Lapinjärven kunta

Tanja muuttaa vuodeksi koeasumaan Husulanmäelle

Jaa
Tanja Korvenmaalla on ollut jo pitkään unelmana asua maalla, mutta hän ei ole ollut ihan varma mille seudulle asettua. Kun Lapinjärven kunta tarjosi mahdollisuutta kokeilla koeasumista uudella, vasta kehittämisasteella olevalla Husulanmäen asuinalueella, Tanja tarttui rohkeasti tilaisuuteen.

Ekologinen ja yhteisöllinen asuminen Lapinjärvellä kiinnostaa

- Haluan olla enemmän luonnossa ja vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa, kuulla puiden lehtien havinaa. Husulanmäessä minua kiinnostaa upea sijainti hienossa metsässä järven rannalla sekä alueelle kehittyvä asuinalue, jonka perustana ovat yhteisöllisyys sekä ekologisuus, Tanja kertoo.

Lapinjärven kunta kehittää Husulanmäen asuinalueesta uudenlaista yhteisöllistä ja kiertotaloutta edistävää puurakentamisen aluetta. Alue on tarkoitus rakentaa ryhmärakentamalla. Tontit ovat parhaillaan myynnissä ja alueelle etsitään henkilöitä, jotka haluaisivat rakentaa tai rakennuttaa oman vähähiilisen puutalon ryhmässä muiden kanssa. Alueelle kehitetään uudenlaista vähähiilisen rakentamisen ryhmärakennuttamismallia sekä ihmislähtöisiä ja ekologisia palveluita Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -hankkeessa, jota rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta. Lapinjärven kunnan lisäksi hankkeessa ovat toteuttajina Aalto-yliopisto ja Laurea AMK.

Etänä, yhteisön osana

Puutarhanhoidosta kiinnostunut Tanja on ammatiltaan organisaatiokonsultti ja opiskelee liiketaloutta. Lapinjärven hyvät etäyhteydet ja koronan tuomat muutokset mahdollistavat työskentelyn ja opiskelun etänä. Lapinjärvi sijaitsee noin 90 km Helsingistä itään, Porvoon ja Kouvolan puolivälissä.

- Myös Lapinjärven arvot kiinnostivat; ihmislähtöisyys ja rohkeus puhuttelivat erityisesti, Tanja kertoo.

Tanja muuttaa vuodeksi Husulanmäellä olevaan mökkiin, josta on myöhemmin tarkoitus tulla uusien asukkaiden yhteiskäyttöinen tila. Tanja tutustui Husulanmäen alueeseen Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -hankkeen kautta ja kävi alueen ensimmäisessä esittelytilaisuudessa Oodissa maaliskuussa. Tanja on tullut tutuksi hankkeen porukassa innokkaana osallistujana tilaisuuksissa sekä myös yhteisöllisyyden ja ekologisten valintojen asiantuntijana.

- Lapsuudenkotini oli Jyväskylän Tuulenkylän asuinyhteisössä ja olen asunut aikuisiällä monissa yhteisöissä ja kimppakämpissä, Tanja kertoo.

- Tanjan sitoutuminen hankkeeseen sekä asiantuntemus yhteisöllisestä asumisesta herätti ajatuksen, voisiko Tanja kokeilla asumista Husulanmäellä, Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka kertoo.

Keskustelu muutosta alueelle syveni nuotion äärellä Husulanmäen esittelytilaisuudessa elokuussa ja muuttokuorman Tanja siirtää Helsingistä Lapinjärvelle lokakuun lopussa.

- Koeasumisen kautta kunta saa myös arvokasta tietoa alueen kehittämiseen. Ihmislähtöisen kunnan toimintaa ohjaavat ihmisten tarpeet ja kukapa niistä olisi paras kertomaan, ellei alueelle juuri muuttanut uusi kuntalainen, Heikka korostaa.

Tanja on innoissaan uudesta elämänvaiheesta, joka on jo nyt tuonut ihan uudenlaisia tuulia tullessaan.

- Koska haluan tutustua Lapinjärveen kokonaisvaltaisesti ja liikkua kaikilla alueilla, jouduin jo elämäni ensimmäisille autokaupoille. Onneksi auto löytyi aktiivisen paikallisen Facebook-sivuston kautta. Siinäpä ensimmäinen pähkinä purtavaksi, miten omilla valinnoilla voi kompensoida yksityisautoilun päästöt, Tanja pähkäilee.  

Voit seurata Tanjan koeasumisen kokemuksia Instagramin kautta tililtä @tarinoitahusulanmaelta. Ota tili seurantaan!

Tanja järjestää kerran kuussa Husulanmäellä tutustumispäivän, jossa voi päästä opastetulle kierrokselle ja tutustua muihin alueesta kiinnostuneisiin. Tapahtumat järjestetään turvavälein ulkona. Seuraavat tutustumispäivät ovat lauantaina 28.11.2020., 19.12.2020 ja 23.1.2021 klo 12-15. Alueelle voi myös tulla omin neuvoin tutustumaan muinakin päivinä, huomioiden että rakennuksissa on asukkaita.

Lue lisää Husulanmäestä: www.husulanmaki.fi

Katso video Husulanmäestä: https://youtu.be/rDNbdRSzJzk

Seuraa Tarinoita Husulanmäeltä Instagram-tiliä: https://www.instagram.com/tarinoitahusulanmaelta/

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:


Koeasuja Tanja Korvenmaa, puh. 044-297 4584

Kunnanjohtaja Tiina Heikka, puh. 044-720 8686

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapinjärven kunta