Lapinjärven kunta

Tanja provar på att bo på Husulabacken under ett års tid

Dela
Tanja Korvenmaa har redan länge drömt om att bo på landet, men hon har inte varit riktigt säker på var hon vill bosätta sig. Tanja tog modigt tillfället i akt när Lappträsk kommun erbjöd henne chansen att prova på att bo på det nya bostadsområdet Husulabacken, som är först på utvecklingsstadiet.

Boende baserad på ekologi och gemenskap i Lappträsk intresserar

-Jag vill vara mer ute i naturen och i växelverkan med naturen, höra löven prassla. Jag är intresserad av det fantastiska läget i den fina skogen vid träsket samt av bostadsområdet som håller på att utvecklas på området och som är baserad på gemenskap och ekologi, berättar Tanja. Kommunen utvecklar bostadsområdet Husulabacken till ett nytt slags samhälls- och cirkulär-ekonomifrämjande träkonstruktionsområde. Området ska byggas genom gruppkonstruktion. Tomterna är som bäst till salu, och man letar till området man efter människor som vill bygga eller låta bygga ett eget kolsnålt timmerhus i grupp tillsammans med andra. I området utvecklas en ny slags gruppbyggnadsmodell som är kolsnål, samt människo-orienterade och ekologiska tjänster inom projektet Resurssmart med människo-orienterade metoder, som finansieras från Europeiska regionala utvecklingsfonden. Förutom Lappträsk kommun genomförs projektet av Aalto-universitetet och Laurea AMK.

På distans som en del av gemenskapen

Tanja, som är intresserad av trädgårdsskötsel, är till yrket en organisationskonsult och hon studerar handelsekonomi. De goda distansförbindelserna till Lappträsk och förändringarna som orsakats av corona möjliggör distansarbete och -studier. Lappträsk ligger ca 90 km öster om Helsingfors, halvvägs mellan Borgå och Kouvola.  

- Värden i Lappträsk kommun är av intresse, särskilt gemenskapen och modigheten intresserade, berättar Tanja.  

Tanja skall bo i stugan på Husulabacken i ett år. Det är meningen att stugan skall senare bli de nya invånarnas gemensamma utrymmen. Tanja bekantade sig med Husulabacken via projektet Resurssmart med människo-orienterade metoder och deltog i områdets första presentationstillfälle i Ode i mars.  Tanja har blivit känd i projektet som en ivrig deltagare av olika evenemang samt också som sakkunnig inom gemenskap och ekologiska val.  

- Mitt barndomshem var i Tuulenkyläs bostadsområde i Jyväskylä och jag har bott som vuxen i flera gemenskaper och delade bostäder, berättar Tanja.  

- Tanjas engagemang för projektet och hennes kompetens inom samhällsboende väckte tanken om att Tanja kunde prova på att bo på Husulabacken, berättar Tiina Heikka, kommundirektör i Lappträsk.  

Diskussionen om flytten till området fördjupades vid lägerelden under presentationsevenemanget i augusti och i slutet av oktober går flyttlasset från Helsingfors till Lappträsk.

- Genom provboende får kommunen också värdefull information som kan utnyttjas i utvecklingen av området. Verksamheten i den människo-orienterade kommunen styrs av människornas behov och vem annan skulle vara bättre lämpad att berätta om dem än en ny kommuninvånare som precis flyttat till området, poängterar Heikka.  

Tanja är ivrig över den nya fasen i livet, som redan nu har fört med sig helt nya vindar.  

- Jag hamnade att köpa mitt livs första bil för att jag vill bekanta mig med Lappträsk på ett omfattande sätt och röra mig i området. Som tur är hittade jag en bil via en aktiv lokal Facebook-grupp.

Där är den första nöten att knäcka, hur ska men med sina egna val kompensera utsläppen från en privatbil, funderar Tanja.  

Du kan följa med Tanjas erfarenheter med att provboendet via Instagram @tarinoitahusulanmaelta. Börja följa kontot!  

Tanja ordnar en gång i månaden en bekantningsdag på Husulabacken där man kan delta i en guidad tur och lära känna andra som är intresserade av området.  Evenemangen ordnas utomhus med säkerhetsavstånd i beaktande. Följande bekantningsdagar är lördagarna 28.11.2020, 19.12.2020 och 23.1.2021 kl.12-15. Man kan också komma på egen hand till området bara man tar i beaktande att det finns inneboenden i byggnaderna.  

Läs mer om Husulabacken: www.husulanmaki.fi

Se video från Husulabacken: https://youtu.be/rDNbdRSzJzk

Följ Instagramkontot Tarinoita Husulanmäeltä: https://www.instagram.com/tarinoitahusulanmaelta/

Intervjuförfrågningar och tilläggsinformation:
Inneboende på prov Tanja Korvenmaa, tfn 044-297 4584

Kommundirektör Tiina Heikka, tfn 044-720 8686

Kontakter

Bilder

Om

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Följ Lapinjärven kunta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lapinjärven kunta