pirjo Rosenberg, avdelningschef, tfn 029 522 3246 (tillsyn av apotek)

Länkar

Om

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA
PL 55
00034 FIMEA

029 5223341http://www.fimea.fi

Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo lääkkeitä, lääkinnällisiä laitteita, veri- ja kudostuotteita, biopankkeja sekä kehittää lääkealaa.

Följ Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum