Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry

Kannattavuustutkimus osoittaa: Sähköurakoitsijoiden tuloskehitys vahvaa

Jaa
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n varsinaisten jäsenten liikevaihdot kasvoivat vuonna 2019 ja talous pysyi vahvana. Kannattavuus koheni pääosalla yrityksistä.
STULin jäsenyritysten nettotuloskehitys liikevaihtoluokittain
STULin jäsenyritysten nettotuloskehitys liikevaihtoluokittain


STUL:n jäsenyritysten liikevaihdot ovat kasvaneet jo neljä vuotta peräkkäin. Keskimäärin yllettiin 3,4 prosentin kasvuun. Kasvuvauhti on linjassa koko rakentamisalan kanssa eli se on selvästi maamme koko talouden kasvuvahtia nopeampaa. Kovinta - 5,1 prosentin vauhtia - kasvoivat keskikokoiset eli 1-5 miljoonan euron liikevaihtoa tekevät jäsenyritykset. Maltillisinta kasvu oli pienimmässä liikevaihtoluokassa.

Menestynein neljännes kasvatti liikevaihtoaan 20 prosenttia tai enemmän, heikoimmalla liikevaihto laski 11 prosenttia tai enemmän. Ero näiden välillä on edelleen suuri, mutta kuitenkin supistui edellisvuoteen nähden. Tutkittujen jäsenyritysten keskimääräinen liikevaihto oli 592 000 euroa. Keskimääräinen työntekijämäärä on 7.

Kannattavuudessa selvää parannusta

STULin jäsenyritysten kannattavuus on parantunut vuodesta 2018 sekä käyttökatteella että nettotuloksella mitattuna. Käyttökatteen mediaani, 7,9 prosenttia, kasvoi 1,1 prosenttiyksikköä edellisen vuoden tasosta ja se on korkeimmillaan seitsemään vuoteen.

Sähköasennusalalla kohtuullisen käyttökateprosentin rajana pidetyn 7 prosentin riman ylitti viime vuonna yli puolet yrityksistä; 37 prosenttia yrityksistä saavutti yli 10 prosentin käyttökatetason.

Keskimääräinen nettotulosprosentti parani niin ikään ja erityisen hyvää kehitystä nähtiin pienimpien liikevaihtoluokkien jäsenyrityksissä.

- Kannattavuus on ilahduttavasti kohentunut ja menneinä vuosina tappiota tehneiden yritysten määrä on vähentynyt. Nyt tappiollisia oli enää joka kuudes tutkituista yrityksistä, kun edellisenä vuonna tappiota teki 25 prosenttia tutkituista yrityksistä, kertoo Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n talousjohtaja Sami Pilkkikangas.

Vahvoilla taseilla kohti haasteellisia aikoja

Rakentamisen suhdanteen kääntyessä laskuun on jäsenyritysten taloudellinen tila siis varsin hyvä. Vuonna 2019 sähköasennusalan yritysten omavaraisuusaste parani kaikissa yrityskokoluokissa ja mediaani nousi tutkimushistorian korkeimmaksi, 55,5 prosenttiin.

Omavaraisuusasteella mitattuna vakavaraisimpia ovat alle miljoonan liikevaihtoa tekevät jäsenyritykset, kun taas suhteessa eniten vierasta pääomaa oli käytössä suurimmilla jäsenyrityksillä. Maksuvalmius parani edellisvuodesta Quick ration mediaanin ollessa erinomainen 1,8, eli rahoitusomaisuutta oli 80 prosenttia enemmän kuin lyhytaikaisia velkoja.

Raha kiertää nopeammin

Myyntisaamisten kiertoaika - mediaaniyrityksellä 36 päivää - on aavistuksen parantunut. Ostovelkojen kiertoaika - mediaani 32 päivää - on lyhentynyt edellisvuoteen verrattuna.

