Hämeen ELY-keskus

Hämeen ELY-keskus etsii toimijoita perinnebiotooppien, lintuvesien ja metsäisten elinympäristöjen kunnostuksiin

Jaa
Ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelma käynnistyi keväällä 2020. Heikentyneitä luonnonympäristöjä kunnostavan monivuotisen ohjelman kohteina ovat mm. perinnebiotoopit eli perinteisen karjatalouden pitkän ajan kuluessa muovaamat niityt, hakamaat ja metsälaitumet, sekä lintuvedet ja metsäiset elinympäristöt. Nyt Hämeen ELY-keskus etsii toimijoita toteuttamaan kohteiden kunnostustoimenpiteitä.
Perinnebiotoopeille etsitään niittäjiä ja laiduntajia. Kuva Aittamäki 2019
Perinnebiotoopeille etsitään niittäjiä ja laiduntajia. Kuva Aittamäki 2019

Viime vuonna ELY-keskuksessa keskityttiin Helmi kohteiden maastokartoituksiin. Vuonna 2021 painopiste siirtyy osin kohteiden kartoituksista kunnostuksiin.  

Perinnebiotooppeja hoidetaan Hämeessä jo laajasti, mutta kohteita, jotka on jätetty viime vuosina hoitamatta, on hälyttävä määrä. Hoitamattomien kohteiden joukosta on tarkoitus seuloa ne kohteet, joiden laidunnus- tai niittohoitoon palauttaminen on vielä mielekästä ja saada ne jälleen hoitoon.  

– Kunnostamme kohteita, joilla on merkittäviä perinnebiotooppiarvoja, tai joilla arvot ovat vielä helposti palautettavissa. Arvot voivat olla lajistossa tai merkittävissä perinnebiotooppi-luontotyypeissä. Kunnostus tehdään aina maanomistajan luvallakertoo Hämeen ELY-keskuksen suunnittelija Anni-Elina Aittamäki. 

Helmi-ohjelmassa ELY-keskuksen on tarkoitus hankkia ostopalveluna hoidotta olevien perinnebiotooppikohteiden hoidon aloittamiseen kytkeytyviä toimenpiteitä, kuten kunnostusraivauksia ja laidunten aitaamisia. 

– Ensisijaisesti pyrimme varmistamaan perinnebiotooppien ylläpidon laatimalla maatalouden ympäristösopimuksen alueen hoidosta. Tällöin maanomistaja tai alueen vuokralainen vastaa alueen asianmukaisesta hoidosta korvausta vastaan, Aittamäki jatkaa. 

Metsäisten alueiden osalta ensisijaisia ovat ne elinympäristöt, joiden luonnonarvot ovat heikentyneet esimerkiksi kuusettumisen seurauksena tai ihmisen toiminnan takia. Tällaisia elinympäristöjä ovat esimerkiksi kuusettuneet lehdot ja pienialaiset luonnonsuojelulain luontotyyppikohteet sekä paahdeympäristöt. Myös joidenkin erityisesti suojeltavien lajien esiintymispaikat, kuten hämeenkylmänkukan kasvupaikat ja valkoselkätikkametsät, ovat kunnostuksen tarpeessa  

-Kanta-Hämeen maakuntakasvi hämeenkylmänkukka vaatii paahteisia ja avoimia alueita, joiden hoito on tärkeää kasvin säilymisen kannalta, kertoo suunnittelija Mika Kalliovirta Hämeen ELY-keskuksesta 

Tule ennallistamaan Hämeen arvokkaita luontokohteita  

Hämeen ELY-keskus etsii toimijoita 

  • Toteuttamaan perinnebiotooppien kunnostus- tai hoitotoimia, kuten puuston tai pensaikon raivausta, aitojen pystyttämis, niittoa tai laidunnusta. Kohteet vaihtelevat pienistä kalliokedoista kosteisiin rantaniittyihin.  
  • Vuokraamaan ja ylläpitämään arvokkaita perinnebiotooppeja laiduntamalla ympäristösopimuksen mukaisin ehdoin. 
  • Kunnostamaan metsäisiä kohteita. Metsäisillä kohteilla tehdään hoitotoimina kuusivaltaisen puuston harvennuksia sekä taimikoiden raivauksia.  
  • Kunnostamaan lintuvesiä. Lintuvesien hoitotoimia ovat mm. rantaniittyjen niitto, ruoppaus ja juurakon äestys 

Hämeen ELY-keskus ottaa mielellään vastaan alustavia ilmoittautumisia toimijoilta koko Etelä-Suomen alueelta. Kunnostus- ja hoitotöitä tultaneen hankkimaan sekä kilpailutuksen kautta että ilman kilpailutusta. ELY-keskuksella on siis hyvä olla tietoa yrityksistä ja vaikkapa kyläyhdistyksistä, joilla on valmiutta tällaisten palvelujen tarjoamiseen joko yksittäisellä lähikohteella tai laajemmalla alueella.  

Kunnostuskohteista otetaan vastaan vinkkejä 

Hämeen ELY-keskus ottaa myös vastaan ilmoituksia mahdollisista arvokkaista perinnebiotooppikohteista, joissa voisi tehdä kunnostustoimenpiteitä, kuten raivauksia, niittoa tai laidunnusta. Vaikka kaikille kohteille ei voida järjestää kunnostusta ja niitä joudutaan asettamaan tärkeysjärjestykseen luontoarvojen perusteella, varmasti on edelleen arvokkaitakin kohteita, jotka eivät ole ELY-keskuksen tiedossa. Kohteen voi ilmoittaa, vaikka ei olisikaan sen omistaja. Toimenpiteisiin ei kuitenkaan ryhdytä ilman maanomistajan suostumusta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helmi-ohjelma Hämeessä:
Luonnonsuojeluasiantuntija Riitta Ryömä, puh. 0295 025 134


Metsäiset elinympäristöt:
Suunnittelija Mika Kalliovirta, puh. 0295 025 209


Perinnebiotoopit
Suunnittelija Anni-Elina Aittamäki, puh. 0295 025 165
Suunnittelija Tiina Parkkima, puh. 0295 016 595


Hämeen ELY-keskus


Sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi


Tiedotus:
Netta Saarinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 150

Kuvat

Perinnebiotoopeille etsitään niittäjiä ja laiduntajia. Kuva Aittamäki 2019
Perinnebiotoopeille etsitään niittäjiä ja laiduntajia. Kuva Aittamäki 2019
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye