Metecno Oy

Metecno Oy toimittaa robotisoidun koneistusaseman Posiva Oy:n kapselointilaitokseen

Jaa
Lehdistötiedote 12.10.2020. Teollisuuden erikoiskonevalmistaja Metecno Oy ja ydinjätehuollon asiantuntija Posiva Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen robotisoidun koneistusaseman kokonaistoimituksesta. Sopimuksen mukaisesti Metecno Oy suunnittelee, valmistaa ja asentaa koneistusaseman Posivan käytetyn ydinpolttoaineen kapselointilaitokseen. Sopimuksen arvo on rahallisesti merkittävä ja sen arvioitu työllistämisvaikutus on useita henkilötyövuosia.
Sopimusta allekirjoittamassa Metecno Oy:stä, vasemmalta oikealle:
Mikko Similä ja Matti Metsähonkala ja Posiva Oy:stä Esa Koivula ja Jussi Näveri.
Sopimusta allekirjoittamassa Metecno Oy:stä, vasemmalta oikealle: Mikko Similä ja Matti Metsähonkala ja Posiva Oy:stä Esa Koivula ja Jussi Näveri.

Koneistusasema koostuu robotin palvelemasta räätälöidystä CNC-ohjatusta työstökeskuksesta, jonka tehtävänä on varmistaa ONKALOon® loppusijoitettavien polttoainekapseleiden mitat ja pinnanlaatu. MeteCNC®-erikoiskone jyrsii pois kapselista hitsauksessa jääneet epätasaisuudet, jonka jälkeen asema suorittaa kapselin mittojen ja pinnanlaadun tarkastuksen. Robotti hoitaa prosessissa muita aputehtäviä, kuten NDT-mittalaitteiden käsittelyn ja jyrsittyjen lastujen imuroinnin. Käytännössä koneistusasema suorittaa kapseleiden loppusijoitusprosessissa tärkeän vaiheen, sillä vain täysin virheettömällä pinnalla varustetut kapselit voidaan laskea ONKALOon®.

Aiemmin Metecno Oy on ainoana Suomessa toimittanut CNC-ohjatun työstökoneen radioaktiivisen materiaalin käsittelyyn VTT:n kuumakammioon. Kuten siinäkin projektissa, myös tässä on haasteena valmistaa ennalta määrätyssä aikataulussa uniikki, säteilyn kestävä ratkaisu.

”Haaste olla osaltaan turvaamassa käytetyn ydinpolttoaineen turvallinen loppusijoitus on suuri, mutta koko henkilöstömme suhtautuu projektiin innolla. Posiva on alansa edelläkävijä loppusijoitusratkaisussa ja neuvottelut sopimuksesta sujuivat alusta alkaen myönteisessä hengessä. Samalla sopimus alleviivaa Metecno Oy:n asemaa Suomen johtavana räätälöityjen CNC-koneiden kokonaisvalmistajana”, kommentoi Metecno Oy:n toimitusjohtaja Matti Metsähonkala.

”Metecno on Posivalle uusi mielenkiintoinen toimittaja, joka vakuutti Posivan neuvotteluissa koneistusosaamisellaan. Sopimusneuvottelut etenivät hyvässä yhteishengessä. Samaa odotamme myös projektilta”, kertoo Posiva Oy:n hankintapäällikkö Jussi Näveri.

Robotisoitu koneistusasema valmistuu vuoden 2022 lopulla, jolloin se asennetaan heti käyttöön.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:


Matti Metsähonkala, toimitusjohtaja
matti.metsahonkala@metecno.fi
puh. 040 588 5648

Kuvat

Sopimusta allekirjoittamassa Metecno Oy:stä, vasemmalta oikealle:
Mikko Similä ja Matti Metsähonkala ja Posiva Oy:stä Esa Koivula ja Jussi Näveri.
Sopimusta allekirjoittamassa Metecno Oy:stä, vasemmalta oikealle: Mikko Similä ja Matti Metsähonkala ja Posiva Oy:stä Esa Koivula ja Jussi Näveri.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metecno Oy on teollisuuden erikoiskonevalmistaja, niin automaatiosuunnittelun kuin koneenrakennuksen asiantuntija ja luotettava kumppani. Erikoiskoneiden valmistus ja räätälöidyt automaatioratkaisut yritysten yksilöllisiin tarpeisiin avaimet käteen -toimituksena ovat toimintamme ydintä. Olemme suomalainen perheyritys, joka toimii Pirkanmaalta käsin yritysten hyväksi koko Suomen alueella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.