- Tilanne on kohentunut, sillä lyhempi kiertoaika tarkoittaa sitä, että yritykset pystyvät aikaisempaa paremmin hoitamaan lyhyen aikavälin maksuvelvoitteensa tulorahoituksella. Ideaalitilanteessa saamisten kierron pitäisi olla hieman ostovelkojen kiertoa nopeampaa, selventää Sami Pilkkikangas.

Korona vaikeuttaa – yritystalouden peruspilarit auttavat selviytymään

Koronan vaikutus jäsenyritysten toimintaedellytyksiin on eri arvioiden mukaan merkittävä. Alkaneen syksyn ja talven odotetaan olevan rakentamisen toimialalla tämän vuoden kevättä vaikeampaa aikaa.

Rakennusteollisuus RT ennakoi rakentamisen vähenevän tänä vuonna viitisen prosenttia ja ensi vuonna noin neljän prosentin verran. Suuntaus on kaikissa rakentamisen lajeissa laskeva. Talotekniikka-alan suhdannekyselystä saadaan myöhemmin syyskuussa tietoja toimialan tunnelmista ja arvioita kuluvan vuoden kehityksestä samoin kuin koronan vaikutuksista.

Sähkö- ja Teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäsenyrityksillä on vaikeassa tilanteessa lohtuna se, että yritystalouden kolme peruspilaria: kannattavuus, vakavaraisuus ja maksuvalmius ovat useimmissa jäsenyrityksissä terveellä pohjalla, summaa Pilkkikangas.

Taustatietoa

Sähköasennusalan kannattavuustutkimuksessa käsiteltiin vuoden 2019 tilinpäätöstietoja 788 yrityksen osalta, joka vastaa 50 prosenttia jäsenyrityksistä. Vuoden 2018 tietoja oli käytettävissä 963 yrityksen osalta. Tutkimuksessa mukana olleiden STULin jäsenyritysten jakauma noudattaa jäsenkunnan rakennetta: alle 500 tuhannen euron liikevaihdon omaavia yrityksiä on 51 prosenttia koko määrästä. Tämä näkyy tietyissä tutkimuksen avainluvuissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Talousjohtaja Sami Pilkkikangas, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, puh. 09 547 610, sami.pilkkikangas@stul.fi
- Toimitusjohtaja Kai Puustinen, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, puh. 09 547 610, kai.puustinen@stul.fi

Kuvat

STULin jäsenyritysten nettotuloskehitys liikevaihtoluokittain
STULin jäsenyritysten nettotuloskehitys liikevaihtoluokittain
Lataa
STULin jäsenyritysten käyttökateprosentit
STULin jäsenyritysten käyttökateprosentit
Lataa
Taulukko kyselyn tuloksista vuosilta 2015-2019
Taulukko kyselyn tuloksista vuosilta 2015-2019
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry
Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry
Harakantie 18 b
02601 Espoo

09 547 610http://www.stul.fi

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry on sähköisen talotekniikan asiantuntija, elinkeinopoliittinen edunvalvoja ja tiedon tuottaja. Liitolla on kaikkiaan noin 3 000 jäsenyritystä ja 16 alueosastoa. STULin urakoitsijajäsenten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 4,5 miljardia euroa ja ne työllistävät 22 000 asentajaa sekä 5 000 toimihenkilöä.  Lisätietoja www.stul.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry

Talotekniikka-ala on jumissa: haastavassa suhdannetilanteessa tarvitaan nopeita tukitoimia korjausrakentamiseen10.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Talotekniikka-alan suhdannekatsaus kertoo karua kieltä alan tilauskannasta: se on laskenut viimeisen puolen vuoden aikana ja laskun myös ennakoidaan jatkuvan. Pitkin syksyä on uutisoitu rakennusalan saavuttaneen pohjakosketuksensa, mutta varsinaista positiivista käännettä talotekniikka-alakin joutuu vielä odottamaan. Korjausrakentamisen tukitoimien laajentamiselle on vahvat perusteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye