Salon taidemuseo Veturitalli

Tiedotustilaisuus pe 20.9. klo 11, Alexander Reichsteinin näyttely Salon taidemuseossa

Jaa
Tervetuloa Salon taidemuseoon Alexander Reichsteinin (s. 1957) näyttelyn Ajan myötä tiedostustilaisuuteen Salon taidemuseoon perjantaina 20.9. klo 11 (os. Mariankatu 14). Alexander Reichstein on läsnä tilaisuudessa ja kertoo näyttelystään.
Alexander Reichstein, He olivat täällä
Alexander Reichstein, He olivat täällä

Salon taidemuseo Veturitallissa on esillä 21.9.2019-12.1.2020 taiteilija Alexander Reichsteinin ainutlaatuinen, moniaistisen taidekokemuksen tarjoava näyttely Ajan myötä. Reichstein rakentaa Salon taidemuseon saleihin viisi erilaista todellisuutta, joiden teemat käsittelevät olevaa ja mennyttä ympärillämme. Reichstein työskentelee tuottamalla koko perheelle suunnattuja mielikuvituksellisia kokonaisuuksia.

Suomessa 1990 alkaen asunut venäläissyntyinen Alexander Reichstein (s.1957) on valloittanut suomalaisesta taidekentästä oman erikoisalueensa, jossa hänen mielikuvitukselliset, interaktiiviset installaationsa leikittelevät taiteen ja illuusioiden rajalla. Reichsteinin taide kumpuaa eurooppalaisille tutuista tarinoista, joita hän ensin kuvitti kirjoihin. Myöhemmin kuvista kasvoi moniulotteisia hahmomaailmoja ja interaktiivisia näyttelyitä. Reichsteinin teoksia on esitelty laajasti ulkomailla ja Suomessa. Alexander Reichsteinin kuvittama kirja Gondwanan lapset sai Finlandia Junior -palkinnon vuonna 1997. Vuonna 2008 taiteilijalle myönnettiin lastenkulttuurin valtionpalkinto.

Myös museoyleisö on kesän ajan saanut osallistua Reichsteinin näyttelyn valmistamiseen lahjoittamalla materiaalia kirjoista syntyvään teokseen Poistettu. Salon taidemuseo kuulutti toukokuussa vastaanottavansa kirjalahjoituksia taideteosta varten. Lahjoituksena saatujen tuhansien niteiden valtava vyöry ylitti odotukset herättäen samalla kysymyksen kirjan ja tiedon säilyttämisen tai merkityksen katoavuudesta.

He olivat täällä –kokonaisuus näyttää joukossamme olleet aiemmat asukkaat pimeässä loistavien hahmojen muodossa. Reichstein uskoo meidän kaikkien jättävän jälkemme ympäristöömme. Kuulemme lähteneiden kuiskauksia ja henkäyksiä kaukaisilta ajoilta. Toisessa todellisuudessa voimme tarkkailla menneiden kuljeskelua ja toistensa kohtaamisia.

Mutatis Mutandis (lat. ”Muutettavat muutettuina”) sisältää erimuotoisia ”kivisiä” veistososia, joita saa tunnustella ja tutkia, purkaa ja rakentaa uudelleen. Osat kiinnittyvät magneetilla ”menhireihin”, peruskiviin, jotka tuovat mieleen muinaisina aikoina kulttitarkoituksiin käytetyt pystykivet. Ihmisen ja eläimen osista rakentuu näyttelykävijöiden mielikuvituksen mukaan eläinlajien, ihmisen ja eläimen välimuotoja, eri kulttuureista kumpuavia, tai jumaltarustojen sankareita muistuttavia otuksia ja olentoja. Teos on alituisen muutoksen kohteena, kun katsojista tulee tekijöitä. Teos näyttää antiikin raunioiden arkeologisilta tutkimukselta, jossa ajan murtamien rakennusten ja patsaiden osia löytyy hajallaan ympäri kaivausaluetta.

Veistoninstallaatio Arkipelago koostuu pienistä kivisaarista ja niiden asukkaista. Saari tulkitaan usein ihmisen yksinäisyyden tai erillisyyden symboliksi ja ajatus vain korostuu kun saaria on paljon. Vuodenaikojen vaihtumista käsittelevä kokonaisuus 12 kuukautta tutkii ajan kulkua ja vuodenaikojen vaihtelua sekä kertoo erilaisista kalentereista. Installaatio rakentuu lasten tekemiä askartelutöitä hyödyntäen ja lasten oma syntymäpäivä huomioiden.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alexander Reichstein 044 0339399, alexander.reichstein@gmail.com

Kuvat

Alexander Reichstein, He olivat täällä
Alexander Reichstein, He olivat täällä
Lataa
Alexander Reichstein, Mutatis Mutandis
Alexander Reichstein, Mutatis Mutandis
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Salon taidemuseo Veturitalli
Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14
24240 SALO

p. +358 (0)2 778 4892, veturitalli@salo.fihttps://salontaidemuseo.fi

Salon taidemuseo Veturitalli on Salon kaupungin vuonna 1998 perustama taidelaitos, joka tuottaa korkeatasoisia näyttelyitä ja toimii konserttien ja muiden eri tapahtumien järjestäjänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Salon taidemuseo Veturitalli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme